Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur. Öte yandan performansı düşen aracın konforunun azalması da sıklıkla görülür.
Debriyaj balatası bittiğinde volan ile şanzıman arasındaki hareket iletimi sekteye uğrar. Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir. Baskı balatanın bitmesi debriyajın da ömrünün kısalmasına neden olur.
Temel olarak debriyaj balatası, motordan gelen gücü şanzımana iletir. Balatalar ilk periyodik bakımdan itibaren sürüş izlenimleri ile kontrol edilir. Eğer sürüş problemi bulunuyorsa müdahale edilir. Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
a- Yarım debriyaj dediğimiz olayın sürücü tarafından sürekli uygulanması. b- Şehir içi sürekli dur kalk hali araç kullanımı. c- Uzun süreli aracın zorlanması.
İlgili 43 soru bulundu
Aracın kullanım alanına ve süresine göre değişmekle birlikte debriyaj balatası ve baskı sistemi ortalama 80.000 kilometrede değiştirilmelidir.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Debriyaj sistemi bazı durumlarda istenilen performansı vermeyebilir. Bu durumlara, baskı balatanın bitmesi, vites kutusunda mekanik arıza, debriyajda titreme veya sertleşme gibi problemler örnek verilebilir. Araçta debriyaj sertleşmesi, debriyaj sistemi ile alakalı en sık karşılaşılan problemlerden biridir.
Baskı Balata Biterse Ne Olur? Araçta bulunan baskı balatanın ömrü bittiği zaman birtakım belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin başında ise vites geçişlerinin zorlaşması gelir.
Debriyaj bilyası tamamen dağıldığında araç viteslere geçmek ve yolda kalırsınız debriyaj bilyası şakaya gelmez ve en kısa zamanda giderilmesi gereken bir arızadır iyi seyirler.
Debriyajın düzgün şekilde boşa alınmamasının en sık rastlanan nedenlerinden bazıları, ayırma sistemindeki hatalar (debriyaj ayırma yatağı, yedek silindir, debriyaj kolu), sıkışmış pilot yatak veya önemli montaj gereksinimlerine uyulmamasıdır.
Baskı Balatası Sorunu
Motor ile şanzıman arasında kavrama görevi yapan baskı balata, sürtünme ile çalışır. Bu çalışma prensibi sebebiyle de belirli bir kullanım süresi bulunur. Değişim zamanı geldiğinde debriyaj pedalında buna bağlı sertleşme yaşanabilir.
Debriyaj pedalının yukarıda kavraması, arabanızın kavrama sisteminde bir arıza olduğunun göstergesidir. Debriyaj pedalının yukarıda kavramasının en bilinen sebebi ise, baskı balatanın bitmesi problemidir.
Araçta ses sorunları başlayabileceği gibi bu parçada arıza olması durumunda arızanın durumu ve derecesine göre araç vites geçişlerinde zorlanma yada aracın tamamen hiçbir vitese geçmemesi gibi sorunlara sebep olur.
Manuel araç kalkarken vuruntu yapıyor meselesinin başlıca nedenlerinden birisi baskı balatadır.
Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Eğer sadece frenlerinizden ses gelmesinde şikâyetçiyseniz, balatalarınızı değiştirebilirsiniz.
Yani evet, düz yolda hiç gaza basmadan sadece debriyajdan ayağı çekerek yavaşça ilerlemek mümkün.
Debriyajı çektiğinde tekerlekle motor ayrılır. Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Halk arasında "debriyaj tokatlama" diye tabir edilen gaz sabit, sürekli debriyaj bas-çek yaparak motorun devrini hızlıca arttırıp bağırttırarak, daha çabuk hız yapmasını sağlayarak yaptığımız bu şey eğer gaz elciğiniz yumuşak değilse asla yapmayın.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Baskı balatası biten araç, TÜVTÜRK muayenesinden geçemez. Özellikle motor ve debriyajla ilişkili bir parça olduğundan dolayı herhangi bir balata arızasında yetkili servisler tarafından kabul edilmez.
Baskı balatanın sürtünme yapan yüzeyinin aşırı sürtünmeden zorlanmadan dolayı sıyrılması olayıdır. Tek seferde bile başarılabilir bazen güçlü bi motor ve şık bi patinajla. Baskı balatanın sürtünme yapan yüzeyinin aşırı sürtünmeden zorlanmadan dolayı sıyrılması olayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri