Mantra'lar, sihir formülleri ya da büyüler, aslında Vedik dine ait kurban ritüelleri esnasında Tanrıları çağırmak için kullanılmıştır. Onlar, genellikle Hindistan ve Doğu Asya'daki Budizmde büyü formülü olarak kullanılmıştır.
Hinduizmde mantralar (dhyana) meditasyon sürecine yardımcı olarak kullanılır. Orta Vedik döneme kadar mantralar Rig Veda, Samaveda, Yajurveda gibi Vedalar'da geçen kısa veya uzun ifadelerden oluşmaktaydı. Epik dönemde ise mantralar Hinduizmin farklı okullarında farklı ihtiyaçları karşılamak üzere çeşitlenmiştir.
Mantra, kadim bir lisan olan sanskrit dilinde bir kelime olup “Aklın Aracı” manasına gelir. Günlük düşüncelerimiz dikkatimizi akıl ve zihin seviyesinde tutarlar. Mantralar bu düşünce akışını yarıda keserek, dikkatimizin zihnimizdeki daha sessiz ve daha soyut bir yüzeye girmesine olanak sağlarlar.
Mantra; bir sesi, kelimeyi ya da ifadeyi arka arkaya tekrarlamak anlamına gelen antik bir öğreti. Mantra'lar zihnimizi ritim, ton ya da fiziksel titreşim yoluyla değiştirebilir. Günlük düşünce akışımızı yarıda keserek dikkatimizi daha sessiz ve soyut bir noktaya taşıyabilir.
Mantralar birçok dinde ve felsefi düşüncede farklı karşılıklara sahiptir. Örneğin Hindular için “spritüal ses formülü” olan mantra, İslamiyet'te karşılığını zikir olarak bulur. Ancak nihai hedef genelde aynıdır; zihni dinginleştirerek daha yüksek bir bilinç seviyesine ulaşmak.
İlgili 36 soru bulundu
Mantra Meditasyonu Nedir? Mantra meditasyonu Sanskritçe hece ya da şiirleri ifade eden mantra kelimesinden gelmektedir. Ancak bu hece ya da şiirlerin asıl işlevi doğru telaffuz ve tekrar ile bireyi var olan durumundan uzaklaştırmak, zihni yanıltmak ve mediatif duruma geçirmektir.
700'lere uzanır, mantralar vardır. Mantralar, meditasyon çalışmalarında Mircea Eliade'nin tabiriyle “destek”tir. Yüksek farkındalığa ulaşmak için kullanılan titreşimler olarak da yorumlanabilirler. Mantra kelimesinin anlamı ise “zihnin aracı” olarak çevrilebilir.
Anlam ve kökeni. Mantra'nın anlamı "Şiva'ya selam"dır. Mantra'ya giriş hecesi "Aum" Hindistan'da evrenin başlangıcında yer alan kutsal hecedir ve pek çok mantranın girişinde kullanılır. Na-mah-şi-va-yah şeklinde beş heceden oluştuğu için mantraya Pançakşara (Panchakshara) Mantra da denilir.
Meditasyon yapmak günah değildir çünkü meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, herhangi bir özel dine ait bir uygulama değildir.
Mantra evrenle iletişim kurmamızı sağlar. Evrene amaçlarımızı, niyet ve dileklerimizi iletmemizi, evrenden de karşılık almamızı sağlayan çok önemli bir araç ve yoldur. Mantralar basit olarak düşünürsek, telkindir. Mantralar aracılığıyla kendimizi motive etmeli, olumlu cümleler kurmalıyız.
Kadim inançlara göre Sanskritçe bir kelime olan mantra, zihin enstrümanı veya zihin aracı anlamına gelir. Hinduizm'e göre mantra'lar; düşünüldüğünde veya tekrarlandığında kişiyi koruma altına alan, titreşimi yüksek spiritüel sesler olarak tanımlanır.
Meditasyona başlamadan önce bilinçaltı ile iletişime geçmek için söylenen kelimeler veya ifadelerdir. Meditasyon veya dua gibi ritüeller esnasında kullanılırlar. Bir mantra ile kişi derin bir rahatlamaya ve yüksek bir bilince sahip olabilir.
tibet veya ranja yazısı ile yazılmış dualar, iyi dilekler.
Om Gam Ganapataye Namaha güçlü bir dua ve mantradır. Bu mantra, üstlenmek istediği tüm yeni girişimlerde başarı getirir. Ayrıca, insanları fiziksel ve ruhsal yolculuklarında başarılı bir şekilde yönlendiren tüm korku ve sıkıntıları ortadan kaldırır.
Gayatri Mantra
Anlamı: Her şeyin üzerinde meditasyon yapıyoruz; Bhur, Bhuvah ve Swaha alemlerinin her birinin üzerinde, ulaşmaya çalıştıklarımızın ötesinde olan öze… Yaradılışın kutsal ışığı aklımızı öyle bir aydınlatsın ki her şeyin özünü görelim.
Şiirsel bir ayet olan bu mantra, oldukça güçlü bir anlama sahip. “Beni yalandan gerçeğe, karanlıktan aydınlığa, ölümden ölümsüzlüğe götür. OM barış, barış, barış.” olarak tercüme edilir.
Meditasyon; Hinduizm, Budizm gibi dinlerde bir ibadet olarak yapılır. Evlerde ve mabedlerde Buda'nın heykelleri bulunur. Hinduizm'in, felsefi ve mistik kutsal kitabının adı Upanişad'tır.
Kişinin iç huzur, sükunet ve değişik bilinç halleri elde etmesini ve öz varlığına ulaşmasını sağlayan zihnini denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak tanımlanır. Bir inanç türü veya dinsel bir ritüel değil; beden, ruh ve zihni şifalandırma yöntemi olarak kabul edilir.
Ancak yoganın dinî bir yönünün bulunmadığı ve zihinsel arınmayı amaçlayan alıştırmalar olduğu söylemi tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü Hint dinlerinde yoga, dinî bir uygulama olarak varlığını sürdürmektedir (Tümer, “Brahmanizm”, DİA, 6/331).
Şaivizm (Shaivism) mezhebinin en önemli Hindu tanrısı, Yogi'lerin ve Brahman'ların efendisi ve Vedaların, yani kutsal metinlerin koruyucusudur.
Shiva; önemli Hindu tanrılarından bir tanesidir. Shiva, şeytanın yok edicisi ve olağanüstü dünyayı oluşturan bir tanrıdır. Sürekli olarak devam eden yaratma ve yıkma döngülerini yöneten kişidir. Gücüne rağmen Shiva Kailash Dağı'nda münzevi bir hayat sürmeyi seçmiştir.
"AHAMM" sanskrit dilinde bir kelime olup "BEN" anlamını taşır. Mantralar anlamlarından ziyade yarattıkları titreşimler nedeniyle kullanılmaktadırlar. Zaten titreşim için anlamı da barınmaktadır. Bu meditasyonda mantra sessizce zihinden, dil ve dudağı dahi kıpırdatmadan tekrar edilmelidir.
Bu mantra kolyesini “Hayatıma sonsuz bolluğu, bereketi, parayı ve başarıyı çekiyorum. Kubera'nın hediyeleri kabul ediyorum” diye kodlayarak takın. Ve 72 gün boyunca taşıyın.
Sanskrit dilinde birlikte o sesini veren a ve u ünlüleriyle m sesinden oluşur. Bu üç ses yeryüzü, gökyüzü ve gök katlarından oluşan üç dünyayı; Brahma, Vişnu ve Şiva'dan oluşan üç büyük Hindu tanrısını; Rig, Yacur ve Sama adlı üç kutsal veda metnini simgeler.
Surya Namaskar tüm kasları, yaşam organları ve bedenin fiziksel parçalarını bedeni öne ve arkaya eğerek esnetir, masaj yapar, güçlendirir ve uyarır. Buna karşın yalnızca fiziksel bir egzersiz değildir. Aynı zamanda tinsel bir calışma olarak da bir derinlik ve bütünlük taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri