Özellikle mide ve sindirim yolu hastalarında başta mide yanması olmak üzere bir takım rahatsızlıklara neden olmaktadır. Diğer bir etkisi ise cinsel iktidarsızlık ve ereksiyon problemlerine yol açmasıdır. Maraş otunun insan sağlığı açısından hiç bir faydası yoktur!
10 ila 25 dakika bekletilince kılcal damarlardan emilip çeneyi uyuşturan otun, sigara gibi bağımlılık yaptığı belirtilmektedir. “Maraş Otu”, gizli bir şekilde kullanılabildiğinden ve duman çıkarmadığından dolayı orta öğretim öğrencileri arasında da yaygındır.
Maraş otunun en az sigara kadar zararlı olduğu ayrıca kardiyovasküler sistem üzerine etkileri de gösterilmiştir.
Uyuşturucu. Yurdumuzun Güneydoğu Bölgesinde özellikle Kahramanmaraş ve Gaziantep çevresinde kullanılan maraş otu, “Deli Tütün” (Nicotiana rustica L) denen bir tütün çeşidinin yapraklarının toz haline getirilerek meşe, ceviz veya asma çubuğundan elde edilen kül ile yarı yarıya karıştırılmasından elde edilmektedir.
Kronik maraş otu kullanımının uzun dönemde oral mukoza kanserleri ve solunum problemleri dahil birçok patolojiye neden olduğu gösterilmiştir (2). Maraş otu alındıktan sonra kısa süre içerisinde kan basıncı ve kalp hızının arttığı da gösterilmiştir (3).
İlgili 16 soru bulundu
Dudak ile dişler arasındaki bölgeye konularak ağızda uyuşmalara neden olan Maraş Otu'nun sinir, sindirim ve solunum sistemlerinde zararlara yol açtığı bilinmektedir. Maraş otu, ağız florasını tahrip ederek kullanan kişilerde ciddi ağız problemlerine sebep olur.
Sonuç: Çalışmamızda Maraş otu kullanıcılarında, Maraş otu kullanımının akut olarak kalp hızı, sistolik kan basıncı ve diastolik kan basıncını anlamlı olarak yükselttiğini ortaya konulmuştur.
(9, 10) Maraş otu kullanımının sigara gibi bağımlılık yapıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
dil altına koyularak emilen kafa yapıcı bitki. bana anlatıldığı kadarıyla meşe ağacının kabuklarının yakılması sırasında açığa çıkan küllerin, küçük bir işleme tabi tutulması ile hazırlanan bir çeşit keyif verici madde.
Maraş otunun yapımında kullanılan tütünün nikotin içeriği, sigara yapımında kullanılan tütünün nikotin içeriğinden 6-10 kat daha yüksektir (2). Kahramanmaraş ilinde yapılan bir çalışmada kullanım oranı erkeklerde %25.1, kadınlarda ise %9.4 olarak belirlenmiştir (3).
Sonuç olarak bir çeşit dumansız tütün olan maraş otu kullanımı sırasında solunmadığından dolayı, solunum yolları üzerine bir etkisinin olmadığı görüldü. Dumansız tütün kullanımının başta kardiyovasküler sistem olmak üzere sistemik etkilerinin en az sigara kadar zararlı olduğu unutulmamalıdır.
Maraş otu ülkemizde yaygın olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinde, özellikle de Kahramanmaraş, Gaziantep ve çevresinde kullanılmaktadır. Maraş otunda alüminyum, mangan, bakır, çinko ve kurşun konsantrasyonları insan sağlığı için çok tehlikeli olabilecek düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur.
Maraş otunun vücutta oluşturduğu akut değişimler altta yatan patolojileri ortaya çıkarabilir. Bu olguda maraş otu kullanımı sonrası gelişen akut böbrek hasarı bize hastada tanı konulmamış bir kronik böbrek yetmezliği (KBY) olduğunu gösterdi.
küçük poşetler içinde olan bu otu genelde alt dudağın oraya, diş ile dudak arasına direk olarak dökülerek kullanılmakta. ancak tütün yaprağına sarıp alt dudak veya üst dudağa koyularakta kullanılabilmektedir.
Sade veya sigara kağıdına sarılarak alt ön dudak ve dişler arasında yerleştirilerek kullanılan ve on ila yirmi beş dakika arasında bekletilince çeneyi uyuşturan otun sigara gibi tiryakiliği olduğu belirtiliyor. Bu açıklamalara göre "Maraş Otu"nu kulanmak dinen uygun değildir.
ÜRETİMİ TÜKETİMİ VE SATIŞI YASAK. durumunda 7 bin tl cezası oldugu belirtildi.
Maraş otu veya ağızotu, “Deli Tütün” denen bir tütün çeşidinin yapraklarının toz haline getirilerek meşe, ceviz veya asma çubuğundan elde edilen kül ile yarı yarıya karıştırılmasından elde edilmek- tedir. Maraş otu Kahramanmaraş ilinde yaygın olarak kullanılan bir maddedir.
Maraş otu, Nicotiana rustica (Hasankeyf tütünü, deli tütün) türünden tütün bitkisinin kurutulmuş yapraklarından hazırlanan tütün tozu ile meşe, ceviz veya asma çubuğundan elde edilen kül karışımından oluşur ve yaklaşık bir çay kaşığı kadar ya da daha fazla alınıp sigara kâğıdına sigaranın biraz daha inceltilmiş haliyle ...
Maraş Ağızotu; Kahramanmaraş ve çevresinde kullanılan keyif verici madde. Yaygın adıyla Maraş Otu ya da Ağızotu olarak bilinen, hammaddesi tütün ve külden oluşan kına rengine benzeyen toz halinde bir maddedir. Ağızotu, Kahramanmaraş ve çevresinde yaygın olarak kullanılır.
Değerli kardeşimiz, Maraş otu kullanmak ve siğara içmek orucu bozar.
Dünya çapında ve ülkemizde en sık kullanılan dumansız tütün ürünü Maraş otudur. Maraş otu ülkemizde yaygın olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinde, özellikle de Kahramanmaraş, Gaziantep ve çevresinde kullanılmaktadır.
Nasvar (Nisvay), nās veya nasvay çoğunlukla Afganistan, İran, Pakistan, Hindistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan'da tüketilen, nemli ve toz haline getirilmiş bir tütün enfiyesidir (daldırma veya çiğnemelik tütünle benzer). Nasvar ağız tabanına, alt dudağın altına veya yanağın içerisine doldurulur.
Burada önemli olan otun iyice kurutulması. Yıkandıktan sonra suyunun süzülmeye bırakıldığı otlar, daha sonra da mutfak bezi ya da kâğıt havluyla kurutularak muhafaza edilebilir. Diğer bir yöntem de otları parmak yüksekliğindeki su dolu kavanozda bekletmek.
Yeşil renkte, toz kıvamında olan ve Kahramanmaraş civarında sık kullanılan Maraş Otu ile ilgili bilinmesi gerekenler. maraş otu; yurdumuzda deli tütün adıyla, batıda ise aztek tütünü adıyla bilinen; çok kolay yetişip çok verim alınabilen bir tütün türünden, nicotiana rustica'dan üretilir.
Klinik çalışmalarda, yüksek tansiyonu düşürdüğü, damarlardaki kan akışını arttırarak dokuların daha fazla oksijen almalarını sağladığı gözlenmiştir. Afganistan ve Hindistan'da, aspir yapraklarından yapılan çay, kadınların düşük yapmasını önleyici olarak kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri