Neojen ve kuaternerde oluşan tektonik hareketliliğin sonucu Manyas Kuş gölü oluşmuştur. Manyas kuş gölü çöküntü hareketleri ile meydana gelmiştir. Akarsuların taşımış olduğu sular bu çöküntülere dökülmüştür. Bunun sonucunda ise Manyas gölü oluşmuştur.
Gölün kapladığı alan 15 metre kotunda 16.400 hektardır (164 km). Türkiye toplam tatlı su alanı ise 17.000 km²'dir (Yerli, 2015). Manyas Gölü limnolojik yönden argilotrophic (killi), ekolojik yönden ise eutropic (bol gıdalı) bir göldür.
Manyas Gölü
Burası tektonik bir göl ve ölçülen en derin yeri yaklaşık 4 metre.
Yaygın olarak bilinen ismiyle 'Manyas Kuş Cenneti' Türkiye'nin en önemli su kuşu üreme ve konaklama alanlarından biridir. Göl; küçük karabatak, tepeli pelikan, küçük akbalıkçıl, gece balıkçılı, sumru, mahmuzlu kız kuşu açısından önemli bir üreme alanıdır.
Gölün güney doğu ucundan da Kara dere çıkar. Bu dere Karacabey yakınlarında bulunan Susurluk çayı ile birleşerek Kocadere ismini alır. Aynı zamanda bu göle kuzey tarafından Sığırca deresi dökülüyor. Manyas gölü Biga ve Uludağ yarımadasında yer alan ve burada meydana gelen çöküntüler sonucunda oluşmuş olan bir göldür.
İlgili 22 soru bulundu
Neojen ve kuaternerde oluşan tektonik hareketliliğin sonucu Manyas Kuş gölü oluşmuştur. Manyas kuş gölü çöküntü hareketleri ile meydana gelmiştir. Akarsuların taşımış olduğu sular bu çöküntülere dökülmüştür. Bunun sonucunda ise Manyas gölü oluşmuştur.
Alanın Tanımı: Manyas (Kuş) Gölü, Marmara Denizi'nin güneyinde yer alan geniş ve sığ bir tatlı su gölüdür. En derin yeri dört metre civarında olup ortalama derinliği 1–2 metredir. Koloidal kil içerdiği için suyu sürekli bulanıktır.
1936 yılının Aralık ayında 3012 sayılı kanunla Balıkesir iline bağlı ilçe merkezi halini almıştır. Kuzeyinde Bandırma, batı ve kuzeybatısında Gönen, güneyinde Balıkesir il merkezi, güneydoğusunda Susurluk ve güneybatısında Balya ilçeleri ile çevrilidir.
Coğrafi konum. Kars-Akkaya güzergâhı üzerinde, Kars merkeze 40 km uzaklıkta, Akyaka'ya 15 km, göle adını veren Kuyucuk köyüne 1 km uzaklığındadır. Gölü çevreleyen Kuyucuk, Carcıoğlu, Duraklı köylerinde 163 hane bulunur.
Seyfe Gölü, Orta Anadolu'da bulunan birkaç tuzlu gölden biridir. Kırşehir'in kuzeydoğusunda yer alan göl, Mucur'a 16 km. uzaklıktadır. Yöre, sulak ve yer yer sazlık, bataklık alanlardan oluşmaktadır.
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir. Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır.
Durugöl (ya da Durusu, Terkos), İstanbul'da bir göldür. İstanbul'un kuzeybatısında, kente yaklaşık 40–50 km uzaklıktadır. Lagün kökenlidir ve az tuzludur. Gölün denizden yüksekliği +4,5 ile -2 m arasındadır.
Abant Gölü, yeraltında oluşan tektonik çöküntüler neticesinde büyük taş bloklarının vadiyi doldurması ile meydana gelmiştir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1328 metredir. Yüzey genişliği ise 1,25 kilometre karedir. Derinliği ise 18 metredir.
Marmara Bölgesi'nin doğu-batı doğrultusunda peş peşe dizilmiş çukur sistemlerinden Pamukova-İznik-Gemlik Körfezi çöküntü alanı sırasının orta kesimindeki tektonik kökenli bir çukurun dolması ile oluşan göl, elips şeklindedir.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır.
Kestel Gölü, Akdeniz Bölgesi'nin batı bölümünde, Burdur ili, Bucak ilçesi sınırlarında bulunan karstik göldür. Adını kıyısında bulunan Kestel köyünden alır. Sığ olan göl tarımsal amaçlı kurutulmuştur.
Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi idari olarak Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içindedir. Tuz Gölü; İ Anadolu Bölgesi'nde, doğudan Kızılırmak Masifi, güneyden Obruk, batıdan Cihanbeyli ve kuzeyden Haymana platolarıyla çevrili çukur alanın kuzeydoğusundaki en alçak bölümünde yer almaktadır.
Yüzölçümü 589 km² olan Balıkesir'in peyniri ve yoğurdu ile meşhur şirin ilçesi Manyas, verimli topraklarında yetişen ürünleri ve yeraltından fışkıran şifalı sularıyla adeta bir sağlık deposudur.
Civardaki yerleşimlerde olduğu gibi, Yunanistan'ın kuzey kısımlarındaki bir yerleşim olan “Poemaneni''den etkilenmiş gibi görünmektedir. Adın öz biçimi ve anlamı bilinmemekle beraber Anadolu'nun ay tanrısı Men veya Manes ile ilgili olması muhtemeldir. Günümüzde kullanılan Manyas isminin de buradan geldiği açıktır.
Manyas TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Balıkesir iline bağlı ilçelerden biri.
Görülebilecek Yerler: Kuşcennetinde kuş yaşamının ilgi çekici dönemlerini izleme imkanı, Mart-Temmuz ve Eylül-Ekim ayları arasındadır.
Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır.
Denizli'nin Çardak ilçesinde bulunan Acıgöl, Türkiye'nin tek, dünyanın ise ikinci büyük, temiz ve doğal sodyum potansiyeline sahip kapalı havzasıdır. Ülkemizdeki sodyum sülfatın %98'i doğal kaynaklardan, bu miktarın ise %90'ı Denizli'deki Acıgöl'den sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri