Çarşamba günü ise hacamat yaptırmaktan sakınınız. Çünkü çarşamba günü Hz. Eyyüb'ün (a.s.) belalarla duçar kaldığı gündür. Cüzzam (lepra) ve baraz (alaca/ vitiligo) hastalıkları ancak ve ancak çarşamba günleri veya geceleri ortaya çıkarlar (zuhur ederler)”36.
Hacamat hastalık için her mevsimde yaptırılır. Sünnet ilkbahar ve sonbaharda yaptırılandır. Hacamat günlerinin en hayırlısı Pazartesi,Salı ve Perşembe günleridir Pazar ve cumartesi günüde hacamat yaptırılır. Acil durum söz konusu değil ise Cuma ve Çarşamba günleri kan aldırmak tavsiye edilmemiştir.
En faydalısı güneş doğduktan 1 saat geçtikten sonraki 2 saattir(bu 2 saatten sonrada öğlen kerahet vaktine kadarda hacamat yapılabilir), bu mümkün olmazsa öğlen ikindi arası.
Hacamat hangi günlerde yapılmamalı? ÇARŞAMBA, CUMA, CUMARTESİ günleri hacamat yapılması teşvik edilmemektedir. Hadis-i Şerif'te "Kim Çarşamba veya Cumartesi günü hacamat olur da bedeninde alaca hastalığı görürse, sadece kendini kınasın.", "Cuma, Cumartesi, Pazar günleri hacamat olmaktan kaçının."
İslam alimleri, Efendimiz ( S.A.V ) 'in, hicri 17-19 ve 21. günlerinde hacamat yaptırdığı konusunda görüş bildirmişlerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Akupunktur tekniğinde olduğu gibi deri üzerinde, beyin ile organlar arası iletişimi sağlayan enerjiyollarındaki akımı düzenler. Kafadan düzenli hacamat unutkanlığı önler, hafızayı güçlendirir. Özellikle çocuk yaşlarında kafadan hacamat beyin kapasitesini maksimum kullanma yönünde yardımcıdır.
*Çarşamba ikindi sonrası ile Perşembe ikindiye kadar Hacamat Yapılır!
Vücudunda ciddi rahatsızlığı olan insanlar ayda 1 kez olmak şartıyla 5 veya 7 seans hacamat yaptırarak maksimum faydayı görebilirler. Kronik rahatsızlığı olan hastalarda 10-15-20 günde bir ara vermeden yapılan hacamatlar kişinin sağlığını tehlikeye sokar. Bu sebeple en az ayda bir yapılması önerilir.
Hicri takvime göre her ayın 15'i, 17'si, 19'u, 21'i, 23'ü ve 25'i hacamat için uygun zamanları gösterir. 2023 yılı için ilk altın hacamat günü; 10 Ocak 2023 olarak tavsiye edilmektedir.
Bazı inanışlara göre pazartesi geceleri yapılması uygundur. Ancak tedavi açısından bakıldığında gerekli görüldüğü her zaman hacamat yapılabilir.
Hacamattan sonra uyku önerilmez. Uykunun önerilmemesinin nedeni hacamatın etkisini azaltmasından kaynaklanmaktadır. Hacamat işlemi sonrası en az 3 - 4 saat uyumamak gerekmektedir. Bu süre ile ilgili olarak farklı görüşler mevcuttur.
Hacamat Tedavisi Nasıl Yapılır? Hacamat tedavisinde ön hazırlık olarak, mikrodolaşımın sağlıklı olması açısından en az bir gün yağlı hayvansal ürünler ve süt ürünleri tüketimi tavsiye edilmez. Hasta, hacamat tedavisi için “yarı aç” olarak tarif edilen “3-4” saatlik açlıkla tedaviye alınmalıdır.
Hacamat yaptırma öncesi ve sonrasında hayvansal gıda, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilmez. Nedeni vücutta proteinin sindirilme aşamalarının uzun olması ve vücudun enerjisini azaltmasıdır. Ayrıca proteinler kan dolaşım hızını yavaşlatır.
Tok karnına yapılan hacamat bir çok hastalığa neden olur. Vücutta takribi 6-7 litre kan olup yemekten sonra takribi 3-4 litre kan sindirim işlemini gerçekleştirmek için görevlendirilir. Bu durumda kan basıncı düşmesi ve kan dolaşım hızının yavaşlaması nedeniyle hacamat ile toksik maddeleri temizlemek zorlaşır.
Hacamat öncesinde ne aşırı tok, nede çok Aç olmamalıdır. Uygulama öncesi en az 3 saat önceden yeme içmenin kesilmesi yeterli olacaktır. En az 24 saat öncesinden eğer kişi yapabilecek ise 3 gün öncesinden başlanarak hayvansal gıda alınmaması önemlidir. 24 saat öncesinden cima (cinsel birliktelik) yapılmamalıdır.
Hacamatın faydasını hacamat yaptırdıktan sonra 1 hafta içinde görebilirsiniz. Hacamatın uygulanması eski Mısır, Çin ve Orta Doğu kültürlerine dayanıyor. Dünyadaki en eski tıp ders kitaplarından Ebers Papyrus , M.Ö. 1.550 yılında eski Mısırlıların hacamatı nasıl kullandıklarını açıklamaktadır.
Kafa hacamatı genelde 3 seansta tamamlanır. Sonrasında yılda bir kere koruyucu uygulamaların yapılması yeterlidir. Kişinin genel durumuna ve şikayetlerine göre belirlenen seanslardan sonra fark ortaya çıkmaktadır. Birçok danışanımız pek inanmasa da bize başvuruyor.
Sigara içenler, hacamat uygulamasından en az 2 saat önce ve sonra sigara kullanmamalıdır. Hacamat sonrasında 6 saat kadar uyumamak ve yürüyüş yapmak faydalıdır. Hacamat sonrasında, 2 saat kadar yemek yenilmemesi, sirkeli, limonlu su ya da bal şerbeti içilmesi tavsiye edilmektedir.
Hacamat ücreti ne kadar ? Hacamat ücreti SGK tarafından karşılanmıyor. Hastanelerde ve özel kliniklerde hacamat uygulaması yapılabilmektedir. 2022 yılı hacamat fiyat ortalaması 60 Tl- 100 TL arasında değişmektedir.
Kesi ile eş zamanlı kan çıkıyor oluşunu görmek genellikle kesinin uygun olmadığı derin olduğu anlamına gelir. Yani kupa dolusu kan çıkması genellikle beklenmeyen bir durumdur.
Baldır bölgesinde yapılan hacamat ise bacak ağrılarını giderdiği gibi, kemikleri de rahatlatır. Romatizma, cilt hastalıkları, stres ve migren gibi hastalıklara da olumlu etkisi ile bilinmektedir. Hacamat ile deri altındaki kan temizlenir ve tazelenir. Kan dolaşımını olumlu yönde etkilemektedir.
Genelde 3 kupa kullanılarak yapılan kasık bölgesi hacamatı; daha çok cinsel ve üreme sorunları için tercih ediliyor. Cinsel isteksizlik, erken boşalma, bel ağrısı, çıban, kızarıklık, kaşıntı gibi çeşitli problemlerin tedavisinde kullanılır.
Hadis-i Şerif'te “Kim Çarşamba veya Cumartesi günü hacamat olurda bedeninde alaca hastalığı görürse, sadece kendini kınasın.”,”Cuma günü bir saat vardır, kim o saatte hacamat olursa mutlaka ölür.”, “Cuma, Cumartesi, Pazar günleri hacamat olmaktan kaçının.”
Hacamatta bilinmesi gerekenler:
- Kupaların tek kullanımlık olması gerekir. Tek kullanımlık olmayan kupalar bulaşıcı hastalık bulaştırabilir. - Fazla kupa uygulaması iyi değildir. En fazla 6-7 kupa yeterlidir.
Bazı hastalar hacamat sonrası birkaç gün tatlı bir yorgunluk, günlük işleri olumsuz etkilemeyen bir halsizlik hissedebilir. onun için hastalara hacamat öncesi ve sonrası bedeni, sindirimi, yoracak işlerden uzak durulması gereği anlatılır. Günlük aktiviteleri yapmakta hiçbir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri