Havuç yetiştiriciliği için uygun olan iklim şartlarına bakıldığında optimum sıcaklık değerinin 16-18 °C arasında olduğu görülür. Minimum sıcaklık değerinin 9 °C olması, maksimum sıcaklık değerinin ise 28 °C olması gerekir. Eğer havuçlar -5 °C ile -7 °C arasında yetiştirilmeye çalışılırsa donma sorunu ortaya çıkacaktır.
İklim: Havuç serin iklimden hoşlanır. En uygun çimlenme sıcaklığı 10-15°C arasındadır. Gelişme dönemindeki sıcaklık isteği 15-20°C'dir.
Havuç, ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Doğu Anadolu haricindeki tüm topraklarda yetiştirilmeye elverişli bir bitkidir. Havucun en çok yetiştirildiği iller ise Antalya, Hatay, Ankara ve Mersin'dir. Havuç üretiminde ilk sırada yer alan ülke 20 milyon tonla Çin'dir.
Sıklıkla Akdeniz illerinde yetiştirilen havuç ekildikten ortalama 70 gün sonra hasat verir. Peki, havuç hangi mevsimde yetişir? Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir.
Yeterli sulamanın yapılmaması, havucun çatlamasına ve kalite kaybına neden olur.
İlgili 15 soru bulundu
En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır. Toprak asidine karşı dayanıksız olan havuçlar için gerekli olan toprak PH değeri ise 6,5-7,5 arasında olmaktadır. Bu sebeple kireçli topraklarda yetiştirilmektedir.
Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
Bu durum göstermektedir ki Türkiye'de havuç ekili arazinin % 45.8'i, Türkiye'de üretilen havucun ise % 57.3'ü Konya ili tarafından karşılanmaktadır.
Havuç tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Havuç tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir.Havuç tohumu ekim derinliği 2-3 cm , sıralar üzeri mesafe 5-10 cm ,sıralar arası 25-35 cm arasındadır.Havuç fidesi kullanılacaksa havuç fidesi ekim ...
Saksının en alt kısmına küçük çakıl yaşları yerleştirin. Toprağı saksının 3/4'üne kadar doldurun. Saçaklanan havuçları dikkatli bir şekilde toprağa yerleştirin ve üzerine bir miktar toprak ekleyin. Haftada 1 veya 2 kez sulayarak havuçlarınızın büyümesini bekleyin.
Havuç bitkisi ikinci yılda çiçeklenme gösterir. Çiçekleri şemsiye şeklindedir. İlk çiçeklenme bitkinin en üst kısmındaki ana şemsiyede başlar. Şemsiyeler birincil-ikincil-üçüncül ve dördüncül olmak üzere gruplar haline oluşurlar.
Havucu şubat ve haziran ayları arasında ekebilirsiniz. Toplamak için ise en ideal mevsimler temmuz, ağustos, eylül ile ekim aylarıdır.
Havuçtan tohum almak için bitkinin zarar görmemesi gerekir. Aynı zamanda bitki ekildikten sonra en az 1 yılın geçmiş olmasına dikkat edilmelidir. Bitkinin erken alınan tohumlar, tam çiçeklenmediği için verimli değildir. Günümüzde havuç tohumu bitkisel ürünler satan mağazalardan temin edilebilir.
Günümüzde havuç yetiştirilen bölgeler arasında en çok Akdeniz Bölgesi yer almaktadır. Antalya, Hatay ve Mersin bu iller arasında bulunmaktadır. Yaz aylarının sıcak ve kurak, kış aylarının ise ılık ve yağışlı geçtiği Akdeniz ikliminde yıllık sıcaklık 18°C civarındadır.
Havuç yetiştiriciliğinde verim çeşide, ekim sıklığına ve hasat zamanına göre değişir. Orta erkenci çeşitlerde dekara verim 2.5-5 ton, geçci çeşitlerde ise 3-4 ton arasında değişir.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ekilen havuç fidesi 2 haftada içerisinde çimlenir.
Roka tohumunun yaklaşık çimlenme süresi 6 ila 8 gün arasında değişiklik gösterir. Roka tohumları çimlenmeye başladığı zaman şeffaf olan naylonu kaldırmak ve güneşten korumak gerekir. Bu tohumlar 4-5 cm geldiğinde başka bir saksıya aktarılabilir.
Havuçları renklerini geliştirdiklerinde ve üst kısımları 2,5 cm veya daha küçük çapa sahip olduğunda hasat edin. Havuç, kullanılabilir boyuta gelir gelmez toplanabilir. Havuç, çeşidine bağlı olarak ekimden 60 ila 90 gün sonra hasada hazırdır.
"Türkiye'de yılda 650 bin ton havuç üretimi yapılıyor. Bunun 450 bin tonu Konya'da üretiliyor. Konya'nın üretim oranı yüzde 65-70'i buluyor. Üretimde Konya'nın arkasından Ankara ve Hatay geliyor.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi. L. Türkçede yörelere göre gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, yer otu, yerekaçan, kızıl ot gibi değişik isimlerle kullanılır.
Serin iklimlerde yetiştirilen havuç hemde kısa günlere de ihtiyaç duymaktadır. Özellikle çimlenme sonrasına denk gelen erken gelişme zamanlarında soğuğa ve dona karşı oldukça dayanıklı olmaktadır. Ilıman iklimlere sahip olan bölgeler de ise havuç bir kış bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Havuç yetiştiriciliği kumsal ve tınlı bünyeye sahip topraklarda yapıldığı için üç besinli (NPK) kompoze gübresi kullanmak gerekir. Toprak çok kumsal ise tabandan veya ilk üst gübrelemede dekara 10-‐ 15 kg magnezyumlu (MgSO4.7H2O) gübre kullanılabilir.
İngiltere'nin Cornwall bölgesinde yaşayan David Thomas isimli çiftçi, yetiştirdiği 7 kilo 800 gramlık dev yaban havucu ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Havuç yumuşamamış ve pörsümemiş, gövdesinde yarıklar olmamalıdır. Bu şekildeki havuç tazedir. Kereviz alırken renginin soluk yeşil olmasına dikkat etmelisiniz. Kereviz ne kadar soluk renkli ise o kadar taze olduğu anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri