Peygamber Efendimiz (s.a.s) Haşr suresini okuyan kişinin günahlarının affedileceğini buyurmuştur. Hastalıklardan ve musibetlerden korunacağı rivayet edilir. Haşr Suresini okumayı alışkanlık haline getirenler, dünya ve ahiret hayatında başarıya ulaşır.
Yesâr`dan rivayet edildiğine göre Rasûlüllah (sav) şöyle buyurmuştur: Kim sabahleyin üç defa "euzubillahis-Semî`il-Alîmi mines-şeytanirracım" der, sonra Haşr suresi`nin sonundaki üç ayeti okursa Allah kendisine yetmiş bin melek vekil kılar, bunlar akşama kadar o kişiye dua ve istigfar ederler.
Lev Enzelna hadislerde okunması gerektiği bildirilen bir duadır. Bu dua 3 kere okunduğu zaman; kişiye büyük müjdeler getireceği, maddi manevi dertlerine deva bulacağı ve hastalıklarının iyileşeceği söylenir. Bu nedenle Haşr Suresi'nin son 4 ayetinin anlamı ve nasıl okunduğu önemlidir.
Namaz tesbihatı olarak okunan Hüvallahüllezi duası, Haşr Suresi'nin son 4 ayetinde yer alır. Duaların kabul edilmesi ve günahların affedilmesi için özellikle sabah ve akşam namazlarının ardından okunması tavsiye edilir.
Ayrıca 28.cüzde, 544.sayfada yer almaktadır. Haşr Suresi Abdestsiz Okunur mu? Eğer sureyi ezbere biliyorsanız ya da okumak için bir yere yazmışsanız abdest almadan okuyabilirsiniz. Fakat Kur'an-ı Kerim üzerinden okuyacaksanız mutlaka abdest almanız gerekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Haşr suresinin adetliyken Kur'an-ı Kerim'den ya da ezberden okunması caiz olmamaktadır.
Sabah ve akşam üç defa (besmeleden önce) “Eûzü billâhi'ssemîi'l-alîmi mine'ş-şeytâni'r-racîm” dedikten sonra Haşr sûresinin son üç âyetini okuyanlar için büyük müjdeler içeren hadisin sıhhat derecesiyle ilgili eleştiriler bulunmakla beraber özellikle sabah namazlarından sonra bu üç âyetin okunması gelenek haline ...
Genellikle sabah ve akşam namazlarından sonra üç kez okunur.
Kişi sabahladığında Haşr suresinin son 4 ayetini 3 kere okursa, o gün içinde ölürse cenneti kendine vacip kılar. Haşr suresinin son 3 ayetini okumanın, dua ve tövbe etmek için 70.000 melek görevlendirildiği söylenir. Her türlü meşru gereklilik için 3 kere Haşr suresinin okunması gerekir.
Hadisin meali şöyledir: “Kim sabahladığında, üç defa “Euzu billahi's-Semii'l-Alimi mine'ş-şeytani'r-recim” duasını okuyup, ardından da Haşir suresinin son üç ayetini okursa, yetmiş bin melek akşama kadar ona dua eder. Şayet o gün ölürse bir nevi şahadet mertebesini kazanır.
Sûrenin nüzûl sebebi, Nadîroğulları'nın daha önce Hz. Peygamber ile imzaladıkları tarafsızlık antlaşmasını bozmalarıdır.
1.Göklerdeki ve yerdeki her şey Allah'ı tespih etmektedir. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. 2.O, kitap ehlinden inkar edenleri ilk toplu sürgünde yurtlarından çıkarandır. Siz onların çıkacaklarını sanmamıştınız.
Allah'ın rahmetinden kovulmuş olan şeytandan, işiten ve bilen Allah'a sığınırım' der ve Haşir Sûresi'nin sonundan üç âyet okursa, Allah o kimseye akşama kadar duâ ve istiğfar etmek üzere yetmiş bin melek vazifelendirir. O günde ölürse şehid olarak ölür. Kim geceye girerken okursa o da aynı dereceye ulaşır."
Sözlükte “bir topluluğu bulunduğu yerden zor kullanarak çıkarıp bir meydanda toplamak” mânasına gelen haşir (haşr) kelimesi, kıyamet gününde yeniden diriltilen (ba's) bütün varlıkların hesaba çekilmek üzere bir meydana sevkedilip toplanmasını ifade eder. Toplanılacak yere mahşer, mevkıf veya arasât denir.
Ayet Tefsiri. 10: Muhâcir ve ensârdan sonra Medine'ye gelen ve onların izini tâkip eden kimselerin de o mallarda hakkı vardır. Onlar şöyle dua ederler: “Rabbimiz bizi ve bizden önce geçmiş olan mü'min kardeşlerimizi bağışla! Kalplerimizde iman edenlere karşı hiçbir kin ve kötü duygu bırakma!
HAŞR SURESİ FAZİLETİ
Özellikle sûrenin sonunda yer alan ve Cenâb-ı Hakk'ın birliğini, yüceliğini, sonsuz azamet ve merhametini bildiren âyetler, insan kalbine tevhid akîdesini ve Allah sevgisini yerleştirmek amacını gütmektedir. Sûrenin kendisinden önceki iki sûre ile yakın ilişkisi olduğu görülmektedir.
Subhanallahi Amma Yuşrikun Ayet; “Yoksa onların Allah'tan başka ilahları mı var! Allah subhândır, onların şirk koştuklarından münezzehtir.” Manası; Allah'ın Subhân sıfatı bütün isimlerle beraber gelir ve subhân; bütün eksiklerden, yanlışlardan, kusurlardan beri' olan bununla beraber kâmil ve mükemmel olan demektir.
Kur'an-ı Kerim'de bulunan ayet ya da sureleri mushaf üzerinden okuyabilmek için abdestli olmak gerekir. Ancak Hüvallahüllezi de dahil olmak üzere herhangi bir sure ya da ayeti ezberden okumak için abdest almak şart değildir.
“Kim sabah kalkarken üç defa, Sabah Namazından. sonra, geceye girerken " 'Eûzü billâhi's-Semî'ıl-Alîmi mine'ş-Şeytânirracîm =
Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Adetliyken Ayetel Kürsi Okunur mu? Ayetel kürsinin adetliyken hem ezberden hemde Kur'andan okunması caiz değildir. Bu ayeti kerime sadece adet halinin sona ermesinin ardından gusül abdesti alındıktan sonra okunabilir. Gusül abdesti gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime el sürmek ve yüzünden okumak haram olmaktadır.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Kur'an-ı Kerimin 59. sırada yer alan sûresi olan Haşr Sûresi'nin son 5 ayeti halk arasında “lâ yestevî” olarak da bilinir. Bu ayetleri sabah ve akşam namazlarının tesbihatlarından sonra aşir olarak okunması hem sünnettir hem de faziletlidir bu nedenle de İslam alimleri tarafından tavsiye edilir.
Münafıkların, kitap ehlinden inkâr eden dostlarına: Eğer siz yurdunuzdan çıkarılırsanız, mutlaka biz de sizinle beraber çıkarız; sizin aleyhinizde kimseye asla uymayız. Eğer savaşa tutuşursanız, mutlaka yardım ederiz, dediklerini görmedin mi? Allah, onların yalancı olduklarına şahitlik eder.
Sözlükte “kuşatmak, kısaltmak, daraltmak, sıkıştırmak, hapsetmek, menetmek” gibi anlamlara gelen hasr kelimesi belâgat yönünden bir îcâz ve tekit türü sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri