Mantarın sapını hafif çevirip kendinize doğru çekin; kolayca çıkacaktır. Şapkası olarak tabir edilen, mantarın üst kısmında ince bir zar bulunur. Bu zarı bir meyve bıçağı yardımı ile yavaşça soyarak kaldırın. Bu zarı kaldırdığınızda mantarın beyaz kısmı ortaya çıkacaktır.
Mantar sapı, genelde kullanılmadan kesilerek atılıyor. Mantarın şapka kısmı doğranması hem daha pratik hem de daha estetik olsa da mantarın sapı ile şapkası arasında bir lezzet farkı yok. bu sebeple israt etmemek adına saplarını da kullanabilir ya da saplarını ayırarak çorba yapımında kullanabilirsiniz.
Suyla temas eden mantarlar suyu tamamen içine çekerler ve ne kadar silseniz, ne kadar bekletseniz de asla ama asla tam olarak kurumazlar. Suyla yıkandıktan sonra pişirilen mantarlar ise asıl tadını kaybeder ve yemeklerinizin tadını bozar.
İlgili 31 soru bulundu
Mantar soyulur mu sorusunun yanıtı ise hem evet hem de hayır olarak verilebiliyor. Kabuğuyla tüketilebilecek olan bu sebzenin çok kirliyse soyarak temizlenmesi öneriliyor. Mantar temizliği sırasında sapının da dikkate alınması öneriliyor. Sapı üzerinde biriken kirleri hafifçe silerek temizleyebilirsiniz.
Mantar temizliği neyle yapılır diyenler için üretilmiş özel ürünler mevcuttur. Sebze temizleme fırçası kullanarak mantar temizleme işleminizi bitirebilirsiniz. Nemli bir mutfak bezi ya da kağıt havlu ile de mantar temizliği yapabilirsiniz.
Mantar hassas yapılı bir besin olduğu için yıkanması önerilmez. Mantar yıkandığı takdirde şeklinde bozulma ve yüzeyinde yapışma hissi bırakabilir. Bazı mantar çeşitlerinde mantarın üzerine soğuk su ilave edilerek yarım limon sıkılır. Limon suyu mantarı kararmasını önleyecektir.
Mantar temizliğine geçmeden önce mantar soyulur mu soyulmaz mı sorusunun yanıtına değinelim. Öncelikle mantar doğası gereği yapısı bozulmadan tüketilen besinlerdendir. Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin.
Ayakların içine sokulabileceği bir sıcaklığa kadar ısıtılan suyun içerisine sirke ilave edilir ve su soğuyana kadar ayaklar bu suda bekletilir. Zamanla mantarların yok olmaya başladığı görülecekir. Bunun yanında karbonat da mantar tedavisinde oldukça önemli bir yer kaplamaktadır.
Mantarları soteleyerek pişirme
Bu mantarları ilk aşamada birçoğumuz hemen yıkamaya geçiyoruz. Oysa mantarlar yıkanmadan, silinerek ya da üstündeki katmanı bir bıçak yardımıyla soyularak hazırlanması gereken besinlerden biri. Mantarlar yıkandıkları zaman suyu ve kiri içine hapseder.
g) Tuzlu veya sirkeli suda kaynatmak mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır. h) Mantarın yanında veya yakınlarında demir varsa o mantar zehirlidir.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Çıntar mantarı toplandığında topraklı olur. Bu nedenle iyice yıkanarak temizlenmesi gerekir. Kesinlikle temizlenmeden pişirilmemelidir. Çıntar mantarını bol su ile yıkayarak temizleyebilirsiniz.
Mantarın şapka kısmı dışında gövde kısmı da değerlendirilmelidir. Yine gövdesinin dokusuna, rengine, üzerindeki desenlere ve şekline göre mantarın zehirli olup olmadığı belirlenebilir. Birçok zehirli mantar türünde gövde, ince ve yıpranmış, hasarlı bir görünüme sahiptir.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Ayrıca mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak kararmasını önleyecektir. Bilmeniz gereken en önemli detay ise mantarın şapkası ne kadar kalın ise ateşten o kadar uzaklaştırarak pişirmek. Boyutları büyük olan mantarları hafif yağlanmış ızgarada pişirerek sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Yapılışı: Haşlanmış mantarı süzerek dilimleyiniz, tavada kızdırılmış yağda kıyılmış soğanı bir dakika kavurunuz mantar tuz ve biberi ilave ederek üç dakika kadar karıştırarak sote yapınız. Kıyılmış maydanozla servis yapınız.
Tavada yağ ile kavrulur. Mantarlar dikine doğru dilimlenir kavrulan soğanlara eklenir.
Çiğ olarak derin dondurucuya kaldırdığın mantarların bu şekilde yaklaşık 1 ay boyunca bozulmadan kalabilir. 1 aydan fazla çiğ olarak derin dondurucuda kalmış mantarların kullanılması sağlık açısından uygun değildir.
İstenilen şekilde doğrandıktan sonra tekrar limonlu suda 1-2 dakika bekletilir. Kaynamış suyun içerisine bir tane limon sıkılır süzülen ve doğranan mantarlar suya bırakılır. Bir taşım kaynadıktan sonra çıkarılır soğuduktan sonra dolap poşetlerine katılıp dondurucuya atılır.
Aşırı sıcak suya dikkat. Genital bölge yıkanırken aşırı sıcak su, sabunlar, duş jelleri, parfüm, kolonya gibi tahriş edici ürünlerden kaçınmak gerekir. Bu bölgeyi yıkarken özellikle duşta daha ılık soğuk su tercih edilmelidir.
Ayak mantarından şikayetçi olan bireylerin her akşam karbonatlı suyun içinde ayaklarını bir süre boyunca bekletmesi önerilmektedir. Karbonatlı su sayesinde, mantarlar hızlı bir şekilde temizlenir ve mantar temizliği doğal malzemeler ile yapılmış olur. Ayrıca karbonat kokuyu ve kaşıntıyı da gidermektedir.
Tavada ya da tencerede pişirilen mantar suyunu salana kadar pişirilir. Çok hızlı ateş olmadan mantar kısık ateşte kaç dakikada pişer, bakacak olduğumuzda yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
Tavaya yıkanan mantarları güzelce dizelim. Her birinin içine, azar azar tuz koyalım. Ardından yine her birinin içine, tereyağı koyarak tavanın kapağını kapatıp, orta ateşte pişmeye bırakalım. Ocaktan almaya yakın, üzerlerine kaşar peyniri ve toz biber serpip, yine kapağını kapatalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri