İlçeye bağlı 43 köy ve mezraa bulunmaktadır. Midyat'da Müslüman olarak Kürtler, Türkler ve Araplar yaşamaktadırlar Din ve grupları ise Hristiyan dinine mensup Süryaniler, Ermeniler ve Keldaniler yaşamakta bu dil grupları mezhep olarak aralarında Katolik, Ortodoks ve Protestan olmak üzere üç mezhebe ayrılırlar.
Günümüzde Estel kesiminde ağırlıklı olarak Araplar yaşarken Midyat kesimde ise Süryaniler ve Kürtler yaşamaktadırlar.
İz Bırak. İz Bırak Mardin Midyat sınırları içinde yer alan Dargeçit'e bağlı bir Süryani yerleşmesidir.
İlçenin ismi ve ilk kuruluşu konusunda, değişik görüşler bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre, İlçenin adı bir çok değişimlerden sonra Farsça, Arapça ve Süryanice karışımından meydana gelmiş “AYNA” anlamına gelmektedir.
Midyat köylerinin ekserisi Harun El Reşit döneminde kurulmuştur. Harun El Reşit'in oğlu Memun'un Türk-Arap karışımı olarak kurduğu büyük bir ordu Cizre-Mardin eski patika yolu boyunca yüz karakola yerleştirilmiştir. Mahalmiler olarak adlandırılan topluluk böyle doğmuştur.
İlgili 45 soru bulundu
Mıhellemiler Lübnan'a Suriye üzerinden, Türkiye'nin güneydoğusundan mülteci olarak geldi.
Mezopotamya'nın ve özellikle Mardin'in en eski yerleşimcileri, yazılı anıtlardan, yazılı gelenekten, Sümerlerden başka, Akadlar veya Akadlardan önce M.Ö. 3. binyılın sonlarına doğru Kuzey Mezopotamya'da görülen ve Hurilerin ataları veya yakın akrabaları olan Subarulardır.
Süryaniler çoğunlukla Hristiyan olup Doğu ve Batı Süryani Ritine bağlıdır. TDV İslâm Ansiklopedisi'ne göre aynı halkın monofizit inancına sahip olanlarına Süryânî, Nestorius'un görüşlerini kabul edenlere Nestûrî veya Âsûrî, Nestûrî olup sonrasında Roma Katolik Kilisesi'ne bağlananlara da Keldânî denilmektedir.
Süryaniler Mezopotamya'da yaşamlarını sürdüren ve aralarında Aramice dilini konuşan, Hıristiyan dinine mensup bir halk olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımlama Süryani kimliğinin dinsel bir temele dayanmasından kaynaklanmaktadır. Süryaniler din ve geleneklerine son derece bağlı olan topluluklardır.
Türkiye Süryanileri (Süryanice: ܣܘܪܝܝܐ ܕܛܘܪܩܝܐ), çoğu Süryani Ortodoks Kilisesi, Keldani Katolik Kilisesi, Süryani Pentekostal Kilisesi, Süryani Evanjelik Kilisesi veya Kadim Doğu Kilisesi üyesi ve Doğu Aramice konuşan Hristiyanlar olan, Sami dilini konuşan yerli bir etnik grup ve Türkiye'nin azınlığıdır.
İlçeye bağlı 43 köy ve mezraa bulunmaktadır. Midyat'da Müslüman olarak Kürtler, Türkler ve Araplar yaşamaktadırlar Din ve grupları ise Hristiyan dinine mensup Süryaniler, Ermeniler ve Keldaniler yaşamakta bu dil grupları mezhep olarak aralarında Katolik, Ortodoks ve Protestan olmak üzere üç mezhebe ayrılırlar.
Mardin'de 92 yaşındaki Süryani Gevriye Akgüç kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradı. Hastaneye kaldırılan Akgüç, sabaha karşı vefat etti.
Türkiye'deki en farklılaşmış nüfusa sahip illerinden biridir. İlde Kürtler, Hristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler yaşamaktadır. Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusu göçler sebebiyle azalmıştır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Mardin ve Midyat bölgesinde az sayıda Süryani yaşamaktadır.
MİDYAT MUTFAĞI
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
İslam, Hristiyanlık, Musevilik Mardin'de bir arada, yan yanadır; yine bu dinlerin de kendi içinde çeşitli mezhepleri vardır: Sünnilik, Alevilik, Ortodoksluk, Katoliklik, Nusayrilik, Ezidilik, Süryanilik, …
Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır. Süryaniler yedi sakrament kabul ederler. Süryaniler toplu ibadet etmeyi tercih ederler.
Süryaniler, köken olarak Hz. Nuh'un oğlu Sam'a dayanırlar. Semitik ırka mensup bu topluluğun yerleşim alanları genelde Mezopotamya bölgesidir. Bu geniş coğrafya üzerinde beş bin yıllık geçmişe sahiptirler.
Süryaniler birçok Ortodoks mezheple aynı inanca sahiptir. Onlar, İsa'nın yalnızca ilahi tabiat taşıdığını ve onun beşeri tabiatının "sanal" olduğunu düşünürler. 5. yüzyıldan beri Süryani kiliselerinde okutulan "amentüleri" ise şöyle: Bir Allah'a inanıyoruz.
Ebla merkezinde bulunan Süryanilerin 2. asırda Hristiyanlığı kabul etmeleriyle Süryani kültürü Yunan kültürüyle de harmanlanıp güçlü ve zengin bir edebiyat meydana geldi. En önemli eser, Kutsal Kitap'ın Peşitta adı verilen Süryanice çevirisidir.
Yıkanan ve takdis edilen cesedin, hayatta iken bulunduğu ruhban sınıfının özelliklerini yansıtan giysileri, üzerine giydirilir. Ahşap ve arkadan destekli sandalye üzerine oturtulmuş vaziyette manastır veya kiliselerin duvar, yer veya özel mekanlarına gömülür. Bu gömülüşte, ruhbanı cesedi toprak ile teması bulunmaz.
Süryanice, Aramice diyalektlerinin genel adı olarak kullanılmıştır. Aramice, Semitik dillerden İbranice ve Arapçayı içine alan dil ailesine bağlıdır. Tarihsel olarak Aramicenin orijini M.Ö.3000 yıl gibi bir zamana kadar götürülebilir.
2012 yılında Mardin büyükşehir statüsü kazanıp ilin tamamı büyükşehir sınırlarına girmiştir ve merkez ilçenin ismi Artuklu olarak değiştirilmiştir.
Mezhep dağılımı açısından Mardin-şehir merkezi Hanefi, çevre köyleri Şafii'dir. Ulucamii ve Latifiye camilerinde her iki mezhep için ayrı mihraplar bulunmakta, cuma namazını tek imamın arkasında kılan iki mezhep mensubu, zuhr-ı ahiri Hanefiler münferid, Şafiiler imamın arkasında cemaatle kılmaktadırlar.
Artuklular, 1102 yılında, Güney ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde Artuk Bey tarafından kurulmuş bir beyliktir. İsmini Türkmen beyi olan Artuk Bey'den almıştır. 1086 yılında Kudüs'ü alan Artuk Bey aynı yıl burada öldü. Daha sonrasında Artuklular Hasankeyf, Mardin ve Harput olmak üzere üç ana koldan idare edildiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri