Turizm ürününde çekiciliği belirleyen unsurlar dört gruba ayrılabilir. Bunlar; doğal unsurlar, sosyo-kültürel unsurlar, ekonomik unsurlar ve psikolojik unsurlardır.
Turizm arzı, turizm ürününü oluşturan mal ve hizmetlerin bir arada sağlanmasıdır. Ekonomik anlamda turizm arzı, tüketime sunulan ve turizm talebine cevap vermek için gerekli mal ve hizmetlerin (turizm ürünü) sunulmasını içeren üretime dayalı işlemlerin tümü şeklinde ele alınmaktadır.
Turizm endüstrisinde de diğerlerinde olduğu gibi üretim faktörleri (Emek, Sermaye, Doğal kaynaklar, Girişimcilik)'nin bir araya gelmesi turizmi endüstri alanı haline getirmektedir. entegre endüstri özelliği kazandırmaktadır. Turizmde üretilen soyut ürün olduğu için hizmet endüstrisidir.
İlgili 26 soru bulundu
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır. Belirli büyüklükte bir üretimi gerçekleştirebilmek için emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirecek bir girişimcilik gereklidir.
Turizm Arzı Belli bir dönemde belli bir piyasada çeşitli fiyat seviyelerinden veya bedelsiz olarak turistik tüketicilere sunulan mal veya hizmetlerin bütününe “Turizm Arzı” denir. Turistin ihtiyacını karşılayan konaklama, ulaşım, eğlence, yeme-içme, vb… faaliyetler turizm arzını oluşturur.
Turizm arzının temel özelliği, diğer hizmet sektörlerinde olduğu gibi, emek-yoğun üretime dayalı olmasıdır. Turizm arzı kısa dönemde etken faktörlere karşı duyarlığı az, ekonomik anlamda da inelastik (katı) olarak tanımlanan bir özelliğe sahiptir.
Kısacası, bir ülkeden uluslararası turizm hareketlerine katılan kişi sayısı dış turizm talebidir. Kişilerin kendi ülkelerinde gerçekleştirdikleri turizm amaçlı seyahatler ve bu seyahatlerle bağlantılı etkinlikler “iç turizm talebi”dir.
Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Turizmde Arz Esnekliği Turistik ürünü arz edenlerin fiyat değişmelerine karşı olan duyarlılıklarını ölçmek için kullanılmaktadır. Arz esnekliği; bir malın arz edilen miktarındaki yüzde değişmenin fiyattaki yüzde değişmeye oranıdır.
Peki bu bağlamda arz ne demektir? Arz, sözlük tanımı itibarıyla belirli bir ürünün, malın veya hizmetin, belirli bir adette “ortaya çıkması” veya “sunulmasıdır”. Örnek olarak, A ürününden 100 adet üretildiyse bu ürünün arzı 100 adet demektir.
Arzı, belirli bir dönemde satışa arz edilen mal ve hizmet miktarı olarak tanımlamak mümkündür. Burada önemli olan, malın piyasaya satılmak isteğiyle getirilmiş olmasıdır. Arzın özelliği, bir malın fiyatı yükseldikçe sunulan miktarının da artmasıdır.
Turizm Çeşitleri
Turizme katılanların sosyo-ekonomik durumlarına göre turizmin çeşitleri kendi içerisinde; Sosyal turizm ve • Lüks turizm olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Turizm ve seyahat hizmetleri; bilet alımı, yolculuk, konaklama süreçlerinden oluşur. Turizm, çeşitli amaçlarla yapılan gezileri tanımlar. Kültür turizmi, sağlık turizmi, akademik turizm yaygın faaliyetlerdir. Türkiye'de gelişen turizm çeşitlerinden biri yaz turizmidir.
Bağımsız turizm arzı unsurlarından turizm amaçlı yararlanmak üzere, turistik mal ve hizmetlerin, alt ve üst yapısı tamamlanmış bir dizi tesisin turistin hizmetine arz edilmesi bağımlı turizm arzını ifade etmektedir. Bu turizm arzı, tamamen bir bölgeye olan turizm hareketlerinin sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Turizmde dağıtım, mevcut bir turistik ürünü tüketicilerin kullanımını sağlamak üzere üretim yerine kadar turistlerin getirilmesi için yapılan faaliyetler anlamına gelir.
Turistlerin temel ihtiyaçlarının karşılanması dikkate alınarak; seyahat işletmeleri, konaklama işletmeleri, ulaştırma işletmeleri, yiyecek- içecek işletmeleri, rekreasyon (eğlence - dinlence) işletmeleri ve alışveriş işletmeleri şeklinde sınıflandırılabilir.
İklim, başta deniz veya kıyı turizmi, kış turizmi, sağlık turizmi ve su sporları gibi etkinlikler olmak üzere hava ve iklim koşullarına bağlı olan çeşitli turizm etkinlikleri için bir kaynaktır.
Öğrenim amacıyla uzun süreli konaklamalar, iş arama amacıyla yapılan geziler turizmin kapsamına girmez.
Ekonomik sızıntı, turizm gelirlerinin yerel ekonomiden çıktığı ve genellikle turizm hizmetlerinin sunulduğu ülkeye giren dövizin bir bölümünün, yerel ekonomi dışına çıktığı bir durumu ifade etmektedir. Bu durum, turizm sektörünün genel ekonomik katkısını azaltmakta ve yerel ekonomik kalkınmayı zayıflatmaktadır.
tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Turizm faaliyetine sosyal ve ekonomik koşullarında bir iyileşmenin gerekli olması nedeniyle katılmayan ya da bu yönde isteksiz davranan insanların oluşturduğu talebi ifade eden kavram.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri