Midyenin dış kabuğunun temiz, renginin ise canlı olması gerekmektedir. Soluk renkli kabuklu midyeler çok yüksek ihtimal bayattır, tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda hijyen olduğuna güvenmediğiniz yerlerde, dış kabuğu pis olan midyeler asla tüketilmemelidir.
Bu nedenle sık tüketimde vücuda zararları olabilir. Midye tüketimi için kabukların ve solungaçların ayrılması önerilmektedir.
Midyeler genellikle pis suların olduğu yerlerde bulunurlar. Kayalık gibi yerlerde bulunan küçük organizmalar ile beslenen Midyelerin içerisinde yüksek miktarda ağır metaller bulunmaktadır. Bunun nedeni ise kirli yerlerde bulunmalarıdır.
Limon aslında midye dolma için sostan başka bir şey değildir. Pilav ve midye etindeki asiditeyi artırarak daha çok midye dolma yemenizi sağlayan en temel sos, limonun suyudur. Hal böyle olunca “midye dolma aslında sosla yenir!” mantığını da zihinlerimizde oturtmuş oluruz.
[27], 2-3oC'de depolanan midyelerin raf ömrünü 3-4 gün olarak bildirmişlerdir. Araştırmada elde edilen tüm veriler değerlendirildiğinde, streç filmle paketlenen midyelerin 2 gün, su içinde saklanan midyelerin 3 gün içinde tüketilmesinin insan sağlığı açısından daha güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Midyenin dış kabuğunun temiz, renginin ise canlı olması gerekmektedir. Soluk renkli kabuklu midyeler çok yüksek ihtimal bayattır, tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda hijyen olduğuna güvenmediğiniz yerlerde, dış kabuğu pis olan midyeler asla tüketilmemelidir.
Hem besin zehirlenmesi için miktarı önemli hem de kan şekerindeki dengelemeler için çok önemli. O nedenle tüketirken mutlaka 3-4 adeti geçilmemeli. Midye, alıp bekletilmeden alındığı gün tüketilmeli.
Tüketimde aşırıya kaçılması kolesterol, kan şekerinde dengesizlik ve kilo artışına neden olabilirken, midyenin sürekli ve aşırı tüketimi ayrıca ağır metal içeriği sebebiyle zehirlenmelere, alerjik reaksiyonlara, böbrek, karaciğer yetmezliklerine yol açabiliyor.
Midye, birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan yumuşakçalar. Bivalvia sınıfından omurgasızların çoğu ”midye" olarak, bir kısmı da istiridye olarak adlandırılır. Tarak ya da deniz tarağı adıyla bilinen türler de bazen «midye» olarak adlandırılır.
midye kabuğunda gördüğümüz beyaz tüpler kurt yuvalarıdır. evet ayıla bayıla yediğiniz midyenin üzerindeki kireçimsi (kalsiyum karbonat) tüp şeklindeki çizgilerden bahsediyorum. bu çizgiler bir kurt türünün yuvasıdır. bu çizgilerin varlığı midyenin kirli veya zehirli olduğunu göstermez.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Midye genelde bahar başlangıcı ve kış aylarında tüketildiğinde daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Ülkemizde daha çok ege bölgesinde üretilmektedir. Ayrıca sokak kültürlerimiz arasında da önemli yer tutan bir üründür.
Midye içine çektiği parçacıklardan sindiremediklerini tekrar dışarıya atar, denizden çıkarıldıktan sonra kısa sürede ölür ve çok çabuk bozulur.
Hanefi mezhebi midye yemenin haram olduğunu kabul etmektedir. Çünkü midye balık görünümünde olan bir canlı değildir. Bu sebeple bu canlıyı yemek doğru değildir. Ancak tüm balık çeşitlerini yemek helal olarak kabul edilmektedir.
Bu konuda, Hanifi mezhebi; midyeyi haram olarak kabul etmektedir. Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Bildiğimiz midye dolma zeytinyağlı ve soğuk yenir, sıcak olduğu için lezzeti çok kötü ve midyeler aşırı ufak, bir daha asla almam....
Midyenin yanında alınan ayran, yoğurt türü bir besin ise eğer bozuk değilse, kesinlikle koruyucu önleyici etkilidir... Yoğurt kendi proteinlerini feda ederek, kanımızdaki proteinlere bu ağır metallerin tutunması ve zarar vermesini engeller. Böylece zehirlenmenin şiddeti azalır.
Bazı midye türleri kendilerini kuma gömebilir, zıplayabilirler ve gözleri olan midye türleri de mevcuttur.
Bir salyangoz türüdür kendisi. Güzel, eşsiz bir tadı var. Midyeden çok iç pilav ve limon tadı alıyorsun zaten midyenin tadını merak edenler bir midye çiftliğine gidip oradan taze olarak bir tane midye alıp bıçak yardımı ile açarak çiğ olarak tüketirlerse o zaman gerçek tadını alırlar.
Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinde bulunan Norovirüs, insandan insana da hem temas hem de solunum yolu ile bulaşabiliyor. 24-48 saatlik kuluçka döneminden sonra ishal, kusma, karın ağrısı, 37.5 üzeri ateş, keyifsizlik, halsizlik ve karın ağrıları ile kendini gösteriyor.
Üretilmiş veya avlanmış veya toplanmış midyeler kesinlikle imha edilir.
Buna göre 100 gram midye 86 kcal kalori vardır ve 3,6 gram karbonhidrat içerir. Bunun yanı sıra 100 gram yani bir porsiyonluk midye 14,7 gram protein, 1,0 gram yağ, 65,0 miligram kolesterol, 54,0 IU A vitamini, 204,0 miligram potasyum, 44,0 miligram kalsiyum ve 3,3 miligram demir içerir.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri