“Aklın aracı” anlamını taşıyan mantra; Budizm, Hinduizm ve yoga gibi farklı din ile spiritüel öğretilerde önemli bir yere sahip. Kişinin belli bir amaç doğrultusunda beyni ile iletişim kurmasını sağlamasının yanı sıra bilinçaltında yer edinmiş negatif düşünceleri silip zihinde yeni olumlamalara yer vermeye yarar.
Mantra, kadim bir lisan olan sanskrit dilinde bir kelime olup “Aklın Aracı” manasına gelir. Günlük düşüncelerimiz dikkatimizi akıl ve zihin seviyesinde tutarlar. Mantralar bu düşünce akışını yarıda keserek, dikkatimizin zihnimizdeki daha sessiz ve daha soyut bir yüzeye girmesine olanak sağlarlar.
Esasen ruhani kanallar olarak kullanılırlar, kelimeler ve oluşan titreşimlerden faydalanarak kişinin daha yüksek bir bilince ulaşmasını amaçlar. Diğer amaçları, dini törenlerde bolluğa sahip olmak, tehlikeden uzak olmak veya düşmanları elemek içindir.
Hinduizm'e göre mantra'lar; düşünüldüğünde veya tekrarlandığında kişiyi koruma altına alan, titreşimi yüksek spiritüel sesler olarak tanımlanır. Bir mantra'yı dinlemek ve onu aynı anda tekrar etmek zihni karmaşık düşüncelerden kurtararak arındırır, sakinleştirir ve daha dingin bir hâle getirir.
Mantra, meditasyon sırasında sözcükler ile yapılan olumlamalar ve telkinler sayesinde tüm negatif düşünceleri pozitif hale getirmeyi sağlayan bir yöntemdir. Meditasyona başlamadan önce bilinçaltı ile iletişime geçmek için söylenen kelimeler veya ifadelerdir. Meditasyon veya dua gibi ritüeller esnasında kullanılırlar.
İlgili 38 soru bulundu
Mantra uygulamasını her yerde yapabilirsiniz: Ev işlerinizi yaparken, arabadayken ya da yolda yürürken… Bununla birlikte, günlük meditasyonunuzu ve mantra uygulamanızı topraklayabileceğiniz sessiz bir yer seçmek de bu çalışma için faydalıdır.
Budist Tantra'lar, mantra'lar ile doludur. Her Tantrik Tanrı, kısa ya da uzun mantra'lara sahiptir.
Mantra meditasyonuna ilk başladığında mantra içeriden tekrar edilerek söylenir. Tekrar ve tekrar aralıksız mantra içeriden minimum 6 dakika boyunca tekrar söylenir. Mantranın kelimeleri ile bağ kurduğunu hisseden kişi ardından mantrayı sesli bir şekilde söyleyerek meditasyonuna devam eder.
Mantra, Sanskritçe'de zihni serbest bırakmak anlamına geliyor. Man zihin, tra serbest bırakmak demek. Daha geniş anlamı ise; tekrar edilen kelimelerle zihni boşaltmak. Zihni günlük vesveselerden kurtararak boş bir alan yaratıp bu alanı müzikle birleştirmeye ise mantra müziği deniyor.
mantra, bunu yüksek sesle söylemezsiniz, böylece yanınızda oturan kişi sizi duyabilir - yalnız bir geri çekilme yapıyor olsanız bile - o kadar yüksek değil. Genelde ağzın tamamen kapalıyken de söylemiyorsun. Sesin dişler ve dudaklar arasında olması için kelimeleri ağızdan söylersiniz.
Om Shanti Shanti Shanti mantrasının anlamı NEDİR ? : Barış, huzur bizim doğal durumumuzdur. Tüm gürültü ve dikkat dağıtıcı şeyleri kaldırırsak, barış olacaktır.
Anlam ve kökeni
Mantra'nın anlamı "Şiva'ya selam"dır. Mantra'ya giriş hecesi "Aum" Hindistan'da evrenin başlangıcında yer alan kutsal hecedir ve pek çok mantranın girişinde kullanılır. Na-mah-şi-va-yah şeklinde beş heceden oluştuğu için mantraya Pançakşara (Panchakshara) Mantra da denilir.
Om, Hinduizm ve çoğu Hindistan'a özgü inanç sistemlerinde dinsel ya da mistik etkisi olduğuna inanılan sözcüklerin (mantra) en kutsalı sayılan hece. Sanskrit dilinde birlikte o sesini veren a ve u ünlüleriyle m sesinden oluşur.
“Aklın aracı” anlamını taşıyan mantra; Budizm, Hinduizm ve yoga gibi farklı din ile spiritüel öğretilerde önemli bir yere sahip. Kişinin belli bir amaç doğrultusunda beyni ile iletişim kurmasını sağlamasının yanı sıra bilinçaltında yer edinmiş negatif düşünceleri silip zihinde yeni olumlamalara yer vermeye yarar.
Tek gereken sessiz bir alan ve her gün birkaç dakika zaman ayırmaktır. Başlangıç aşamasında meditasyona günde 10 dakika ayırmanız yeterli olabilir. Hatta alışma sürecinde günde iki kez beşer dakika da yapabilirsiniz. Alışkanlık kazanmak açısından tercihen her sabah aynı saatte meditasyon yapılması önerilir.
Kundalini Yogada mantralar sıklıkla kullanılır. Bu mantralar Gurmukhi dilde yazılmış, kutsal enerji nehirleridir. Mantranın anlamı zihin dalgasıdır.
Om evrendir ve bu da Om'un açıklamasıdır. Geçmişte, şimdide ve gelecekte, her şey omdu, omdur ve om olacaktır. Benzer şekilde zamanın sınırlarının ötesinde varolabilecek her şey de omdur.” Kitapta ondan böyle bahsediliyor ve Om hayli önemli görünüyor. Om aynı zamanda kök mantraların anası olarak kabul ediliyor.
Aum, tanrının sesi yani Shabda Brahman'dır. Om ya da Aum, doğu mistik yollarında ve özellikle Hinduizm'de en kutsal ve derin anlama sahip sembol ve mantradır. Nihai hakikati, bilinci, atmanı simgelediği gibi anlamı aslında her şeyi kapsar.
tibet veya ranja yazısı ile yazılmış dualar, iyi dilekler.
Bu mantra, yüksek sesle söylenebilir, fısıldanabilir ya da zihinsel olarak tekrarlanabilir. 10 dakika boyunca yüksek sesle “aum” zikrederek meditasyona başlamak, sonraki 10 dakika boyunca fısıldayarak devam etmek ve son 10 dakika boyunca zihinsel olarak söyleyerek başlayabilirsiniz.
mantrain çevirisi
düşünmeden rastgele söylenen fikir veya inanış, düşünce, fikir…
Moola Mantra
Anlamı: Bu yaşam yolculuğuna kendimi keşfetmek kendi tezahürümü yaşamak için çıktım ve buna niyet ediyorum… Ben bunu unutsam da, Dünya Ana ve bu yeryüzünde çeşitli formlarda yaşayan tüm yol göstericiler bana bu niyetimi bir şekilde hatırlatıp beni kendi yolumda tutsun…
Ustaca kullanılan mantralar, bilinç durumunda de- ğişikliklere yol açar. Mantraların özü, büyü değildir. Mantralar ancak akıl sürecine geçilince büyü etkisini verir.
Meditasyon yapmak günah değildir çünkü meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, herhangi bir özel dine ait bir uygulama değildir.
Ganesha'nın kişilerin önündeki engelleri kaldırdığına inanılır. Tüm dualar OM GAM GANAPATAYE NAMAHA mantrası ile başlar. Ganesha bolluk, bereket ve şans getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri