Mantar hastalığı çoğu insanda görülebilen bir enfeksiyondur. Mantar tedavisi çok zorlu bir süreç değildir. Tedavi süresi kişiden kişiye değişse de genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürer.
Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir. Ancak bu çoğu kez uzun zaman alır. Kimi zaman bu bekleme süreci içinde hastalık daha da ilerleyebilir.
Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Antibiyotik kullanımı sonrasında vajinal mantar görülmesi sık karşılaşılan bir durum olduğu için kişinin probiyotik takviyeler kullanımı gibi önlemler alınması önerilir. Antibiyotik kullanımı sonrasında en az 2 saat ara vererek alınan probiyotik takviyeler, vajinanın doğal florasını korumaya yardımcı olur.
İlgili 21 soru bulundu
Vajinal mantar enfeksiyonu genellikle vajinal kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissine yol açar. Vajinal mantar krem tedavisi genellikle bu belirtileri 2-3 gün içinde azaltır.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete edilen mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak ciltteki ve vajinal doku içindeki mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
TRAVAZOL, ağır iltihabi veya ekzemalarla birlikte seyreden (örneğin ellerde, parmak araları, kasık ve genital bölgelerde) derinin yüzeysel mantar enfeksiyonlarının başlangıç veya ara tedavisi için kullanılır.
Maya enfeksiyonu, yanma ve kaşıntı hissine ek olarak beyaz, süt kesiği benzeri akıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Vajinada maya varlığı normaldir, ancak normal floraya ait mayalarda anormal artış olmasıyla enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar.
Vajinada mantar varken cinsel ilişkiye girmek, vajinanın tahriş olmasına neden olarak kaşıntı ve tahriş semptomlarını artırabilir. Ek olarak, bazen mantar enfeksiyonu erkeğe bulaşabilir. Beyaz, peynir kesiği veya süt kesiği gibi görünen kokusuz vajinal akıntı, vajinal mantar enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Mantar sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini sever.
Akut vajinal mantar semptomlarında, etken maddesi Klotrimazol olan KadeFungin3 ile 3 günlük tedavi etkili, hızlı, iyi tolere edilebilen bir tedavi sağlar. Bu ilacı kadınlar reçetesiz veya doktora başvurmak gerekmeden eczanelerden temin edilebilir.
Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler. Daha ciddi enfeksiyonlarda ise şikâyetlerin azalması iki haftayı bulabilir.
Mantar Enfeksiyonu Etkileri
Tedavi süresi kişiden kişiye değişse de genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürer. Çoğunlukla ilaç tedavileri ile sonuç alınır. Mantar tedavisi süresince antifungal ilaçlar kullanılır.
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi: TRAVOCORT, günde 2 defa uygulanır. İltihabi ya da ekzematöz belirtilerin kaybolmasını takiben ya da tedavi başlangıcından en geç 2 hafta sonra, TRAVOCORT, kesilerek, tedaviye glukokortikoid içermeyen anti- fungal bir preparat ile devam edilir.
Yüze, kasık bölgesine veya koltukaltlarına uygulanması ve çocuklarda kullanımı sırasında yan etkilerinin artma riski nedeniyle dikkatli olunmalıdır.
Travazol Krem
Dennatofitlere, mayalara ve maya benzeri mantarlara karşı etkili olan Travazol, deri üzerinde yer alan birçok zararlı mikroorganizmanın yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Ayak mantarı ilaçları içerisinde en etkili olanlardan biridir.
Küçük dudaklar iç kısmında “smegma” denen beyaz krem benzeri salgı olur. Bu da bu yaş için normaldir.
Mantar enfeksiyonları, sık karşılaşılan vajinit yani vajinal enfeksiyon türlerinden bir tanesidir. Vajinal mantar enfeksiyonuna çoğunlukla “candida albicans” organizması neden olur. Nadiren bazı diğer organizma türlerinin de bu vajinit türüne neden olduğu bilinir.
Etkin madde flukonazoldür. CANDİMAX, mayalar dahil mantarlardan kaynaklanan enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca, mantar enfeksiyonu kapmanızı önlemek için de kullanılabilir. Mantar enfeksiyonlarının en yaygın nedeni, Candida adı verilen bir mayadır.
Basit Mantar Enfeksiyonu Tedavisi
Maya enfeksiyonları sıklıkla vajinal yoldan kullanılan kremler, merhemler veya fitiller (klotrimazol veya mikonazol ile) tedavi edilirler. Bunlar 1 ila 7 gün arasında sürebilir. Ayrıca flukonazol gibi bir ağızdan ilaç da kullanılabilir.
Sarımsak: Antifungal özellikleri nedeniyle sarımsak, vajinal mantar enfeksiyonu semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Sarımsak yağını vajinal bölgeye uygulamak veya sarımsak takviyeleri almak faydalı olabilir. Yoğurt: Yoğurt, vajinal mantar enfeksiyonlarına karşı doğal bir tedavi olarak bilinir.
FLUCAN, Mavi 1 numara kapsül içinde beyaz toz içerir. 1, 2, 6, 8 ve 12 kapsüllük ambalajlarda sunulmaktadır. FLUCAN, antifungal adı verilen ve mantar hastalıklarına karşı kullanılan bir grup ilaçtan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri