Eğer tetik parmak tedavi edilmezse, bu durum eklem sertliğine ve bükücü (fleksör) tendon yapışmalarına sebep olur. Bu durumlar yapılacak tedaviyi zorlaştırıp, tedavinin başarı şansını azaltır.
Tetik parmak tehlikeli mi? Tetik parmak genellikle kendiliğinden geçmesi ile bilinen ancak bazı vakalarında tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilen bir sorundur. Genellikle herhangi bir tehlike unsuru taşımaz.
Tetik parmak tedavi edilmediğinde etkilenen parmakta hareket kısıtlılığı ilerleyebilir.
Diyabet, gut ve romatoid artrit gibi hastalıklar tetik parmağa neden olabilir. Çiftçiler, sanayi çalışanları, müzisyenler gibi parmak ve başparmak hareketlerini tekrarlayan meslek gruplarında çalışan kimseler arasında daha yaygındır.
Eğer iki kez enjeksiyon sonrasında şikayetlerde gerileme olmaz ise cerrahi düşünülmelidir. Uzun süredir şikayetleri olan veya şeker hastalığı gibi eşlik eden hastalık nedeniyle tetik parmak gelişen hastalarda steroid uygulaması geçici rahatlama sağlar. Tetik parmağın cerrahi tedavisi tehlikeli bir durum değildir.
İlgili 27 soru bulundu
Böylece parmağın yaşayabilme olasılığı arttırılabilir. Ardından olabildiğince kısa süre içinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi birimi olan bir hastaneye ulaştırılması gereklidir. Ameliyat travmanın oluş şekli, seviyesi, hastanın yaşına bağlı olarak 3-12 saat arasında sürebilir.
Tetik Parmak Ameliyatı
Ele yapılan lokal anestezi ile ameliyathane ortamına dahi gerek duyulmadan cerrahi işlem gerçekleştirilebilir. Yani “günübirlik kolay bir müdahale” olarak tanımlayabiliriz.
Tetik parmak sorunu özel bir tedavi uygulamadan nadiren kendi kendine düzelir. Düzelirse de genellikle başlangıcının ilk ayında düzelebilir. Eğer tetik parmak tedavi edilmezse, bu durum eklem sertliğine ve bükücü (fleksör) tendon yapışmalarına sebep olur.
Bazende parmakların açılma esnasında eklemlere yük bindirerek eklem ağrılarına sebep olur . B6 vitamin eksikliği kollajen sertleşmesıne bağlı tendonların kılıfının sertleşerek elastikiyetini kaybederek tendonun kılıf içinde sıkışmasına ve hareket kabiliyetinin kaybına yol açar.
Tetik parmak çok nadiren kendiliğinden düzelebilir ama durumun ağırlığına göre tedavi ilaç (ağrı kesiciler), istirahat atelleri, enjeksiyonlar (takılan bölgeye steroid enjeksiyonu) ve cerrahi tedavilerdir. (Kesisiz iğne yöntemi ya da açık cerrahi).
Çocuklarda tetik parmak nasıl tedavi edilir? Çocuklarda görülen tipte tetik parmakta ise kısa bir süre masaj önerdikten sonra eğer masajla ve kremlerle oradaki şişlik geçmiyor ve parmaktaki takılma düzelmiyorsa o zaman ameliyat oldukça başarılı ve yüz güldürücü sonuç verir.
Tetik parmak tedavisi, semptomların şiddetine ve süresine bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında istirahat, buz uygulaması, splint veya elastik bandaj kullanımı, fizik tedavi, kortikosteroid enjeksiyonları ve cerrahi müdahale yer alabilir.
Tetik parmak hastalığı tendonun veya onu saran kılıfın kalınlaşması sonucu ortaya çıkar. Tetik parmak olgularının yaklaşık 3' te biri tedavisiz iyileşir. Geri kalanlarında anti-inflamatuar ilaçlar, etkilenen parmağa atel uygulaması, kortizon injeksiyonu gibi tedavi alternatifleri kullanılabilir.
Tetik Parmak Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir? Parmakta takılma ve ağrı şikayeti olan hastalar bu durumun tedavisi için Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanına başvurabilirler.
AİLESEL MİDİR? Genetik özellik taşımadığına inanılmaktadır. Nadir görülen bir durumdur. Genellikle diğer doğuştan hastalıklar eşlik etmez.
Sindaktili veya yapışık parmaklılık, kalıtsal bir hastalıktır. Görülme sıklığı 2000 canlı doğumda birdir. Hastaların % 50 sinde bir tarafta (sağ veya sol) görülür. Erkeklerde daha sıktır.
Avustralyalı bilim adamları balık yağı ve D vitamininin dizlerdeki kireçlenmelerin tedavisinde olumlu etkisi olmadığını ortaya çıkardı.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
B12 Eksikliği Uyuşma Yapar mı? Evet; vücuttaki B12 oranı ideal seviyenin altında ise, bu durum bacaklarda, kollarda, ellerde ve ayaklarda uyuşma-karıncalanma gibi şikâyetlere neden olur. Söz konusu semptomlara ağrı, hissizlik, ve yanma gibi belirtiler de eşlik edebilir.
Parmak eklem ağrısı, parmaklarda meydana gelen iltihaplanma, kireçlenme, artrit, diyabet ve kas-iskelet problemleri gibi nedenler sonucunda parmak eklemlerinde yaşanan ağrıdır. Ağrının dindirilmesi için soğuk ve sıcak kompresler uygulamanız tedavi sürecinde işinize yarayacaktır.
Isı / buz kullanımı, ultrason, elektrik stimülasyonu, masaj, germe ve eklem hareketi (aktif ve pasif) gibi diğer yöntemler de tetik parmağı fizik tedavisinde kullanılmaktadır. Isı, tendonda kan akışını arttırmakta ve esneklik sağlayabilmektedir.
Ameliyatın türüne bağlı olarak genellikle ameliyattan sonra eklem üzerinde baskı yapmamak için birkaç hafta atel giyilmesi gerekir. Cerrah, kolun gücünü ve hareket kabiliyetini yeniden kazanması için kişiye fizik tedavi egzersizleri önerebilir.
Zira bir replantasyon ameliyatı kopmanın seviyesine göre 2 saat ile 14 saat arasında sürerken, kopan kısmın birden fazla olması (4-5 parmak veya iki kolun birden kopması gibi) durumunda bu süre daha da artabilmektedir. İyileşme süresi ise yine kopmanın seviyesine göre en az 2 ay ile 2 seneye kadar değişebilir.
Kollar, bacaklar, leğen kemiği bölgesi, omurga gibi başlıca alanlar ile kemik, kas, damar, sinir, omurilik bağlantı dokuları Ortopedi ve Travmatoloji bölümünün ilgi alanına girmektedir.
Parmak Ateli Kaç Gün Kalır? Atel parmaktaki sıkıntılı durum iyileşene kadar yaklaşık olarak 6-8 hafta kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri