Subaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yer alan kuvvet komutanlıklarına bağlı olarak görevlerini yerine getirir. Subayların en önemli görevi ise başında bulundukları birlikleri, ordu hiyerarşisine göre sevk ve idare ettirmektir.
Subaylar; birliğine bağlı olan askerleri denetler, düşman ile mücadele eder, birliğinde bulunan araçları yönlendirir, muharebe görevlerini yönetir, birlik içi iletişimin güçlü olması için üstlerine bilgi verir ve askeri ekipmanların kullanıma hazır olmasını sağlar.
Subay: Hususi kanuna göre silahlı kuvvetlere intisabeden asteğmenden mareşalliğe (veya büyük amirale) kadar rütbeyi haiz olan askerdir.
Subay sınıfı askerler, Astsubay sınıfı askerlerin üstü konumundadır. Buna göre Subay sınıfında yer alan Teğmen, Astsubay'dan yüksektir.
Kayıt kabul, intibak eğitimi, temel eğitim, komando ve iç güvenlik eğitimi, staj, akademik eğitim, kolluk uygulaması eğitimi safhaları olmak üzere 2 yıl eğitim/öğretim verilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Subay Ne Kadar Maaş Alır? Subay olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Subay maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.500 TL civarındadır.
1) Erkek Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 165 cm, Kadın Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 160 cm olarak uygulanacaktır. bölümü uygulanır. 3) Ağırlık alt ve üst sınırlarının hesaplanmasında vücut kitle indeksinin alt sınırı 19 (kg/m²), üst sınırı 26 (kg/m²) olarak esas alınmıştır.
silahlı kuvvetlerde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir. Astsubay, askerî hiyerarşide subay yardımcısına verilen unvandır.
Askerde Doğu Görevi Kaç Yıl? Askerde Doğu görevi hizmetine giden askerlerin hizmet süresi 2 ila 3 yıl arasında değişmektedir. Batıda görev yapan askerlerin hizmet süresi ise 4 ila 5 yıl arasında değişmektedir.
TSK'da subay rütbeleri atlama dönemlerini bekleyerek rütbe atlayabilmektedirler. Albaylar, YAŞ kararları ile general yapılmaktadır. Yine generallerin terfileri de YAŞ kararları neticesinde olmaktadır.
Yüksekokullardan Yetişen Subay ve Astsubaylara İlişkin Yönetmelikteki “Fakülte ve yüksekokulları kendi nam ve hesaplarına bitiren subay adayları ile yedeksubaylık hizmetleri sırasında müracaat edenlerde aranacak nitelikler” arasından “Evli, hamile, çocuklu, daha önceden evlenmemiş olmak” şartı kaldırıldı.
En az ilköğretim veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.
2023 yılı itibari ile 70 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Teğmen maaşları 36150 TL'dir. En düşük Teğmen maaşı 28920 TL iken, en yüksek Teğmen maaşı 85690 TL'dir. Güncel Teğmen maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Bundan böyle çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak. Kısa ve uzun dönem askerlik yapanlar ise çatışma bölgelerine gitmemekle birlikte, yine üs bölgelerinde görevlendirilmeye devam edecek.
Subaylar, devlet memurudur. KHO'dan mezun olur olmaz maaş almaya başlamaktadırlar. Mezun olan subaylar, dinlenme ve eğitim maksatlı olarak aileleri ile birlikte yaz ve kış dönemlerinde sadece TSK personeline hizmet veren yerel ve özel eğitim merkezlerinden istifade edebilmektedirler.
Dört senelik mezunlar için subay olma konusunda iki farklı seçenek bulunmaktadır. İlki askeri lise sınavlarına girerek ikincisi ise lisans eğitimi ve lisans mezunu şeklinde subaylık sınavlarına başvuru yapmaktır. Dört senelik mezun olanlar TSK hizmetinde çalışabilirler.
Yaş Sınırı: Genellikle subay adaylarında yaş sınırı aranır. Yaş sınırı ülkeden ülkeye ve subaylık seviyesine göre değişebilir. Türkiye'de subay olmak için 27 yaşını geçmemiş olmak gerekmektedir. Fiziksel Yeterlilik: Subay adayları fiziksel olarak askeri standartlara uygun olmalıdır.
Sözleşmeli subay kaynaklarını; en az dört yıllık fakülte veya yüksekokulları bitirenlerden düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla yirmiyedi yaşını, lisansüstü eğitimini tamamlamış olanlardan otuziki yaşını bitirmemiş olanlar teşkil eder.
Yaş Şartı: Subaylık başvurusu yapacak adaylar için yaş sınırları, genellikle 18 ile 27 yaşları arasında değişir. Ancak, bazı subaylık branşları için yaş sınırları farklılık gösterebilir. Sağlık Şartları: Askeri subaylar, zorlu fiziksel ve psikolojik koşullar altında görev yapacakları için sağlıklı olmalıdır.
Askerlik yapan erkekler er rütbesine sahiptir. Rütbe durumu zamanlar değişim gösterebilir. Kara, hava ve deniz kuvvetleri sıralamaya göre değişebilir. Mareşal: Kara kuvvetlerinde en yüksek askeri rütbe mareşaldir.
Genelkurmay Başkanı: En kıdemli rütbedir. Orgeneral rütbesinde iken Genelkurmay Başkanlığı da yapılabilmektedir. Mareşal: En yüksek askeri rütbedir. Herhangi bir görev süresi bulunmamaktadır.
Köken bilimi. Mareşal sözcüğü Türkçeye Fransızca maréchal kelimesinden geçmiştir. Maréchal (nalbant, komutan) sözcüğü, Latince kökenli mariscalcus sözcüğünden gelir. Latince Mariscalcus kelimesi, Cermence (Eski Almanca) at ve uşak kelimelerinden unsurlar taşır.
Subay olmak için yaş sınırı 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayanlar için 27 yaşını aşmamış olmak, lisansüstü eğitime sahip olanlar için ise 32 yaşını aşmamış şeklinde belirtilmektedir. Uzmanlık eğitimi alan doktorlar için belirlenmiş yaş sınırı 35'tir.
YKS-TYT ve YKS-AYT oturumlarına katılmak zorunlu mudur? ile YKS-AYT oturumlarına katılmak zorunludur.
Aday öğrenciler için MSÜ yaş sınırı en fazla 20 olarak belirlenmiştir. Bu sınır harp okulları için geçerlidir. Astsubay meslek yüksekokulları ise en fazla 21 yaşındaki kişileri almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri