Mardin ili maden çeşitliliği ve potansiyeli bakımından fakir illerimizdendir. İlde özellikle endüstriyel hammadde kaynakları yer almaktadır. Bunlardan en önemlileri başta fosfat olmak üzere çimento hammaddeleri, mermer ve kuvars kumu olarak sayılabilir.
Türkiye'nin en önemli demir yataklarından bazıları bu bölgede bulunmaktadır. Hekimhan- Hasançelebi demir yatağında % 15 Fe tenörlü 865 milyon ton görünür + muhtemel rezerv, Hekimhan-Deveci % 38-52 Fe tenörlü toplam 40 milyon ton, Hekimhan-Karakuz'da % 40-55 Fe tenörlü 14.5 milyon ton rezerv bulunmaktadır.
Mazıdağı ilçesi fosfat yatakları Türkiye'nin fosfat yataklarının %86'sını oluşturmaktadır.
Metalik madenler bakımından ildeki en önemli maden altın cevherleşmeleridir. 9 gr/ton Au ve 11 gr/ton Ag tenörlü Bergama-Ovacık Yatağında 2.980.000 ton rezerv tespit edilmiş olup, bunun metal karşılğı 26.82 tondur ancak işletilebilir rezerv 24 tondur. Bergama-Ovacık altın yatağı halen işletilmekte olan bir yataktır.
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
İlgili 24 soru bulundu
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Bölge toprağı ve arazi yapısı, yeni yatırımcılara çeşitlendirme konusunda açık alan özelliği taşımaktadır. Bergama yöresi madencilik sektörü açısından zengin bir potansiyele sahiptir. İşletilmekte olan maden yatakları granit, mermer, altın, perlit ve taş ocaklarıdır.
Ovacık Altın Madeni İzmir İli'nin kuzeyinde Bergama ve Dikili ilçeleri arasında kalan Ovacık bölgesinde yer almaktadır. Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin ve Türkiye'nin ilk altın madenidir.
Ovacık altın madeni İzmir'in Bergama ilçesi Ovacık köyü bölgesinde Koza Grubu tarafından işletilen Türkiye'nin ilk yerli altın üretim tesisidir.
İlde özellikle endüstriyel hammadde kaynakları yer almaktadır. Bunlardan en önemlileri başta fosfat olmak üzere çimento hammaddeleri, mermer ve kuvars kumu olarak sayılabilir.
Mazıdağı Mardin Bölgesinde bulunan bütün fosfat yataklarının ruhsatları da Etibank'a devredilmiştir.
2013. Mazıdağı Maden Tesisleri Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır A.Ş.'ye devir edildi.
İlçe sınırları içerisinde yer alan, Deveci maden ocağı Ülkemizin en önemli manganlı demir cevheri yataklarından olup, 51,5 milyon ton (% 43 tenörlü) rezerve sahiptir. Deveci maden sahası 1956 ve 1977 tarihleri arasında BİLFER madencilik şirketi tarafından işletilmiştir.
Türkiye'de bilinen en önemli vermikülit yatakları Karakoç Madeni, Darende, Kuluncak, Sarıcakaya, Harput Arduçluk bölgeleridir.
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki bir altın madeninde yer altından çıkarılan 1 ton cevher kayasından ortalama 4 gram altın elde ediliyor.
1 tondan 8 gram altın çıkıyor.
Eti Bakır Murgul işletmelerimizde yıllık 3.500.000 mt Tüvenan bakır cevheri ve 130.000 mt bakır konsantresi üretimi yapılıyor.
İzmir, Aliağa'da bulunan siyah bazalt ocağında üretime başlayan Aldur, süreç içinde üretim, kalite ve yeni ürün arayışlarında kendisini geliştirerek bugün Türkiye ve yurt dışı pazarlarında haklı bir itibar kazanmıştır.
Türkiye genel olarak Alp-Himalaya dağ kuşağı üzerinde bulunduğu için doğal olarak mermer yatakları yönünden oldukça zengindir. Özellikle Batı Anadolu'da Menderes, Menteşe, Kazdağ, Istıranca, İç Anadolu'da Kırşehir, Doğu Anadolu'da Bitlis masifleri, Elazığ ve çevresi oldukça zengin mermer yataklarına sahiptir.
Ocakların %90'ı Ege ve Marmara Bölgesinde yoğunlaşmıştır. Mevcut ocakların %27'si Balıkesir, %24'ü Afyonkarahisar, %12'si Bilecik, %8'i Denizli, %6'sı Muğla ve % 4'ü de Eskişehir İllerinde yer almaktadır. Bu bölgelerdeki üretim tüm üretimin %65'ini oluşturmaktadır.
Dünyadaki yeri açısından en zengin maden: dünya rezervinin %72'sinin bulunduğu bor mineralleridir.
Antimadde - 100 Trilyon Dolar/Gram.
Platin altından daha kıymetlidir. Platin fiyatları, piyasadaki arz-talep dengesine göre değişmekle birlikte normalde altının iki mislidir. Dünya'da bilinen en değerli 2. maden olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri