Akademisyen olmak için herhangi bir üniversitede ilgi duyulan bir alan üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimi almak gerekir. Yüksek lisans eğitimi alan kişiler araştırma görevlisi pozisyonunda çalışabilir. Fakat yükselmek ve doktor, doçent gibi unvanları almak için doktora eğitimi almak zorunludur.
Akademisyen Olmak İçin Gerekenler
Bilimsel araştırma yapmayı seven, okumaktan, fikir geliştirmekten, bilimsel gelişmeleri yakından takip etmekten hoşlanan, dinlemeyi ve konuşmayı seven, yüksek not ortalamasına sahip lisans mezunları; ALES ile yüksek eğitimlerine devam ederek akademisyenlik yoluna adım atabilirler.
Akademisyen Olmak İçin Kaç Yıl Eğitim Almak Gerekir? Lisans eğitimi 4 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl ve doktora eğitimi de 4 yıl olmak üzere toplam 10 yıl sürmektedir.
Akademisyen, üniversite ve benzeri yükseköğrenim kurumlarında öğretimi gerçekleştiren, araştırma yapan ve özgün araştırmalarıyla alanına katkıda bulunan kişilere verilen genel mesleki unvandır. Akademik çalışmaları sosyal bilimler, doğa bilimleri veya formal bilimler alanında olabilir.
En az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak. Yaş sınırı yoktur.
İlgili 34 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Akademisyen 2023 yılında ortalama 39.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Akademisyen , Ocak 2023 yılında ortalama 31.680 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 19.536 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Akademisyen olmak için öncelikle 4 yıllık bir üniversite bölümünü tamamlamanız gereklidir. Ortalama notunuz, başvuru yapacağınız üniversitelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle 2.50 ve üzeri olması beklenir. Lisans mezuniyetinin ardından, ilgili alanda yüksek lisans yapılmalıdır.
Öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrosuna başvuracak adayların aşağıdaki şartlardan birini taşıması gereklidir : a) Anadilinin İngilizce olması. b) Lisans veya doktora öğreniminin tamamını İngilizcenin anadil olarak konuşulduğu ülkede derslerin sadece İngilizce verildiği bir programda tamamlamış olması.
Özetlemek gerekirse, akademisyenlerin çalışma saatleri, disiplinlerine, üniversite politikalarına ve faaliyetlerine bağlı olarak değişebilir ve genellikle 40 ila 60 saat arasında değişebilir.
YÖK verilerine göre 170 üniversitenin, acil 30 bin akademisyene ihtiyacı var. Yeni üniversiteler, fakülte açmak için hoca bulamazken öğretim üyesi yetiştirme sistemi, ihtiyacı karşılayacak seviyede değil. En çok eksik ise tıp, hukuk ve sosyal bilimlerde.
Öğretim üyesi, doçent, ve profesör) doktora yapmanız gerekir. Genelde lisans eğitiminden sonra master (veya yüksek lisans) eğitimi alınır, doktora ise bu eğitimden sonra yapılır.
Öğretim görevlisi olmak için, lisans mezuniyetinin ardından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girme şartı bulunmaktadır. Sınavda başarı sağlanmasının ardından, görev alınmak istenen üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmek gerekmektedir.
Öğretim üyesi, üniversitelerde görev yapan doktor öğretim üyesi, doçent ve profesörlere verilen isim. Yardımcı doçent doktorasını tamamlamış, akademik çalışmaları bulunan öğretim üyesidir.
Akademisyenler, üniversitelerde, yüksek öğretim kurumlarında ve araştırma merkezlerinde çalışan öğretim elemanlarıdır.
Öğretim Elemanı: Akademik personele verilen genel isimlendirmedir.Bir araştırma görevlisi de bir profesör de öğretim elemanı olarak adlandırılır. Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir.
eleman.net verilerine göre, Araştırma Görevlisi 2023 yılında ortalama 25.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Araştırma Görevlisi , Ocak 2023 yılında ortalama 20.680 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.628 TL maaş alıyordu.
Sonuç olarak, öğretim görevlisi ve akademisyen arasında belirgin farklılıklar bulunmaktadır. Öğretim görevlileri, belirli bir uzmanlık alanında ders verirken, akademisyenler doktora derecesi ile daha geniş bir alanda bilimsel çalışma ve araştırma gerçekleştirebilirler.
Yaş sınırı yoktur. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır.
Akademisyen Nasıl Olunur? Bir kişinin akademisyen olmak için lisans eğitimini 2.50 not ortalamasının üzerinde tamamlamış olması gerekmektedir. Aynı zamanda kişiler ALES ve YDS sınavlarından taban puanın üzerinde bir puan alırlarsa, akademisyen olmaya hak kazanırlar.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
2023 yılı itibari ile 47 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yardımcı Doçent Doktor / Yrd Doç maaşları 34630 TL'dir. En düşük Yardımcı Doçent Doktor / Yrd Doç maaşı 27710 TL iken, en yüksek Yardımcı Doçent Doktor / Yrd Doç maaşı 83120 TL'dir.
Akademisyen maaşlarının asgari ücrete oranı
Seyyanen zamla birlikte profesör maaşı 48 bin 124 lira olacak ve bu oran 4,2'ye yükselecek.
Profesör Doktor maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Profesör Doktor maaşları 53550 TL'dir. En düşük Profesör Doktor maaşı 42840 TL iken, en yüksek Profesör Doktor maaşı 105400 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri