Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
Çelişki, bir önermenin doğru halinin, aynı ortam geçerli iken ikinci defa önerildiği bir durumda, yerine negatif biçiminin doğru bulunması ile ortaya çıkar. Mantık tekniğinin yeniden gözden geçirilmesi adına bir koşul olarak kabul edilebilir.
Her durumda doğru olan önermeler totoloji olarak ifade edilebilir. '' İnsanlar erkek veya kadındır. '' önermesi her daim doğru olacağı için bu önerme bir totoloji örneği olarak ifade edilebilir. Bir bileşik önermenin her daim yanlış sonuç vermesi durumunda ise bu önermenin bir çelişki olduğunu söylemek mümkün olabilir.
Genellikle sözleriyle davranışları birbiriyle uyumlu olmayan insanları ifade ederken bu tabir kullanılır. Örnek cümleler: – Söylediği onca güzel sözden sonra yaptığı bu saygısızlığa şaşırdım doğrusu. – Az önce bu resme baktığımızda çok güzel olduğunu söylemiştin? Şimdi ne değişti de iğrenç diyorsun?
Totoloji, hepdoğru veya eşsöz, bir bileşik önermenin kendini oluşturan önermelerin her değeri için daima doğru sonuç vermesi durumu. Bir şeyi kendi kaplamıyla tanımlayan tanımlardır.
İlgili 36 soru bulundu
Bir bileşik önerme, kendisini meydana getiren her değer için daima doğru olduğunda bu bileşik önerme türü totoloji olarak ifade edilir. Daima yanlış olması halinde bileşik önermeye çelişki denilmektedir.
Mantık felsefesi, mantıkta araştırma, eleştirel analiz ve entelektüel yansımalardan ortaya çıkan sorulardır. Alanın felsefi mantıktan farklı olduğu kabul edilir. Felsefi mantık; referans, yüklem, özdeşlik, doğruluk, niceleme, varoluş, gereklilik ile ilgili sorularla ilgilenen çalışma dalıdır.
Örneğin, “Bütün insanlar akıllıdır-Kimi insanlar akıllı değildir” önermeleri nitelik ve nicelik bakımından çelişiktirler, çünkü biri olumlu, öbürü olumsuz, biri tümel ve öbürü tikeldir. Bu çelişik önermeler birbirlerini yalanlarlar, biri doğruysa öbürü yanlış ve biri yanlışsa öbürü doğrudur.
birbiriyle çelişen, biri diğerini çürüten, tutarsız (ifâde v.s.)
Bilişsel Çelişki Kuramı Örnekleri
Bir kişinin inanmış olduğu siyasi bir parti olduğunu düşünelim. Bu siyasi partinin yolsuzluk yaptığını ve ortaya çıktığını düşünelim. İlgili kişi bu durumu duysa da bilse de patisini değiştirmeden aynı görüşü savunacak ve farklı bir görüşe inanmayacaktır.
Kısaca, iki basit önermenin “veya” (V) eklemiyle birleştirilmesinden oluşmuş bileşik önermeye tikel evetleme önermesi adı verilir. Tikel evetleme ekleminin doğru olması için bileşenlerinden birinin doğru olması gerekli ve yeterlidir. Örneğin, “İnsanlar cezayı veya ödülü hak eder.”
İki yönlü bir koşul bildiren ancak ve ancak bağlacı mantıkta p ile q önermeleri kullanılarak meydana gelir. Güneş doğarsa sabah olur ya da sabah olursa güneş doğar. (Ancak ve ancak güneş doğduğunda sabah olur ya da ancak ve ancak sabah olursa güneş doğar.)
Tutarlılık, bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.
Çelişki kelimesinin TDK Sözlük anlamına göre tek anlamı vardır ve bu anlam sözlerin veya davranışların birbirini tutmaması, tenakuz, paradokstur.
Düşünme faaliyetinde zihni hatalardan koruyan, doğru düşünmenin kurallarını, ölçülerini ve yöntemlerini gösteren ilim yahut sanat. Varlık, bilgi ve değerler alanıyla ilgili problemleri akılcı, tenkitçi yöntemlerle inceleyen ve temellendiren sistemli fikrî faaliyetler bütünü.
Bu kelimenin isim hali olan çatışkı ise, çelişki manasında kullanılır. Dilimize Arapçadan geçen tenakuz kelimesi çelişki ve çatışkı ile eş anlamlıdır. Paradoks, matematiksel olarak bir sonuca ulaşılması mümkün olmayan, çelişkili durumlar için kullanılır.
Bu şekilde bakıldığında, ilk akla gelen anlamı ile yetersiz kiloda olan anlamındaki zayıf kelimesinin eş anlamlıları, sıska, cılız, çelimsiz, incedir.
Şüphe kelimesinin TDK üzerinden bakıldığı zaman eş anlamlı olarak, 'kuşku' bizi karşılamaktadır.
Çelişik bir mantık terimidir, nitelik ve nicelik bakımından birinin doğruluğu ötekinin yanlışlığını ve birinin yanlışlığı ötekinin doğruluğunu gerektiren önermeleri dile getirir.
Çelişik önermeler:
Konu ve yüklemleri aynı olan iki önerme, hem nitelik, hem nicelik açısından farklı ise, bu önermeler birbiri ile çelişik olur. Mesela, tümel olumlu ile tikel olumsuz çelişiktir.
Cevap. Aralarında çelişme bulunan (önermeler, yargılar, kavramlar, terimler). ... Aynı özne ve aynı yüklemi olan, ancak nitelik ve nicelik bakımından ayrı olan, yani biri olumlu öteki olumsuz, biri tümel öteki tikel olan önermeler.
Çelişmezlik ilkesi, Özdeşlik ilkesi, Üçüncü halin imkansızlığı ilkesi, Yeterli Neden İlkesi konu anlatımı...
Mantığın İlkeleri (Özdeşlik-Çelişmezlik-Üçüncü Halin İmkansızlığı-Yeterli Neden)
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri