Mantarlar sporlanma (sporulasyon) ile eşeysiz (aseksüel) ve eşeyli (seksüel) olarak üreme yeteneğine sahiptirler. Miselyumlar olgunlaşır ve yeterince gıda depo ederse veya çevresel koşullar sporulasyona uygun ise, hifalarda, genellikle, aerial olanlarında, çeşitli şekillerde sporlar gelişirler.
Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler. Suda yaşayanlarda eşeysiz üreme daha çok hareket organeli (yani flagellum) bulunan zoosporlar ile olur.
Seksüel üreme : İki uyumlu mantar hücresinin bir araya gelmesi, haploid nukleusların füzyonu ve çekirdeğin mayoz bölünmesi ile oluşur.
Mantar sıcaklık ve nem miktarı kontrol altında tutulabilen, havalandırılması kolay, güneş ışığı almayan yerlerde yetiştirilebilirler.
Mantarda sporla üreme
Ancak tüm mantar türleri, spor oluşumuna bağlı olarak ürerler. Bu nedenle mantarlar çok sayıda spor oluşturur. Örneğin, bir ekmek küfünün spor kesesinde oluşan binlerce spor kesesinin patlamasıyla çevreye yayılır. Her spor, ulaştığı ortama musilaj denilen yapışkan madde salgılayarak yapışır.
İlgili 19 soru bulundu
Mantarlarda çiçekli bitkilerdekine eşdeğer erkek ve dişi organlar yoktur. Çoğalma ve üreme basidiumlar üzerinde oluşan basidiosporlar yoluyla gerçekleşir.
Mantarlar çiçeksiz bitkilerdir. Dolayısıyla tohumları yoktur. Üretimleri miselleri sayesinde gerçekleştirilir. Mantar yetiştiriciliğinde değişik maddeler üzerine sardırılarak geliştirilen sekonder miseller kullanılır.
Mantarlar açık alanlarla yetişebildiği gibi kapalı alalarda da kolaylıkla yetişebilir. Mantar üretiminde %80'i ışık almayacak bir ortamda bulunması son derece önemlidir. Nemli bölgelerde yetişebilen mantarlar fazla miktarda kuru ve nemli ortamda bulunmamalıdır. Bu şekilde mantarın küflenmesi söz konusudur.
Eğer kendiniz yapıyorsanız yalnızca mantar kompostunun verimli hale gelmesi 30 gün sürer. Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir.
Eşeyli ve eşeysiz üreme görülür. 1. Eşeysiz Üreme: Mantarların büyük bir bölümü eşeysiz üremeyle çoğalır. Suda yaşayan mantarlar kamçılı zoosporlar, karada yaşayanlar ise konidium ve konidiyospor gibi eşeysiz sporları oluştur.
Mevsimine göre mantar tüketimi ile vücut direnci korunur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve hastalıklardan korunmak için de tüketilmesi önerilir. Özellikle de trüf mantarı faydaları ile hem cinsel gücü yükseltebilirsiniz hem de enerjinizi her zaman yüksek tutabilirsiniz.
Hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle yaz aylarında mantarların çoğalma yeteneği çok daha fazla olduğundan hastalığın görülme sıklığı yaz mevsiminde artar. Zamanında tedavi edilmemesi halinde şiddetlenebilir, yayılabilir ve başka enfeksiyon türleri ile birleşebilir.
Mantarın hastalık oluşturabilmesi için nem önemli bir faktördür. Çok sıcak ve nemli hava, vücut temizliğine dikkate etmemek, aşırı terlemek ve kurulanmamak, dar ve sentetik kıyafetler tercih etmek mantar için uygun zemin hazırlamaktadır.
Mantarlar çiçekli bitkiler sınıfına girmez. Bu sebeple tohumları da bulunmamaktadır. Mantar yetiştiriciliği miseller yardımı ile yapılmaktadır.
Glikojen genellikle karaciğer ve kas hücrelerinde depolanır. Bakteriler ve mantarlarda da glikoz glikojen şeklinde depo edilmektedir.
Ortalama kuluçka süresi ise 17 ile 20 gün arasında sürmektedir. Kuluçka süresinin ardından üretim süreci başlar bu süreçte yapılan bakımın kalitesine bağlı olarak 20 gün içinde hasat başlamaktadır. Hasat süresi yine bakım kalitesiyle doğru orantılı olarak 20 gün ile 40 gün arasında değişmektedir.
Ağaç altı gibi gölge alanlarda yetişen mantar, basit bir iç mekân düzeneğiyle kapalı alanlarda da yetiştirilebiliyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Mehmet Erhan Ekmen, evde 1 kilogram mantar yetiştirmek için 1 metreküplük alanın yeterli olduğunu söyledi.
Mantarlar sadece açık alanlarda değil soğuk hava deposu gibi kapalı alanlarda da kolaylıkla yetiştirilebilir. Bu bitkilerin üretimi yaklaşık %80'i ışık almayan yerlerde yapılır. Mağaralar ve bodrumlar hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde sıklıkla kullanılan mekanların başında gelir.
Eşsiz aromasıyla yemeklere güzel bir lezzet kazandıran mantar, çok eski zamanlardan beri tüketilir. Her kültür için sofrada özel bir yeri vardır. Üretiminde Akdeniz iklim koşullarını gerektirmesi nedeniyle ülkemizde yetiştirilmesi kolay bir besindir.
Mantar geçirimsiz bir batmazlık malzemesidir, ticari kullanım için öncelikle hasat edilen kabuk doku peridermis tabakasıdır. Esas olarak güneybatı Avrupa ve kuzeybatı Afrika'ya özgü olan Quercus suber'den (mantar meşe) elde edilir. Mantar hidrofobik bir madde olan suberin'den oluşur.
Küçük sermayeler ile kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin yapacağı mantar yetiştiriciliği için Devlet teşvikleri ile mantar yetiştiriciliği kısa sürede ürün alınmasından ve kısa bir sürede para kazandıran karlı bir meslek arasında yer almaktadır.
Mantarlar, çok hücreli veya tek hücreli ökaryotik organizmalardır. Mantarların hücre duvarları kitin, mannan ve glukandan oluşur ve antibiyotiklere karşı dirençlidirler. Mikroskobik mantarlar monomorfik ve dimorfik olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
Eşeyli çoğalma gamet adı verilen cinsel hücrelerin birleşmesi ve daha sonra mayoz (redüksiyon) bölünme sonucu cinsel sporların meydana gelmesi şeklinde olur. Ascomycetes mantarlarında seksüel sporlar askus (ascus) denilen genişlemiş ve uzamış hücre keseleri içinde oluşur.
MANTARLAR YAĞMUR VE GÜNEŞİ ÇOK SEVER - ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ | Eskişehir Osmangazi Üniversitesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri