2.2.3 ManTRA yöntemi Yöntemde çalışanın görevi gerçekleştirdiği toplam zaman ve ara vermeden görevin yapıldığı normal zaman değerlendirilerek; çevrim zamanı, kuvvet, hız, zorluk ve titreşim bileşenleri kullanılmaktadır.
Workplace Ergonomic Risk Assessment (WERA) ERGONOMİ RİSK ANALİZİ Çalışanların iş yerinde maruz kaldığı ergonomik riskleri belirlemek amacıyla kullanılan bir ergonomik risk değerlendirme yöntemidir. Bu yöntem, iş yerindeki fiziksel faktörleri inceleyerek çalışanların maruziyet sürelerini ve şiddetlerini ölçer.
ROSA bir ofis çalışma ortamında risk faktörlerine maruziyeti ölçmek için tasarlanmış resim tabanlı duruş kontrol listesidir [13]. RULA ve REBA gibi diğer resim tabanlı kontrol listeleri ve grafik puanlandırma sistemlerinden sonra modellenmiştir.
NIOSH denklemi yönteminin amacı yükleri kaldırma ve taşıma esnasındaki çalışanların maruz kaldığı ergonomik riskleri tanımlamaktır. Bu yöntem, çalışma ortamında yüklerin kaldırılmasındaki kabul edilebilir sınırlamaların belirlenmesinde kullanılmaktadır.
REBA ve RULA yöntemleri kullanılarak; çalışma duruşları, uygulanan kuvvet ya da kaldırılan yük ve hareket ya da tekrarlama sıklığı gibi ergonomik risk faktörleri değerlendirilebilirken; SI yönteminde tüm bunların yanı sıra yapılan işin süresi ve kas iskelet sistemindeki toparlanma da dikkate alınabilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Risk değerlendirmesinin temel mantığı bir iş yerinde bulunan veya ortaya çıkabilecek tehlike kaynaklarının, o iş yerinde görev yapan bir ekip tarafından çalışanların fikirlerini de göz önüne alınarak belirlenmesi ve bu ekip tarafından gerekli önlemlerin geliştirilmesidir.
ERGONOMİNİN AMAÇLARI
İş gücü kayıplarının önlenmesi, Yorulmanın ve iş stresinin azaltılması, İş kazaları ve mesleki risklerin en aza indirilmesi, Verimlilik ve kalitenin yükseltilmesi.
Buna göre NIOSH kaldırma eşitliği işçinin ve kaldırılan nesnenin karşılıklı konumunu, nesnenin kaldırıldığı yüksekliği, kaldırma görevinin süresini-sık- lığını ve nesnenin kavranabilirliğini esas alır.
RWL = LC x CM x HM x VM x DM x AM x FM Bu ifadedeki faktörlerin anlamı; LC: Yük sabiti. Sabit 23 kilogram alınmaktadır.
NIOSH kaldırma denklemi, özellikle kaldırma ve taşıma işlerinin yapıldığı çalışma ortamlarında, ergonomik risklerin analiz edilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Böylece iyileştirme yapılması gereken alanlar tespit edilebilir ve çalışanların maruz kaldıkları yükler azaltılabilir.
L Tipi Matris; 5 x 5 Matris diyagramı (L Tipi Matris) olasılık ve şiddetin birbiri ile ilişkilerinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılan ve tek bir uzman tarafından uygulanabilecek basit bir yöntemdir.
dönebilmeli, yüksekliği ayarlanabilmeli, bel eğimini desteklemeli, sırt desteği ayarlanabilmeli, oturma yüzeyi yandan kalçalara baskı yapmamalıdır. ile kaplanmalıdır. uzatabileceği ve vücut hareketini kolayca değiştirebileceği alan olmalıdır. ek bir destek yerleştirilmelidir.
REBA yönteminde boyun, gövde, üst ve alt uzuvlar birlikte değerlendirilirken, RULA yönteminde ise insan vücudu- nun bilek, alt kol ve üst kol gibi bölümleri ile boyun, gövde, bacak gibi bölümleri değerlendirilerek toplam risk skoru hesaplanır.
Bu analizlerden biri olan REBA (Rapid Entire Body Assessment), çalışma duruşları esnasında meydana gelen yüklere göre bir risk skoru belirleyen ve vücudun tüm kısımlarının değerlendirilmesine imkân veren bir yöntemdir.
RULA veya Hızlı Üst Uzuv Değerlendirme, McAtamney ve Corlett tarafından (1993) vücudun üst uzuvlarında oluşturulan çalışma duruşlarının incelenebilmesi için geliştirilmiş ergonomik bir risk analiz yöntemidir.
Risk Değeri: İhtimal x Frekans x Şiddet formülü ile hesaplanır.
Dünya sağlık örgütünün tavsiyelerinde bir kişinin sürekli olarak taşıyabileceği ağırlık 25 kg olarak belirtilmiştir. Tek seferde kaldırabileceği en fazla ağırlık ise 50 kg olarak tavsiye edilmiştir.
Sırtınızı dik tutun ancak kasmayın – dimdik ve rahatsız bir şekilde olmasın. Yükü güçlü olan bacak kaslarınız ile kaldırın, zayıf olan sırt kaslarınızla değil. Yükü mümkün olduğunda vücudunuza yakın tutun. Yükü yukarı rahat bir şekilde kaldırın, sürüklemeyin; sürüklediğinizde yük ağırlaşacaktır.
Vücut sıcaklığı yapılan işin ağırlık derecesini belirleyen önemli bir ölçüttür. Ağır çalışmalarda 4 kcal/dak değeri normal bir erkek için norm değeri yani %100 başarı değeri olarak kabul edilir. Bu değer 8 saatlik bir çalışma için sürekli güç sınırı olarak kabul edilir.
Yeşil ergonomi, insanın doğaya uyumu temelinde doğa yanlısı veya doğadan tarafa olan ergonomik müdahaleler anlamına gelmektedir (Thatcher, 2013).
a) Kassal Çalışma:
Statik işlerde adaleler, sürekli kasılma halinde kaldığından, kanlanma ve dolayısıyla oksijenlenme normal olmadığından biyokimyasal yorgunluğun yanında fizyolojik yorgunluk oluşur. Statik işlerde, hareketler ritmik değildir, yani statik işler ergonomik değildir.
HSIT açık bir biçimde ergonomiyi tek, bağımsız bir disiplin olarak tanımlayan bir teknolojidir. Bu aynı zamanda ergonomi mesleğinin rolünü ve ergonominin çalışma alanını da açıkça tanımlayan tek teknolojidir. İnsan sistem ara kesit teknolojisi en az beş adet tanımlanabilir ana bileşene sahiptir.
Fine-Kinney Risk Değerlendirme Yöntemi R= İ x F x Ş olarak hesaplanır. Burada İ= İhtimal, F= Frekans (Sıklık), Ş= Şiddet, R= Risk Skoru ifade etmektedir. Hasarın meydana gelme olasılığıdır. Değerleri “0,2-10” arasındadır.
HAZOP çalışması, belirli anahtar ve kılavuz kelimeler kullanarak yapılan sistemli bir beyin fırtınası çalışmasıdır. Çalışmaya katılanlara, belli bir yapıda sorular sorulup, bu olayların olması veya olmaması halinde ne gibi sonuçların ortaya çıkacağı sorulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri