Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
Bakır ile kalayın yapmıĢ olduğu ikili alaĢıma “Bronz” (Tunç) adı verilir. Ergitme ocaklarında ve potalarda bakır önce ergitilir, daha sonra sıvı bakıra kalay ilave edilerek bronz hazırlanır.
Yüzde 10 oranında kalay yüzde 88 oranında bakır ve yüzde 2 oranında çinko karıştırılarak elde edilen tunçlar ise, gemilerdeki bezemelerde ve makine parçalarında sıkça kullanılır. Bu karışımdaki tunç, aynı zamanda da deniz suyundan etkilenmez.
Bronz bakırdan daha serttir, daha kolay erir ve kalıba daha kolay dökülür. Bazı bronzlar demirden de serttir. Bu tür bronzlar silah namlusu ve makine yataklarının imalinde kullanılır. Alet ve silahlarda demir alaşımlarının daha çok kullanılmakta olması, demirin bakır ve kalaya oranla daha bol bulunmasındandır.
Güneşte bronzlaşmak için doğru saatleri seç ve özellikle öğlen saatlerinde güneş ışınlarını direkt olarak almaktan kaçın. Sabah ve akşamüstü saatlerini seçebilirsin. Cildine düzenli olarak peeling yapabilirsin. Böylece ölü deriyi temizleyerek daha taze bir cilt dokusuyla güneşin karşısına çıkabilirsin.
İlgili 19 soru bulundu
Bir fincan kahve tozu ve 2 çorba kaşığı zeytinyağından hazırlayacağınız karışımı bronzlaşmasını istediğiniz bölgelerinize sürerek mükemmel bronzluğa kolayca ulaşabilirsiniz. Limon, melanin üretimini artırır ve cildin güneş ışınlarına karşı olan duyarlılığını yükseltir.
Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
Havaya maruz kaldığında bronz ürünleri oksitlenir, ancak bu oksitlenme yalnızca dış tabakasında görülür. Bu patina, sonunda bakır karbonat haline gelen bakır oksitten oluşur. Oksit tabakası, iç metali daha fazla korozyondan korur.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Normal şartlar altında korozyona karşı dirençli olan bronzdan yapılmış eski eşya veya tarihi eserlerde bazen yeşil bir tabaka gözlenebilir. Bu yeşil tabaka bronz hastalığının belirtisi olabilmektedir. Şöyle ki klorürlerle temas eden bronz geri döndürülemez bir korozyona uğrama sürecine girebilir.
Bakır-demir alaşımı olur.
Bronzlar esas olarak kalay içeren bakır esaslı alaşımlardır. Öncelerde bronz sadece bakırın kalay ile yapmış olduğu alaşımlara verilen isimken, günümüzde bu grubun çeşitleri alaşımın ana elementine göre isimlendirilmektedir.
Soyma bakır hurda, iletim hatlarında kullanılan ve ömrünü yitirmiş kabloların soyulmasıyla elde edilen bir tür olarak bilinmektedir. Analiz yönüyle değerlendirilen hurda kablo, hurda sektöründe soyma bakır hurda adıyla yeni bir kimlik kazanmıştır. Geri dönüşüm sektörünün şüphesiz ki en değerlisi bakırdır.
Gümüş madalya 550 gram saf gümüşten yapılırken, 450 gram ağırlığındaki bronz madalya ise yüzde 95 bakır ve yüzde 5 çinkodan oluşuyor. Bugünkü fiyatlarla altın madalya yaklaşık 800 dolar, gümüş madalya yaklaşık 450 dolar ve bronz madalya ise yaklaşık 5 dolar değerinde.
Örnek: Demir ve kurşundan oluşan bir karışımın ayrılması
Sıvı hâle geçen kurşun süzülerek demirden ayrılır. Altın - Bakır alaşımı: Altının erime noktası 1064°C, bakırın erime noktası 1083°C'dir. Bu durumda altın önce erir ve bakırdan ayrılır.
Hurda bronz fiyatımız 27,00₺'dir. Analiz ve ürünün görüntüsünü göndererek net fiyat alabilirsiniz. Fiyat hafta sonuna kadar geçerlidir. Fiyatımız faturalı parça bronz hurda fiyatıdır.
Bakır Kablo Hurda Fiyatı: 190,24 TL/Kg. Külçe Bakır Fiyatları: 258,24 TL/Kg. Bakır İzotop Külçe Fiyatı: 251,24 TL/Kg.
Genellikle %10 kalay,%90 bakır bulunur. İçindeki kalay oranı arttıkça bronzun sertliği artar. Kalay oranı düştükçe yumuşar. Bazı özelliklerini arttırmak ve fiyatını düşürmek için kalayın yanında kurşun ve çinko belli oranlarda katılarak halk dilinde kızıl olarak bilinen malzeme elde edilir.
Polat, bronzlaşmak için cilde sürülen kola ve havuç yağının kansere zemin oluşturabileceğini söyleyerek, şu açıklamada bulundu: "Normal güneşe dahi koruyucusuz çıkmamayı önerirken, kola gibi havuç yağı gibi deride güneşin etkilerini artıran maddeler sürmek riski daha da artıracaktır.
Zeytinyağı, diğer güneş losyonlarıyla karşılaştırıldığında bronzlaştırıcı etkisinin daha kısa zamanda etkili olduğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri