Mantarlar eşeyli üreme ve eşeysiz üremeyle çoğalırlar. Her iki durumda da spor oluştururlar. Sporlar "humenium" adı verilen yapılarda meydana gelir. Eşeyli üremeleri iki haploid hücrenin birleşmesini içerir.
Mantarların hem tek hücreli, hem de çok hücreli türleri vardır. Ancak tüm mantar türleri, spor oluşumuna bağlı olarak ürerler. Bu nedenle mantarlar çok sayıda spor oluşturur.
Mantarların bazıları kuvvetli enzimler sentezleyerek bunların aracılığı ile çevredeki gıda maddelerini ayrıştırır ve bunlardan yararlanırlar. Bu enzimler, daha ziyade protease, karbonhidrase, nuklease ve lipase karakterindedirler. Bazı mantarlar da birden fazla enzim sentez edebilmektedirler.
Mantarlar çiçekli bitkiler sınıfına girmez. Bu sebeple tohumları da bulunmamaktadır. Mantar yetiştiriciliği miseller yardımı ile yapılmaktadır.
Mantarlarda çiçekli bitkilerdekine eşdeğer erkek ve dişi organlar yoktur. Çoğalma ve üreme basidiumlar üzerinde oluşan basidiosporlar yoluyla gerçekleşir.
İlgili 27 soru bulundu
Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler. Suda yaşayanlarda eşeysiz üreme daha çok hareket organeli (yani flagellum) bulunan zoosporlar ile olur.
Mantarlar sporlanma (sporulasyon) ile eşeysiz (aseksüel) ve eşeyli (seksüel) olarak üreme yeteneğine sahiptirler. Miselyumlar olgunlaşır ve yeterince gıda depo ederse veya çevresel koşullar sporulasyona uygun ise, hifalarda, genellikle, aerial olanlarında, çeşitli şekillerde sporlar gelişirler.
Mantar sporları mantarın tohumudur. Mantar sporlarının elle tutulur hale getirilmiş haline mantar miseli denir. Her ne kadar mantar sporları mantarın tohumu da olsa halk dilinde mantar miseline mantar tohumu adı verilmektedir.
Küfler genel olarak sporla çoğalmaktadır. - eşeyli (cinsel, seksüel) - eşeysiz (aseksüel) spor olarak ikiye ayrılır.
Kendi besinini üretmek fotosentezdir ve bitkiler bunu klorofilleri sayesinde sağlayabilirler. Fakat mantarlarda klorofil göremeyiz dolayısıyla kendi besinlerini sentezleyemezler.
Mantarlar, Sabouraud dekstroz agar (SDA) denen besiyeri en çok olmak üzere, çeşitli özel ortamlarda üretilebilirler. Genellikle 22°C'de (oda ısısında) bazen hem 22°C hem de 37°C'de (vücut ısısında) ekimi takiben 2-3 günden 7-10 güne kadar değişebilen sürelerde inkübe edilir.
Mantarlar ayrı bir canlı grubudur. Yeşil yaprağı yoktur daha doğrusu krolofil içermediğinden besin ve oksijen üretmez.
Mantarların spor oluşturma süreçleri eşeysiz ve eşeyli olmak üzere ikiye ayrılır. Eşeysiz üreme genellikle sporların üretimi ve yayılması ile gerçekleşir.
Küflerin bir çok parçası çoğalma ve gelişme potansiyeline sahiptir. Küfler daha çok eşeysiz (aseksüel) sporlar ile çoğalırlar.
Cıvık mantar, üremek için spor kullanan protistleri tanımlamak için kullanılan geniş anlamlı bir terim olup eskiden mantarlar alemi içinde sınıflandırılmışlarsa da artık bu alemin bir parçası olarak kabul edilmemektedir.
Mantarlar, bitkiler ve hayvanlar âleminden farklı olarak Fungi âleminde yer alan canlılardır.
Mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Yani bitkilerin aksine toprağa ekilerek yetişemezler. Tüm mantarlar başka bir bitkinin veya canlının üzerine bağlı olarak o canlının ürettiği besinden faydalanarak yaşarlar. Bu yüzden mantarlar üretici değil, ayrıştırıcı canlılardırlar.
Kültür mantarı kaç günde yetiştirilir? Eğer kendiniz yapıyorsanız yalnızca mantar kompostunun verimli hale gelmesi 30 gün sürer. Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir.
Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu yüzden mantarlar üretici değil, ayrıştırıcıdırlar.
Mantar tohumları genellikle kompost yöntemiyle yetiştirilir. Mantar üretiminde ortamın %80 karanlık olması önemlidir. Aynı şekilde nem oranı dengeli olmalıdır.
Mantar geçirimsiz bir batmazlık malzemesidir, ticari kullanım için öncelikle hasat edilen kabuk doku peridermis tabakasıdır. Esas olarak güneybatı Avrupa ve kuzeybatı Afrika'ya özgü olan Quercus suber'den (mantar meşe) elde edilir. Mantar hidrofobik bir madde olan suberin'den oluşur.
Mantarlarda Üreme
Eşeyli üremeleri ise döl almaşı (metagenez) ile olur. Metagenez evrede, mantarlarda haploit (n) evre hakimdir; diploit evre (2n) sadece zigot ile sınırlıdır.
Şapkanın altında lameller, lameller arasında spor keseleri bulunur. Bu bölümler üremelerini sağlayan özel yapılardır. Bu yapılar başta rüzgar olmak üzere çeşitli etkenler ile çevreye dağılarak başka yerlerde de şapkalı mantarların yetişmesini sağlar. Çürükçül olarak beslenir ve sporlar ile çoğalırlar.
Glikojen genellikle karaciğer ve kas hücrelerinde depolanır. Bakteriler ve mantarlarda da glikoz glikojen şeklinde depo edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri