İstiridye mantarı kompostları 3 dönem halinde mantar verir. Yani bir kompost 3 kez hasat edilir.
Kompostun toplam ömrü 90 gündür. Bu süre zarfın 10 günlük hasatlar şeklinde 3 toplama yapılır.
Ortalama kuluçka süresi ise 17 ile 20 gün arasında sürmektedir. Kuluçka süresinin ardından üretim süreci başlar bu süreçte yapılan bakımın kalitesine bağlı olarak 20 gün içinde hasat başlamaktadır. Hasat süresi yine bakım kalitesiyle doğru orantılı olarak 20 gün ile 40 gün arasında değişmektedir.
Mantar yetiştiriciliği, özellikle yüksek talep ve nispeten düşük üretim maliyeti nedeniyle oldukça karlı olabilir.
Kompost verimlilikleri %25–30 arasındadır. Yani 10 ton kompos an ortalama 80-90 günlük bir süreçte 2.500 kg ile 3.000 kg verim alınabilir. Hasat yapıldığı gün mantarlar paketlenerek pazara sunulmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Eşsiz aromasıyla yemeklere güzel bir lezzet kazandıran mantar, çok eski zamanlardan beri tüketilir. Her kültür için sofrada özel bir yeri vardır. Üretiminde Akdeniz iklim koşullarını gerektirmesi nedeniyle ülkemizde yetiştirilmesi kolay bir besindir.
Öncelikle istiridye mantarı yetiştiriciliği yapmak için ayıracağınız sermeyenin, kültür mantarına oranla çok daha düşük olduğunu belirteyim. Ayrıca istiridye mantarının satış fiyatı kültür mantarından daha yüksektir. Yani hem sermeyesi düşük hem de kazancı yüksek.
TKDK tarafından verilen desteklerden biride mantar yetiştiriciliğidir. IPARD 2 programı kapsamında verilen destekler kültür ve istiridye mantarlarıdır. TKDK desteklerinden yararlanmak isteyenlerin ise desteklenen iller arasında olması gerekmektedir.
Eğer ev içerisinde üretim yapılacaksa bir kuluçka odası ve iki adet de üretim odası ile işe başlanmalıdır. 100 metrekareye kadar olan üretim alanlarında yetiştirilecek mantar 4 tona kadar çıkarken ortalama verim ise ton başına 200 kilo olur.
Eğer mantarınız bu şekildeyse kesinlikle tüketmeyiniz. Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir. Hemen tüketmeyecekseniz buzluğa da atabilirsiniz. Buzlukta 1 ay kadar bozulmadan kalabilir.
Sonbahar ve ilkbahar ayı mantar toplama mevsimi olarak bilinir. Toprak altında yağmur suyuyla beslenen mantarlar, yağmur sonrası yeryüzüne çıkar ve hızlıca büyür.
Mantarlar çiçekli bitkiler değildir. En belirgin fark da tohumsal anlamdadır. Bu nedenle de mantarların üretimi miseller aracılığı ile yapılmaktadır. Misel, kompost ismi verilen organik gübrelerin temelini oluşturduğu bir karışımın içinde çoğaltılarak mantar üremesi için uygun hale getirilir.
· 6 ay çürütülme işlemi gerçekleştikten sonrasebze fidelerinin yetiştirilmesinde kullanılır. · 2 yıl çürütülme işleminden sonra ise organikgübre olarak veya tekrar mantar üretiminde örtü toprağı olarak kullanılacağıtespit edilmiştir.
Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir. Batı Karadeniz ve Batı Ege'de görülen kanlıca mantarı, Eylül-Ekim ayında hasat edilir.
Bakterilerden bazı mantarlara, özellikle Saccharomyces cerevisiae mayasına yatay gen transferi iyi belgelenmiştir. Rafflesiaceae bitki ailesinin parazitlerinin, konak bitkiden bazı mitokondri genlerini yatay transfer yapmış olduğu da gösterilmiştir.
Mantar yetiştiriciliği maliyeti gerekli donanımlara ve malzemelere gidecektir. İlk defa deneyenler için orta büyüklükte bir mantar üretim hedefinin maliyeti ortalama 70.000 TL olacaktır.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
İşte trüf mantarının bu kadar az bir coğrafyada bulunuyor olması onu çok değerli kılıyor. Fiyatı çeşit ve kalitesine göre 100 ve 500 euro arasında değişen trüf mantarına talep her geçen gün artıyor. Ülkemizde 2020 ayında trüf mantarı ticari hacmi 180 milyon tl civarında olmuştur.
Diğer Orman Ürünlerini Sökmek, Kesmek ve Toplamak : Madde 13- Devlet Ormanlarında her çeşit bitkinin; yaprak, çiçek, meyve, tohum, polen, kök, yumru ve soğanları ile mantar, kozalak, balzam, ur ve benzerlerini sökmek, kesmek ve toplamak için izin alınması zorunludur.
Kurulacak işletmenin teknolojik alt yapısına bağlı olarak değişmekte Demirbaş maliyeti ortalama 200.000–300.000 TL aralığında , artı kompost bedelidir.
Dünya mantar üretiminin %76.7'si Çin, %4.1'i ABD, %3.0'ü Polonya, %2.9'u Hollanda tarafından karşılanmaktadır. İspanya, Kanada, İngiltere, Fransa, Hindistan, İran, Almanya, İtalya, İrlanda, Japonya ve Avustralya diğer önemli üretici ülkelerdir.
En çok mantar yetiştirilen şehirlerin başında Bolu, İzmit ve İstanbul geliyor. Bunun dışında Antalya ve Korkuteli ilçesi mantar üretiminin fazla olduğu diğer yerlerdir.
Trüf Mantarı:
Dünya'nın en değerli mantar çeşitlerinden biri olan trüf mantarı, Türkiye'de domalan mantarı olarak da biliniyor. Siyah trüf mantarı kara elmas olarak anılsa da az bulunması nedeniyle beyaz trüf mantarı çok daha değerli.
Ne zaman ürün alınır: Aşılı fidan bahçeye dikildikten 5 yıl sonra alınır. 7-8 yıl sonra ise hektardan yılda 100-150 kg arasında ürün toplanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri