MARCOS yöntemi, yeni çok kriterli karar verme yöntemlerinden biridir. Yöntem temelinde mevcut alternatifler ve belirlenen referans değerlerin arasındaki ilişki yer almaktadır.
Gigovic vd. tarafından ÇKKV literatürüne eklenen MAIRCA (MultiAtributive Ideal-Real Comparative Analysis), ideal ve ampirik derecelendirmeler arasındaki boşlukları tanımlamaya dayalı bir yöntemdir. Her kriter için boşlukların toplanmasıyla, karar alternatifleri için toplam boşluk elde edilir.
Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), Karar Biliminin bir alt dalını oluşturan ve farklı yaklaşımları bünyesinde barındıran bir yöntemler bütünüdür. ÇKKV, karar sürecini kriterlere göre modelleme ve karar vericinin süreç sonunda elde edeceği faydayı enbüyükleyecek şekilde analiz etme sürecine dayanır.
PROMETHEE yöntemi alternatiflerin seçilen kriterler vasıtasıyla tercih fonksiyonlarına dayanarak ikili karĢılaĢtırmalar yapılmak suretiyle değerlendirildiği bir ÇKKV yöntemidir. Bu değerlendirme, alternatiflerin kriterler bazındaki üstünlük durumlarını birleĢtirme yöntemi ile gerçekleĢtirmektedir.
MOORA yönteminin; tüm amaçları dikkat ve değerlendirmeye alması, alternatifler ve amaçlar arası tüm etkileşimleri bir bütün olarak göz önüne alması nedeniyle, farklı bir yöntem olduğu gözlenmiştir. MOORA yönteminde subjektif olmayan yönsüz değerler kullanılarak normalleştirme yapılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
MOOSRA yöntemi ilk olarak 2012 yılında Das vd. tarafından geliştirilmiştir. Genel olarak MOOSRA metodolojisi; alternatif, kriter, öznitelikler, bireysel ağırlıklar/her bir kriterin önem katsayıları olmak üzere dört büyük parametrenin karar matrisine yerleştirilmesiyle başlamaktadır.
KEMIRA-M yöntemi; kriterlerin kendi içinde birkaç kriter grubuna ayrıldığı durumlarda kriter ağırlıklarının belirlenmesi ve bu ağırlıkların kullanılarak alternatif seçimi yapılması için önerilen bir yöntemdir. Bu yöntemin ilk aşamasında; uzmanlar tarafından kriterlerin önem sırası belirlenmektedir.
4 TODIM yöntemi
Doksanların başında mevcut şekliyle sunulan TODIM yönteminin ismi “Etkileşimli ve Çok Kriterli Karar Verme” kavramının Portekizce kısaltmasıdır. TODIM yöntemi Kahneman ve Tverski tarafından 1970'li yıllarda ortaya atılan ve Nobel ödülüne layık görülen “Beklenti Teorisi” üzerine kurulmuştur.
ARAS yöntemi, tercih edilen alternatifin optimal çözüme oransal olarak en büyük olan alternatif olması prensibine dayanır. ARAS yöntemi anlaşılması kolay, hesaplama süresi kısa ve matematiksel işlemleri az olan ancak buna karşıngüvenilir bir yöntemdir.
Karar Matrisi: Karar verme problemlerinde alternatiflerin ve kriterlerin bir arada gösterildiği matristir.
SEMOPS yöntemi
SEMOPS (Sequental Multiobjective Problem Solving) tekniği, tatmin edici hareket yöntemini belirlemek için tarama prosesinde karar verici- nin dinamik olarak işin içine katıldığı bir etkile- şimli programlama tekniğidir.
ENTROPİ YÖNTEMİ
kalmadan verileri dikkate alarak kriter ağırlıklarını hesapladığı için objektif bir değerlendirme yöntemidir (Çakır ve Perçin, 2013:79). Entropi sosyal bilimler, fizik ve bilgi teorisinde önemli kavramlardan biridir. ÇKKV problemlerinde her bir kriterin uygun ağırlıkları bulmak için uygun bir yöntemdir.
Öz. Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinin sınıflandırma problemlerini çözmek için kullanılan ELECTRE TRI yöntemi, gerçek kriterler yerine sözde kriterler kullanan ve bulanık ikili üstünlük ilişkisine dayanan bir sınıflandırma yöntemdir.
COPRAS yöntemi AHS, VIKOR ve TOPSIS gibi diğer ÇKKV yöntemlerine göre kullanımı kolay ve daha basit bir yöntemdir. COPRAS yöntemini diğer ÇKKV yöntemlerden ayıran en önemli özellik; seçenekler birbirleriyle karşılaştırarak diğer seçeneklerden ne kadar iyi ya da ne kadar kötü olduğunu yüzde olarak ortaya koymasıdır.
Basit bir örnek verecek olursak hastalanmak bir entropi, doktora gidip ilaç almak da bir negatif entropi sürecidir. Başka bir güncel örnek verecek olursak doğayı kirletmek ve hor kullanmak entropiyi hızlandırıcı süreçlerdir.
1.1.
TOPSIS yöntemi çok kriterli karar verme yöntemlerinden biridir. Yöntem kullanılarak alternatif seçeneklerin belirli kriterler doğrultusunda ve kriterlerin alabileceği maksimum ve minimum değerler arasında ideal duruma göre karşılaştırılması gerekmektedir (Yurdakul, İç: 2003; 11).
TOPSIS yöntemi çok kriterli karar verme yöntemlerinden bir tanesidir. Hwang ve Yoon (1981) tarafından geliştirilen bu tekniğin temelinde, pozitif ideal çözüme en kısa mesafe ve negatif ideal çözüme en uzak mesafedeki alternatifin seçilmesi yer almaktadır.
TOPSİS, Hwang ve Yoon tarafından 1980 yılında ortaya konmuş ve çok yaygın bir alanda uygulanan çoklu karar verme yöntemlerinden bir diğeridir. #TOPSIS yöntemi, alternatiflerin pozitif ideal çözüme en kısa ve negatif ideal çözüme en uzak mesafesinin belirlenmesini esas alır.
(Basit Toplamlı Ağırlıklandırma - Simple Additive Weighting)
ÇÖKV yöntemlerinin en basiti ve uygulaması en kolay türlerinden biridir. Özellikle tek boyutlu karar verme problemlerinde kullanılır. Tüm ölçütlere göre her alternatifin performans değerlerinin ağırlıklı toplamı elde edilir.
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
Bulanık AHP tekniğinde, bütün alternatiflerin öznel ve nesnel ölçütlere göre değerlendirme değerlerini göstermek amacıyla, genellikle bulanık sayılar ile karakterize edilen sözlü ifadeler kullanılmaktadır.
Tutarlılık Oranı, her ikili karşılaştırma matrisi için hesaplanmakta ve oranın Saaty tarafından önerilen üst limiti 0.10 olarak tanımlanmaktadır.
Sanayi tesisleri imal eden bir işletmede bir yatırım kararı verilmesi için AHP yöntemi kullanılmıştır. AHP'de amaç en önemli olandan en önemsiz olana doğru bir sıralama yaparak, en uygun ve önemli alternatifi seçmektir.
Fuzzy Logic yani bulanık mantık kavramı ilk defa Lotfi Zadeh'in ortaya çıkardığı bir kuramdır. Zadeh tarafından 1965'te insanın hayat tecrübelerinden ve her türlü bilgisinden yararlanarak bir kurallar işleyişini oluşturup makineye aktarma fikrinin temelleri atılmıştır.
Gordon Tekniği sorunla veya konuyla ilgili belirsiz bir takım fikirleri, düşünceleri ve sözleri benimseyen bir grubun veya topluluğun özgür bir ortamda başkalarının fikirlerini, düşüncelerini ve sözlerini eleştirmeden, olumsuz beyanlar vermeden; yeni, sağlıklı, yapıcı fikir ve görüşlerin üretilmesi çalışmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri