Bitkilerin ilk gelişim dönemlerinde uygulanan map gübresi, bitkinin kök gelişimini hızlandırır ve güçlü bir kök sisteminin oluşmasını sağlar. Bu sebeple map gübresi büyüme sezonun başında kullanılmalıdır. Hastalık, kuraklık ve soğuğa karşı bitkinin dayanımı arttırır. Dane ve meyve tutumunu arttırır.
Map gübresi sebzelerde, tarla bitkilerinde, bostanda, ekim veya dikim öncesinde, meyve ağaçlarında, zeytinde ve bağda şubat, mart aylarında kullanılabilir. Çiçekteki kiraz ağacı.
Tahıllarda kardeşlenmeyi teşvik ederek verim artışı sağlar. Çiçeklenme öncesi uygulandığında kuvvetli ve eşzamanlı çiçeklenmeyi teşvik eder, dane ve meyve tutumunu artırır. İri ve dolgun ürün meydana getirir. Generatif gelişimi ve olgunlaşmayı hızlandırarak hasatta erkencilik sağlar.
Örneğin, tahıllar için genellikle dekara 20 ila 50 kilogram arasında MAP gübresi önerilir. Biber, domates, patlıcan gibi bitkilerde damla sulama sistemiyle uygulanacaksa dekara 3-5 kilogram arası, damlama yöntemi tercih edilecekse ise genellikle 100 litre suya 200 gram MAP gübresi karıştırılabilir.
Damla sulama sistemine ve yapraktan uygulamaya uygundur. 100 litre suda 1 kg MAP eritilerek meyve tutumundan sonra ve meyveler irileşme dönemindeyken uygulanmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
MAP gübresi sebzelerde, tarla bitkilerinde, bostanda, ekim veya dikim öncesinde, meyve ağaçlarında, zeytinde ve bağda şubat, mart aylarında kullanılabilir.
Yapraktan; 100 lt suya 500 gram verilmelidir.
Kullanma Dozu : damlama ile 500-1000 gr/da/gün, yapraktan 100 litre suya 0,5 – 1 kg, Kalsiyum ve magnezyum bitkinin kolayca alabileceği formda bir aradadır.
Kullanılacak Azotlu Gübre miktarı= Analiz ile bulunan Organik Madde Değeri x 3,0 Raporda verilmesi gerekli azot miktarı saf madde olarak 9 kg ise; Kullanılacak Amonyum Nitratlı Gübre miktarı= 9 x 3,0 = 27 kg Amonyum Nitrat (%33 lük) / 1 dekar (1dönüm) araziye verilmelidir.
MAP (12-61-0) suda tamamen eriyen bir gübredir.
Yani dekar başına 6.6 kilo dap gübre atmanız gerekiyor. Kaç dekar alan gübrelenecekse, dekar başı gübre miktarını bu sayıyla çarpmanız yeterli oluyor. Örneğin, 2 dekar alan için 2 x 6.6 = 13.2 kilogram gübre almalısınız. Taban gübreleme için bölgede alınabilen ürün ve ürünün miktarı da önem taşıyor.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
iki yılda bir kere Dekara 12 Kg uygulanır. Bütün ağaçlarda yılın her günü uygulanabilir. Önce verilen ağaçlar her zaman daha iyidir. Ağaçlarda ağaç başına kullanım miktarı ortalama 400 gram olmalıdır.
Map gübresi, domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi sebzelerde kullanılırken fide dikimi ile çiçeklenme süreçleri arasında kullanılıyor. Buna ek olarak, çiçek sonrası meyve tutumuna kadar olan dönemde de map gübresi verilebiliyor.
Nerelerde kullanılır? Üre, bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için hemen her tür üründe ve tütün fidelerinin gübrelenmesinde çok yararlıdır. Üre yetersiz verildiğinde bitkinin gelişimi yavaşlar, yapraklar sararır, verim düşer. Üre, bitki gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Şeker Gübrenin Faydaları
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
20-20-20 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır. Ayrıca damla sulama ile ağaç ve bitki köklerine ve püskürtülerekte yapraktan uygulanabilir.
- Buğdaylarda üst gübre atıldıktan en az 15 gün yağmur yağmazsa atılan gübrenin en fazla % 26'sını bitkiler alır. Kalan % 74'ü gaz olarak havaya karışır. - Üst gübre atıldıktan sonra 1-2 gün içinde yağmur yağarsa atılan gübrenin %96'sını bitki alır.
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
NPK Gübresi Nedir? NPK gübreleri, bitkilerin uygun şekilde büyümesi için gerekli besinleri içerir. NPK, içeriğindeki azot, fosfor ve potasyum sayesinde çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu birçok maddeyi tek seferde karşılar ve ismini kısaltmalarından alır.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
Toprağın yapısına göre toprak düzenleyicilerden yaprak gübrelerine kadar çok çeşitli besinlerin kullanıldığı bu sektörde, açık tarlalarda sebze yetiştiriciliğinde Türkiye topraklarının organik madde açısından zayıf olmasından dolayı her yıl dekara 3-4 ton yanmış organik ahır gübresi kullanılmaktadır.
Diamonyum Fosfat (DAP) Fosfor ve Azot gibi iki önemli bitki besin elementini bir arada kapsayan KOMPOZE bir gübredir. 100 kg içerisinde 18 kg Azota karşılık 46 kg Fosforpentaoksit (P205) bulunmaktadır. Bu sebeple daha ziyade Fosforlu bir gübre olarak kullanılmaktadır.
Kimyasal gübreler arasında en yüksek azotu içeren gübre üre gübresidir. Üre gübre içeriği olarak %46 oranında azot bulundurmaktadır. Tarımsal açıdan değeri yüksek bir gübredir. Birim azot bakımından daha ucuza mal olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri