Mantar zehirlenmesinin belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişebilir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerine göre de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
2. Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir? Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Dr. Aydın, “Burada en kritik konu zehirli mantar yedikten sonra hemen belirti vermez. Mantar zehirlenmesi sinsidir, hemen ortaya çıkmaz. Aşağı yukarı 16 saat sonra öldüren mantarın belirtileri ortaya çıkıyor.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Önemli Not: Bozuk mantarları tüketmek gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Eğer mantarda bozulma belirtileri varsa veya bozulduğundan şüpheleniyorsanız, kesinlikle tüketmeyin ve sağlığınızı riske atmayın.
İlgili 18 soru bulundu
Ciddi sonuçlar doğurabildiğinden belirtilerden herhangi bir belirti varsa en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmektir. Mantar zehirlenmelerinden sonra 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma merkezine ulaşılabilir. Tedaviler daha çok zehirlenme bulgularına yönelik yapılır.
Yani besin zehirlenmesi gibi kabul edebileceğimiz bir durumdur. Ama geç çıkıyorsa bunu tehlikeli, ölümcül olabilen mantarlar lehine yorumluyoruz. İlk 6-8 saatten sonra çıkan bulantı, kusmalar genelde ilk 24 saatte tedaviyle ya da kendiliğinden geçebiliyor. Ondan sonra bir iyileşme safhası görülüyor.
Bir bardak zencefil ve nane çayı içmek, gıda zehirlenmesinin yarattığı ishal, kusma ve karın ağrısı gibi şikayetleri azaltabilir.
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine neden olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.
– Akut ishalin kontrol altına alınabilmesi için ilk gün haşlanmış patates, pirinç haşlaması, yoğurt ve bol su tüketilmelidir. – Et, kızarmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem bulantıyı ve ishali tetikler hem de düzelmeyi engeller.
Gıda zehirlenmesi hastalık süreci boyunca ishal, bulantı ve kusma gibi semptomlar nedeniyle yorucu bir sürece neden olur. Aynı süreç hatta daha fazlası mantar zehirlenmeleri için de geçerlidir. Türkiye'de e sıkça yaşanan mantar zehirlenmeleri nedeniyle ölümler yaşanırken, uzmanlar önemli uyarılarda bulundu.
En Zehirli Mantar Türü “Amanita Phalloides”
Yemeden 6 ila 12 saat sonra ortaya çıkabilen ilk gastroenterit ciddi olabilir; hipoglisemi (kan şekeri düşmesi) oluşabilir. İlk belirtiler birkaç gün boyunca sürüp kaybolurken, daha sonra karaciğer yetmezliği ve bazen böbrek yetmezliği gelişir.
Mantar zehirlenmelerinde tedavinin temel amacı yeterli hidrasyonun sağlanması, toksinlerin etkilerinin azaltılması ve vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Aktif kömür, n-asetil sistein, benzatin penisilin G, simetidin, askorbik asit ve silibinin bu amaçlar için kullanılabilir tedavilerdendir.
Belirti ve bulgular: Konuşma güçlüğü, ataksi, yorgunluk, renkli halüsinasyonlar, hafif karın ağrısı, kusma ve ishal. Ölüm nadirdir. Tedavi: Semptomatiktir. Kişi kusturulmalı, midesi yıkanmalıdır.
İlk birkaç saatte şikayetler ortaya çıkıyorsa biz daha az tehlikeli gördüğümüz mantarlara benzetiriz. Yani besin zehirlenmesi gibi kabul edebileceğimiz bir durumdur. Ama geç çıkıyorsa bunu tehlikeli, ölümcül olabilen mantarlar lehine yorumluyoruz.
Çiğ mantar 4-7 gün içerisinde bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir. 7 günden sonra ise bozulmaya başlayacaktır.
Geç belirtilerinden halsizlik, sersemlik, nöbet, koma görülür. Böbreklerin ve karaciğerin iflasına neden olur. Amanita ve Galerina türü zehirli mantarlar direkt mide barsak, karaciğer ve böbrek hücrelerine zarar verirler.
Gıda güvenliği söz konusu olduğunda, renk değişikliği asla iyiye işaret değildir. Renginin kararması ve siyah noktaların gelişmesi mantarlarının bozulduğunun işaretlerindendir ve bu durumda mantarlar yenmemelidir.
Gereğinden fazla mantar tüketen kişilerde bazı yan etkiler oluşmaktadır. Bunlar genellikle bulantı, kusma, terleme, ishal, ateş, nabız yüksekliği, görmede bozukluklar, yüz ve boyun bölgesinde bazı kızarıklar oluşması, mide ağrısı ve halsizlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Limon. Anti-inflamatuar, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip limon bildiğiniz gibi tam bir C vitamini kaynağı. Limonda bulunan asit, gıda zehirlenmesine sebep olan bakterilerin ölmesine yardımcı olduğu için 1 yemek kaşığı limon suyuna bir yarım çay kaşığı şeker ekleyip günde iki ya da üç kez içebilirsiniz.
Ø Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev yada bahçede kullanılan kimyasal maddeler, ıehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür. Ø Solunum yoluyla: Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur.
Halk arasında zehirlenen kişiyi kusturmanın dışında yapılan bir başka yanlışın ise zehirlenen kişiye ayran gibi maddelerin içirilmesi olduğuna dikkati çeken Saygın, “Süt içirmek böyle zehirlenme durumlarında kurtarıcı gibi görülüyor, fakat bir faydası yok.
Mantar zehirlenmesinde tedavi öncelikle gerekli tahlillerle başlar. Zehirlenen kişide çok fazla miktarda su kaybı meydana gelir. İlaç tedavisi ile beraber sıvı kaybını önlemek amacıyla da bir tedavi süreci devam eder. Hastanın sıvı dengesi sağlanır.
Ölüm meleği mantarı
İsmi ölüm meleği olan bu mantar çeşidi ülkemizde köygöçüren olarak da isimlendirilir. Aynı zamanda bu mantar ülkemizde birçok kişinin ölümüne de neden olmuştur. Ülkemizin yanı sıra dünya genelinde de ölümcül mantar zehirlenmelerinin %90'ına ölüm meleği mantarı neden olur.
Mantarın üzerinde sümüksü yapışkan bir yapı oluştuysa o mantarı kesinllikle yemeyin. Sümüksü bir kaplama, mantarlarının bozulmaya başladığının kesin bir kanıtıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri