Manuel şanzıman yağı fazla olursa sızıntı oluşacaktır ve bu durum da contaların zarar görmesine neden olacaktır. Zarar gören contaların ardından şanzıman yağının fazla olan kısmından daha çoğu sızacak ve şanzıman yağlanamayacaktır.
Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar. Bu yağlar dişliler ve diğer şanzıman ekipmanlarının sürtünmesini en aza indirerek, araca hareket kabiliyeti sağlar.
Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90, çoğu binek otomobil manuel şanzımanı için önerilen tam sentetik şanzıman yağı.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır.
LIQUI MOLY TOP TEC MTF 5200 75W-80 (21688) ŞANZIMAN YAĞI
Transaks (transaxle), manuel şanzıman ve transfer kutularında kullanılmak üzere Sentez Teknoloji kullanılarak geliştirilmiştir. Özellikle BMW, Ford, GM / Opel, Honda, Nissan, Toyota / Peugeot / Citroën (PSA), Volvo ve diğer üreticilerin araçları için önerilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bütün binek araçlarda, otobüslerde, kamyonlarda, iş makinelerinde, nakliye-inşaat, madencilik ve tarım uygulamalarında kullanılabilir. Otomatik şanzımanlarda kullanılmaması tavsiye edilir.
75w80 yağ 75w90 yağa göre daha ince olduğundan dişliler arasında yeterli tutunmayı sağlayamayacaktır. Yani şöyle düşünün dişliler arasındaki boşluğu tam olarak dolduramayan bir yağ kullandığınızda dişliler birbirine daha fazla sürtüneceği için hem vitesler zor geçmeye başlayacak hemde aşınma fazla olacaktır.
Şanzıman yağının ortalama 45 ile 60 bin kilometre arasında değişmesi gerektiğini belirten Aktaş, aksi taktirde vites geçişlerinin sertleşebileceğini aktardı.
Şanzıman yağının eksikliği sonucunda bizlere verebileceği zarar eksildiği oranla doğru orantılı bir şekilde değişir. Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır.
Fazla olan şanzıman yağı sızdırmaya neden olacağı için bu durum şanzımanın yeterince yağlanmasını engelleyecek ve aşırı ısınmaya yol açacaktır. Şanzımanda bulunan fazla yağ basıncı etkileyerek vites değişiminde sorunlara sebep olacaktır. Olması gerekenden fazla yağlanan parçalar süreç içinde aşınmaya uğrayacaktır.
FORD, MAZDA, VOLVO , VAUXHALL & VAG GROUP ARAÇLARDA ÖNERİLEN ŞANZIMAN YAĞI.. Ürünlerinizi 14 gün içerisinde iade edebilirsiniz.
Doğru şanzıman yağı ise araçtaki şanzıman çeşidine göre belirlenir. Tıpkı motor yağında olduğu gibi, şanzıman yağının ömrü de otomobil üreticileri tarafından belirlenir. Şanzıman yağı kullanımı, hiçbir zaman aksatılmamalı, belirli periyotlarla yağın değişimi yapılmalıdır.
Eğer varsa yağı kontrol etmek için şanzıman yağı çubuğunu kullanmanız faydalı olacaktır. Bu çubuk otomatik vitesli araçlarda yer alır. Fakat şanzıman yağının yerini bulamadıysanız ve kontrol etmek için çubuğunuz yoksa oto servise götürerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
En kalın şanzıman yağı numarası 80W-90 aralıklarıdır. 5W-40 ya da 0W-20.W gibi olan şanzıman yağlarında ilk sayı; düşük viskozite derecesini gösterir.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Hidrolik sıvı ve şanzıman yağı olarak kullanılan ATF yağı bazı binek araçlar ve ticari kamyonların otomatik ve manuel şanzımanları için önerilen bir yağ çeşididir. Aynı zamanda bazı özel hidrolik sistemleri ve hidrolik direksiyon sistemleri için de uygun olan bir yağdır.
Şanzıman yağının rengi kırmızı ve saydamdır. Eğer şanzıman yağınızın rengi koyulaşır ve saydamlığını yitirirse de değişim zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Şanzıman yağınız koyulaştığında kahverengi tonlarına gelir. Ustalar yağın renginden yağın değişmesi gerekip gerekmediğini anlar.
Araç Vitese Zor Geçiyor!
Burada genellikle kavramayı debriyajın ayırmaması yani debriyaj kaynaklı bir sorun söz konusudur. Önce debriyaja sonra vites kutusuna bakılır. Vites kolunu şanzımana bağlayan parçalarda sorun varsa yine vites geçişi zorlaşır.
Vites kolunun sertleşmesinin en büyük nedeni havanın soğuk olmasıdır. Hava ısındığında vites de ısınacak ve şanzıman normale dönecek dolayısıyla vites kolunun sertleşmesi geçecektir. Bu durumun olmaması için şanzıman yağının diğer yağlara oranla daha kalın daha etkili ve daha uzun ömürlü olması şartı vardır.
Vitesin zor geçmesinin en büyük nedeni, havaların soğuk olmasıdır. Vites geçişinde ses geliyorsa ve vites kolu biraz sert ise, bu durum soğuktandır. Hava veya vites ısındığında şanzıman normale dönecektir, fakat yeni araçlarda bu duruma pek rastlanmaz.
Kullanım Yeri Otomobil, kamyon, otobüs, ağır vasıtalar, hafif hizmet tipi ticari araçlar, zirai araçlar ve iş makineleri gibi birçok aracın şanzımanlarında; hipoid, konik ve spiral dişlilerden oluşan diferansiyellerde kullanılır.
Liqui Moly Şanzıman Yağı (GL5) 75W80 1 LİTRE
Yüksek performansa sahip yarı sentetik şanzıman yağı. Tam sürtünme değerlerini sağlar. Eskimeye karşı dayanıklıdır. Düşük sıcaklıklarda mükemmel bir performans sunar.
Texol Gearsyn ™ 75W-80 Premium, zorlu koşullarda çalışan, yüksek yük ve yüksek sıcaklıklara sahip zorlu koşullarda çalışan en yeni nesil dişli kutuları için geliştirilmiş, tamamen sentetik, çok dereceli bir yağlama yağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri