Aynasız fotoğraf makineleri, adından da anlaşılacağı gibi, geleneksel DSLR kameralarda bulunan ayna mekanizmasına sahip değildir. Bunun yerine, kamera sensörünün yakaladığı görüntüyü görüntülemek için bir elektronik vizör (EVF) veya arka LCD ekran kullanırlar.
Aynasız fotoğraf makineleri ile DSLR'lerin farkı nedir? Adından da anlaşılacağı üzere aynasız fotoğraf makineleri, görüntüleri kamera gövdesinde ayna kullanmadan yakalar. Bu da görüntüleri, aynalar aracılığıyla vizörlere yansıtan DSLR fotoğraf makinelerinden farklıdır.
Bunun bir avantajı, çıplak gözle görmenin mümkün olmadığı kadar karanlık koşullarda bile fotoğraf makinesinin gördüklerini görebilmenizi sağlamasıdır. DSLR'deki ayna, ışığı pentaprizma aracılığıyla optik vizöre yansıtır; böylece görüntü doğru bir şekilde oluşturulur. Bunun bir avantajı, görüntünün anında oluşmasıdır.
Aynasız bir fotoğraf makinesinde ise optik vizör yoktur. Bunun yerine, görüntü sensörü her zaman ışık alır, böylece LCD ekran veya elektronik vizör (EVF) üzerinde resminizin dijital görünümünü sağlar. Aynasız fotoğraf makinelerine “aynasız” denir, çünkü DSLR'ler “aynalı” olarak adlandırılırlar.
Aynasız lens, en genel şekli ile yansıtma aynasını içermeyen lens olarak tanımlanabilir. DSLR fotoğraf makinelerinde yansıtma aynası kilit mekanizmalardan biridir. Aynasız lenslerde ise bu mekanizma bulunmaz ve optik vizör yoktur. Bu mekanizma yerine kullanılan ise her zaman ışık alan görüntü sensörüdür.
İlgili 39 soru bulundu
Nikon gövde olarak Canon'a göre daha ağır ve daha sağlam bir gövdeye sahiptir. Nikon'un her koşulda fotoğraf çekme özelliği Canon'a göre daha elverişli diyebiliriz. Nikon fotoğraf makinesi lensleri Canon'a göre daha kaliteli olmakla beraber ağırlığı dengelidir ve uzun kullanımdan sonra gevşeme yapmaz.
Aynasız kameralarda yukarıda DSLR kameralardan bahsederken anlattığımız ayna mekanizması yoktur. Dolayısıyla daha sessiz ve hzılı çekim yapmak mümkün olur. Zira elektronik shutter tabir edebileceğimiz bir yöntemle fiziksel olarak shutter kullanmadan seri çekim yapma olanakları vardır.
Söz konusu iddiada polislere argoda “aynasız” tabirinin kullanılmasının sebebi olarak, 1970'lerde sağ aynası olmayacak şekilde fabrikadan çıkan Renault araçlara sivil polislerin sağ aynayı taktırmaması gösterilmişti.
Aynasız Fotoğraf Makinelerinin Dezavantajları
DSLR makineler AF sistemi nedeniyle konuyu daha hızlı takip edebiliyorlar. DSLR fotoğraf makinelerindeki lens çeşitliliği aynasız fotoğraf makinelerinden daha fazla. Ayrıca DSLR makineler için üretilen bir lensi, aynasız fotoğraf makinelerinde kullanmak mümkün olmuyor.
Aynasız fotoğraf makineleri, vizörden baktığımız zaman doğrudan sensöre düşen görüntü elektronik bir şekilde vizöre aktarılmaktadır. Bu da bize çekeceğimiz fotoğrafın son halini görme imkanı verir. Fotoğraf çektikten sonra karanlık çıkacak ise daha çekmeden karanlık olduğunu canlı bir şekilde görebiliyoruz.
İlk aynasız modeller Panasonic ve Olympus önderliğinde 2008 yılında piyasaya sürüldü.
DSLR, dijital fotoğraf makineleriyle eş anlamlı hale gelen bir terimdir ancak dijital tek yansımalı fotoğraf makinesi (aynı fotoğraf makinesi gövdesinde değiştirilebilir lensler kullanma özelliğiyle ünlü) yalnızca bir dijital fotoğraf makinesi türüdür.
(DSLR) Aynalı Fotoğraf makinesi sistemi, profesyonel tek lensli refleks (SLR) makinelerde, lens yardımıyla sensöre düşecek görüntüyü, görüntü oluşmadan öncesine kadar bir ayna yardımıyla vizörden görebildiğimiz makinelerdir.
Full Frame sensör, en basit şekliyle 36 mm x 24 mm boyutuyla ve mümkün kıldığı ayırt edilebilir görünümle tanımlanabilir. Super 35mm sensörle karşılaştırıldığında, Full Frame sensör iki kattan fazla yüzey alanına sahiptir, ayrıca daha geniş görüş açısı ve daha düşük alan derinliği sağlar.
Nikon DSLR devrini kapattı Nikon, DSLR ar-ge faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Her ne kadar üretim devam edecek olsa da yeni model gelmeyecek.
profesyonel çekimler yapmayı düşünüyorsanız tabi ki DSLR almalısınız ancak amatör çekimler yapacaksanız kompakt ve Slr- Like fotoğraf makineleri de işinizi görecektir. Bu nedenle fotoğrafa yeni başlıyorum, mutlaka DSLR almalıyım diye düşünmeyin.
Yani shutter sayısı bitti diye makinemizi çöpe atmıyoruz. Perdenin işlevini yitirmesi fotoğraflarda kötü sonuçlar çıkarır ancak bu durumun bir çözümü vardır. Ürününüzün teknik servislerinde makinanızın perdesini değiştirebilir ve makinanızı gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edebilirsiniz.
En iyi fotoğraf makineleri (2023) 💯 Fotoğraf makinesi yorumları dikkate alındığında; en iyi fotoğraf makinesi markaları sıralamasında Nikon, Sony ve Canon bulunuyor. 2023'te satın alınabilecek fotoğraf makinesi tavsiyesi olarak ise Nikon D7500, Sony Alpha 7 III ve Canon EOS R10 modelleri sıklıkla öneriliyor.
Geçtiğimiz ay Twitter üzerinde paylaşılan bir gönderide, polislerin argoda 'Aynasız' lakabını nasıl aldığı hakkında bir bilgi veriliyordu. Bu bilgiye göre, 70' Renault 12 TS modellerinin sağ aynası bulunmuyordu ve polisler o zamanlar bu otomobili kullandıkları için argoda isimleri 'Aynasız' olarak kalmıştı.
karagöz, külhanbeyi ve matiz tipleri tarafından "kötü", "çirkin" karşılığında kullanılan argo sözcük.
Alan kişi ilk önce sağ aynayı taktırıyordu. için sivil polis araçları hemen belli oluyordu. Bu yüzden polislerin adı argoda 'Aynasız' olarak kaldı..
Bu sayı 0'dan başlar ve fotoğraf çekildikçe artar. Shutter sayısının fazla olması özellikle ikinci el kamera alırken pek istenilen bir özellik değilken, bu rakamın 10.000'de olması tercih edilir, maksimum 20.000 olmalıdır.
Shutter sayısı kameranın ömrünü gösteren ifade olduğunu açıkladık fakat Shutter sayısının sınırı geçmesi durumunda makinenizin bozulacağı anlamına gelmez. Makineniz çalışmaya devam eder fakat eskisi gibi net bir şekilde çekim yapmaz.
Çünkü makineler imal edilirken farklı sayılarda fotoğraf çekebilecek şekilde üretilirler. Örneğin bir Nikon D5 profesyonel seri makinenin teorikteki perde ömrü 500 bindir. Aynı şekilde Nikon D3000 fotoğraf makinesinin teorikteki ömrü ise 100, Canon 600D'nin ise 150 bindir. Bahsi geçen rakamlar teorikteki ömürleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri