Normalden biraz fazla daha beklediği için hemen zehirli mantara dönüşmez bunlar ama tazeliğini yitirir. Son kullanma tarihi geçen mantarlar tüketilmemesi gerekir çünkü uzmanlar bile bu konuda tamamen tembih vermektedir. Bir şey olmaz diyerek tüketebilirsiniz ama sağlık açısından birçok zararı bulanabilir.
Eğer mantarın taze olduğundan eminseniz, 3-4 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin. Dilimlenmiş mantarların bozulma süresi, diğerlerine göre daha kısadır. Dilimlenmiş mantarlar 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''
Mantarların saklama koşulları çok önemlidir. Mantarın üzerindeki sümüksü yapı bize mantarın çürüdüğünü gösterir. Eğer mantarınız bu şekildeyse kesinlikle tüketmeyiniz. Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir.
Mantarın üzerinde sümüksü yapışkan bir yapı oluştuysa o mantarı kesinllikle yemeyin. Sümüksü bir kaplama, mantarlarının bozulmaya başladığının kesin bir kanıtıdır. Sümüklü yapışkan yapıdan daha kötüsü, gözle görülür küf oluşumudur. Küflü mantar bozuk mantardır.
İlgili 45 soru bulundu
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
Dilimlenmiş haldeki mantar 1 – 2 gün içinde tüketilmediği takdirde bozulabilir. Pişmiş mantarlar buzdolabında ağzı kapalı biçimde 3 güne kadar saklanabilir. Fakat yine de 2 gün içinde tüketmeye çalışmak gerekir. Gıda kaynaklı sağlık sorunlarını önlemek amacıyla pişmiş bir mantar 74 derecede yeniden pişirilebilir.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Mantar, doğru şartlarda saklanmazsa kısa sürede bozulabilen bir besindir. Mantarın raf ömrünü uzatmak için, buzdolabında veya buzlukta saklama yöntemlerini kullanabilirsiniz.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Mantarın hasat edildikten sonra 1-7 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. +1/-4 derece arasında muhafaza edilmelidir. Oda sıcaklığında ise ortalama bir gün bekleyebilir. Yavaş yavaş sararma ve kararma yaptığını gözlemlerseniz bozulmaya başladığının sinyallerini alırsınız.
Gıda güvenliği söz konusu olduğunda, renk değişikliği asla iyiye işaret değildir. Renginin kararması ve siyah noktaların gelişmesi mantarlarının bozulduğunun işaretlerindendir ve bu durumda mantarlar yenmemelidir.
Bunun için, zarın ucu bir bıçak yardımıyla kaldırılarak kalanı kolaylıkla soyabilirsiniz. Zar temizleme işleminden sonra, nemli bir bezle kalan siyahlıkları temizleyin. Kısacası, eğer mantarların lezzetinden ödün vermek istemiyorsanız mantarları suyla yıkamamanızda fayda var.
"Medyaya verilen bazı bilgiler yanlış"
Ergün Bacak, "Bazen medyada, basına-yayın organlarında 'Kurtlu mantar yenilebilir. ', 'Kurtlu mantar zehirli olmaz. ', 'Başka hayvanların tükettiği mantarlar zehirli olmaz. Onları tüketebilirsiniz.
Mantarları sünger gibi düşünebilirsiniz. Maddeleri içinde hapsedebilir, %90'ı sudan oluşur. Bu kadar su yüklü bir şey söz konusu olduğunda ısıyla teması sırasında eğer ısı çok yüksekse tüm suyunu salar ve yeniden çeker. Bu da onun renginde ve kıvamında değişimler yaşanmasına neden olur.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Mantarların kuru olduğundan emin olun. Eğer dilimli bir şekilde koymak isterseniz temizlediğiniz mantarları doğrayabilirsiniz. Son olarak doğradığınız ya da bütün bıraktığınız mantarları eşit miktarlarda buzdolabı poşetlerine ya da kaplara pay ederek ağzını sıkıca hava almayacak şekilde kapatın.
Bu yöntemde klasik lastik contalı kavanozlar kullanılır. Mantar suyunu buharlaştırma ön işleminden sonra kavanozlara doldurulur. Üzerine bir miktar kaynatılmış tuzlu su tuz ilave edilmelidir. Kavanoz, mantar ile takriben 2/3 oranında doldurulur ya da kavanozun ağzından başlayarak 2–3 cm kadar boşluk bırakılır.
Temizlediğiniz mantarları bütün olarak kaynar suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın. Haşlanan mantarları, suyunu süzdükten sonra buzlu, soğuk suya aktarın ve 5 dakika kadar bekletin.
Belirti ve bulgular: Konuşma güçlüğü, ataksi, yorgunluk, renkli halüsinasyonlar, hafif karın ağrısı, kusma ve ishal. Ölüm nadirdir. Tedavi: Semptomatiktir. Kişi kusturulmalı, midesi yıkanmalıdır.
Genellikle, semptomlara erken (2 saat içinde) neden olan mantarlar, daha sonra (genellikle 6 saat sonra) semptomlara neden olanlardan daha az tehlikelidir. En zehirli Amanita mantarı, mantar zehirlenmesi ölümlerinin yüzde 95'ini oluşturan Amanita Phalloides'tir.
İlk birkaç saatte şikayetler ortaya çıkıyorsa biz daha az tehlikeli gördüğümüz mantarlara benzetiriz. Yani besin zehirlenmesi gibi kabul edebileceğimiz bir durumdur. Ama geç çıkıyorsa bunu tehlikeli, ölümcül olabilen mantarlar lehine yorumluyoruz.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri şöyledir: Bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız ateşi, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler.
Küflenen gıda yumuşak yapıdaysa derhal imha edilmeli
“Eğer gıda sert bir yapıya sahipse küf mantarları gıdada derinlere doğru ilerleyemez. Bu nedenle küflü kısımların kesilip kullanılmasında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Aksine gıda israfının önüne geçen bir yaklaşımla gıdalarımızı tekrar değerlendirebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri