Deneycilik, empirizm veya ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doğuştan bir bilgi yoktur. İnsan zihni, bu nedenle boş bir levha (tabula rasa) gibidir. Deneycilik akılcılığın karşıtıdır.
Ampirik Araştırma: Ampirik araştırma deney veya gözlem yapılarak verilerin elde edildiği araştırmalardır. Ölçme: Bilimsel açıdan ölçme, nesnelere, olaylara ve bireylere sayılar ve semboller verme süreci anlamını taşır. Bu süreç sayılar ve semboller ile ölçülebilen özellikler arasındaki ilişkiyi yansıtmalıdır.
Bir hastalığın sebebi, etkileri ve seyri hakkında yeterli bilgi sahibi olunmadan; hastaya, ilgili hastalıktaki ve ilgili hastadaki etkinliği tam olarak bilinmeyen çeşitli ilaçlar, otlar veya karışımlar (kocakarı ilacı) vermeye (yedirmek, içirmek, cildine sürmek gibi) ya da girişimlerde bulunmaya ampirik tedavi denir.
1. gerçek bilginin deneyimden geldiğini ya da, gerçeğin deneyimlendiğinde var olduğunu savunan epistemoloji yaklaşımı. Görgülcülük, deneyim olmadan zihinde herhangi bir fikrin olamayacağını, doğumda insan zihninin boş bir kağıt gibi olduğunu savunur.
Kuramsal bir temele dayanmayan, deney ve tecrübe ile anlaşılmış olan. Ampirik, teorik fikirlerden veya saf mantıktan ziyade doğrudan gözlem, deneyim veya deneyden elde edilen bilgi veya enformasyon anlamına gelir.
İlgili 34 soru bulundu
Ampirik kelimesi, başka hiç bir şeye ihtiyaç duyulmadan sadece tecrübeyle bir sonucun elde edileceği bilinerek yapılan anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumuna göre ampirik kelimesi, görgül ve deneysel anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda Ampirik kelimesi ustadan görülerek yapılan olarak da ifade edilmektedir.
Ampirik araştırma: Köken
Yunanca “deneyimli” anlamına gelen empeirikos kelimesinden türetilmiştir. Gözlem veya deneyim yoluyla ya da kalibre edilmiş bilimsel araçlar kullanılarak toplanan kanıtları kullanmak.
Etik biliminde ampirik bilginin anlamı geçmişten beri tartışılır. Sosyal bilimler ve normatif etiğin bir kombinasyonu olan ampirik etik genel anlamda sosyal bilim araştırması anlamına gelir.
Pozitivizm veya olguculuk; Auguste Comte'un başını çektiği, doğru bilginin yalnızca bilimsel bilgi olduğu, doğru bilgiye ise yalnızca ampirizm (deneycilik) ile ulaşılabileceğini ve bu bilginin kendisinin deneysel olmadığını savunan düşünce akımıdır.
Öz. İngiltere'de ampirizm, feodalizmden kapitalizme geçiş sürecinde doğa bilimleri ve felsefede yeni bir epistemolojik anlayış ve yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Ampiristlere göre insanın sahip olduğu bütün bilgi duyumsal algılamadan kaynaklanmaktadır. Gözlem ve deneyime dayanmayan doğuştan hiçbir bilgi yoktur.
Deneycilik, empirizm veya ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür.
Ampirik, kısaca deneysel demektir. Ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür.
Ampirik sözlüklerde görgül veya deneysel anlamı taşımaktadır. Bu anlamı eğitim uzmanları bilebilirler. Bunun yanında çocuk yetiştiren anne ve babalarda bu kelimeyi kullanırlar. Diğer bir anlamı ise kurumsal olarak deneye dayanmayan, bilginin deney ve tecrübe ile anlaşılmış haline denmektedir.
Ampirik denklemin çıkartılmasında x,y değerleri bilinmeyen olmayıp, denklemdeki katsayıları ve değişmez sayılar bilinmiyenleri teşkil eder. Burada x,y değerleri deney, gözlem ve benzeri yollarla verilen, bilinen değerlerdir.
bir hastalığın sebebi, seyri hakkında yeterli bilgi sahibi olunmadan; hastaya, ilgili hastalıktaki ve hastadaki etkinliği tam olarak bilinmeyen çeşitli ilaçlar, otlar veya karışımlar verilmesine de (bkz: ampirik tedavi) denilmektedir. ampirik veya empirik deneysel anlamına gelmektedir.
Yapay (ampirik) sınıflandırma: Canlıların dış görünüşlerine ve yaşadıkları yere bakılarak yapılan sınıflandırmaya yapay (ampirik) sınıflandırma veya suni sınıflandırma denir. -Aristo döneminde yapılan sınıflandırma yapay sınıflandırmadır. Bu tür sınıflandırma günümüzde geçerliliğini kaybetmiştir.
Felsefede Empirizm (Ampirizm) Akımı Özellikleri
Felsefede Deneycilik, empirizm ya da ampirizm olarak bilinen bu akım sahip olunan bilginin deneyimler ile kazanılacağını savunur. Buna göre doğuştan boş bir yapıya sahip olan insan zini deneyim ve duyumlar sayesinde dolmaktadır.
Bilim dışındaki kaynaklardan gelen bilgilerin doğru kabul edilmesi, pozitivist bakış açısına göre hata olur. Örneğin, hissi bazı bilgiler, din kaynaklı bilgiler, metafiziksel bilgiler gibi bilgileri pozitivist yaklaşım, deneyler ve 5 duyu ile temellendiremediği durumlarda ret eder.
Buna göre; pozitivist metodoloji bilimsel yöntemin tek olduğunu ve doğa bilimleri ile sosyal bilimlerde farklılık göstermediğini, sosyal bilimlerin de neden-sonuç ilişkileri ve tekrarlanan olgular üzerine kurulduğunu ve bilimsel araştırmanın değerlerden arındırılmış olması gerektiğini öngörmektedir.
Ampiristler apriori bilgiyi tamamen reddetmeyip sentetik karakterli apriori metafiziksel bilginin olmadığını savunmaktadır. Keza rasyonalistler de ampirik bilgiyi tamamen yok saymamakta, ancak ampirik olmayan kavramların veya apriori metafiziksel bilginin de var olduğunu ileri sürmektedir.
Sosyoloji – mikro düzeyde bireysel faillik ve etkileşimden makro düzeyde sistemler ve toplumsal yapıya kadar insan sosyal ilişkisini anlamak, çeşitli ampirik araştırma ve eleştirel analiz yöntemlerini kullanarak toplumsal yapıyı inceleyen bir çalışmadır.
Siyasi analize ampirik yaklaşımın temel özelliği, siyasi gerçekliğe duygusal olmayan ve tarafsız bir temel oluşturma çabasıdır. Normatif yaklaşım, yargıda bulunması ve öneriler sunması anlamında "emredici" iken bu yaklaşım analiz etme ve açıklama çabası bakımından "tasvirî/betimleyici"dir.
Hastalığın nedenleri ve sonuçları bilinmeden, tedavi edici bitkisel ve hayvansal drogların kullanıldığı bu döneme “ampirik dönem” denilmektedir.
Sepsis, vücudunuzun enfeksiyona verdiği toksik tepkidir. Organların bozulmasına neden olduğunda buna şiddetli sepsis denir. Düşük tansiyon eşlik ettiğinde septik şok denir ve en yüksek ölüm ve komplikasyon riskini taşır.
Ampirizm (Deneycilik, görgücülük, empirizm) bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri