Bu ilçeler şunlardır: Merkezefendi, Pamukkale, Acıpayam, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Honaz, Kale, Sarayköy, Serinhisar ve Tavas.
Denizli'nin ilçeleri 19 tanedir.
Acıpayam eski ismi Garbikarağaç veya Karaağaç, Ege Bölgesinin güneydoğusunda bulunan, Denizli iline bağlı bir ilçedir. İlçe nüfusu, TÜİK verilerine göre 31 Aralık 2021 tarihi itibari ile 55.141 kişidir. 1628 km² yüzölçümü ile Denizli'nin en büyük ilçesidir.
Denizli'ye bağlı 19 ilçe, bu ilçelere bağlı 68 belde ve 361 köy bulunmaktaydı. 6360 sayılı büyükşehir kanunu ile beldeler ve köyler mahalleye dönüştürüldü. Günümüzde 19 ilçe ve 624 mahallesi vardır.
1883'te Sarayköy, Buldan ve Tavas İlçelerinin bağlanmasıyla "Sancak" haline getirilen Denizli, 1884'te Çal, 1888'de Acıpayam ilçelerinin katılımıyla Aydın'a bağlı mutasarrıflık, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla da 1923'te il olmuştur.
İlgili 43 soru bulundu
Laodikya şehrinin sürekli harpler ve depremlerle yıkılması üzerine halk, Laodikya'nın bağ ve bahçelerinin bulunduğu, bugünkü Denizli'ye gelip yerleşmiştir. Türkler Laodikya adını kısaltarak “Ladik” şekline sokmuşlar, bu şehirde kurulan beyliğin ismini de “Ladik” olarak kullanmışlardır.
Denizli isminde “deniz” kökü etkilidir; XIII ve XIV. yüzyıllardaki ilk şeklinde ise “domuz” kelimesi tesirli olmuştu. Bu değişmede şüphesiz Türkçe'de domuz (dognuz) ve deniz (degniz) kelimelerinin birbirine yakın yazılışlarının rolü büyüktür.
Denizli Merkez İlçeleri Hangileridir? Denizli bir Büyükşehir Belediyesi olduğu için merkez ilçesinin olması söz konusu değildir. Ancak nüfus oranları ve gelişmişlik göz önüne alındığında, Merkezefendi ve Pamukkale merkez ilçelerdir.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan ve her zaman hareketli bir ticaret merkezi olan şehir, günümüzde de tüm dünyaya ihracat yapıyor. 1 milyondan fazla nüfusa sahip Denizli, ülkemizin en büyük 15. şehri konumunda ve yaz aylarında turistlerle birlikte nüfus yoğunluğu iki katına çıkıyor.
Denizli ili 28° 30´ – 29° 30´ doğu meridyenleri ile 37° 12´ – 38°12´ kuzey paralelleri arasında yer alır. Doğudan Burdur, Afyon, batıdan Aydın, Manisa, kuzeyden Uşak, güneyden Muğla illeri ile komşudur. İlin yüzölçümü 12.134 km²'dir, il Türkiye'nin yaklaşık %1,5'ini ve Ege Bölgesinin %18,5'ini oluşturmaktadır.
Merkezi Denizli olan ilin nüfusu 2023 sonu verilerine göre 1.059.082'dir.
Açıklanan verilere göre Denizli'nin nüfus oranı ve diğer tüm detaylar belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ( TÜİK) açıkladığı verilere göre 2022 yılında 1 milyon 56 bin 332 olan Denizli'nin nüfusu 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla 1 milyon 59 bin 82 kişi olarak hesaplandı.
Uydu fotoğraflarından da tespit edilen bu göl ve Menderes nehri sal taşımacılığı için kullanıldı. Bu göl Denizli adının nereden geldiğini gösteriyor. Türkler göle 'deniz' derler. Denizli adı da söylendiği gibi domuzlardan değil, bu gölden gelir.
2023'te ölümlü ve yaralanmalı kazanın en az olduğu il ise Ardahan olarak kayıtlara geçti. Bu ilde geçen yıl meydana gelen 175 trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybederken, 309 kişi yaralandı.
KAYI: (ÇAL, ÇİVRİL, ACIPAYAM)
Oğuzlar 'ın Bozoklar koluna bağlı Günhan Oğullarından olan Kayı Boyu, Türk tarihinde hükümdar çıkaran Oğuz boylarının en başında zikredilir. Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar bu boyun mensuplarıdır.
Şehrin en sevilen tatlı lezzetlerinden biri olan ve yöre halkı tarafından oldukça sık şekilde hazırlanan inge tatlısı, Denizli'nin yöresel lezzetlerinden biri olmayı başarmış. İnge tatlısı içerisinde yaş maya, yoğurt, süt, Hindistan cevizi, şeker verici limon, ceviz, soda gibi pek çok farklı malzeme bulunduruyor.
Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm. 375 bin 794 ton üzüm üretiminin gerçekleştirildiği kentte, sofralık ve şaraplık çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm ile kuru çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm ticareti yapılıyor.
Denizli ili Türkiye coğrafi haritasında, Ege bölgesinde olmasına rağmen, iklim olarak Ege bölgesinin iklimi tamamen görülmez. Kıyı kesiminden iç bölgelere geçit yerinde olduğundan, az da olsa iç bölgelerin karasal iklimi hissedilir. Ege bölgesi ikliminden, sıcaklık olarak biraz düşük farklılıklar görülebilir.
Denizli şehir merkezi ile Pamukkale arası yalnızca 19 kilometre.
Denizli Büyükşehir Belediyesi yok olmaya yüz tutmuş tarihi yapıları yaşatmayı sürdürüyor . Denizli'nin Atalar Mahallesi'nde yaklaşık 150 yıllık Cezmi Ökten Evi ile Necdet Bilge Evi, geçmiş günlerine yeniden dönüyor.
Denizli şehri ilk defa, bugünkü şehrin 6 km kuzeyinde, Eskihisar Köyü civarında, Milattan önce 261 - 245 yılları arasında, Seleukos Kralı ikinci Antiokhos tarafından kurulmuştur.
Bunlardan birincisi Denizli bölgesinde eskiden büyük bir göl olduğu ve bu göle Türklerin "deniz" dediği iddia edilmektedir. Göle deniz dendiği için de şehir “Denizli” adını almıştır. Diğer bir denizle bağlantılı olması sebebi ise Denizli'nin çevresindeki akarsuların ve göllerin bolluğu nedeniyle bu ismin verildiğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri