Dersimdekilerin ve yine başka yörelere göçetmiş olan Dersimlilerin kendilerine "Kırmanc" dediğini de biliyoruz. "Kırmanc" sözcüğünün "Kürdlük" anlamına geldiğini, herkesten önce Dersimlilerin kendileri vurguluyor.
Kurmançlar veya Kurmanclar, Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan Kürtlere denir. Kurmanci ile Zazacanın diğer adı Kırmançça birbirine karıştırılmamalıdır.
"kürt oğlu" anlamına gelir. kürt kabile ve aşiret kültüründen çıkışla gerçekleşen halklaşma olgusuna kurmanc denilmektedir. ' kürt insanı ' anlamına gelir. türkmen veya acem gibi düşünebilirsiniz.
Kürtçe (Kurmanci) tirek “1. osuran, 2. (argo) kabadayı, caka satan kimse” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Kürtçe (Kurmanci) tir “osuruk” sözcüğünden türetilmiştir.
Kurmanci, Orta Kürtçe olarak da bilinen Sorani'den farklıdır. Kurmanci, Kürt lehçelerinin en yaygın olanıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Kürtçe 721.599 Kelime le dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili oldu. Sözkonusu verilere göre ise Türkçe dili ise 334.473 kelimeyle 20'inci sıraya yerleşti.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Kürtçe "Çawa yi" Türkçe'de "nasılsın" demektir. Kürtçe "Çawa yi veya çawanî başi" Türkçe'de "nasılsın, iyi misin?" demektir.
"nave te çi ye", kürtçe'de "adın ne" demek.
Diyarbakır (Kürtçe: Amed, Zazaca: Diyarbekır), Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir şehirdir. İlin yüzölçümü 15.168 km2'dir. Valiliğin denizden yüksekliği 660 m'dir. Adıyaman, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Muş, Malatya ve Şanlıurfa illeri ile komşudur. 17 tane ilçeye sahiptir.
Genellikle Kuzeybatı İran dilleri arasında sınıflandırılmıştır. Ludwig Paul, Kürtçenin köken olarak Kuzeybatı İran dili gibi göründüğü sonucuna varmış ancak uzun süre devam eden ve yoğun tarihsel temaslar nedeniyle Farsça gibi Güneybatı İran dilleriyle de birçok özelliği paylaştığını ifade etmiştir.
Kürt kavramı proto etnik bir kavram olarak tüm İranik halkları kapsayan çatı ve kök bir kavramdır. Tüm Kürtler Kurmanc değildir ama tüm Kurmanclar Kürttür.
Kurmanci sözcüğünün Türkçe karşılığı "Kuzey Kürtçe"dir. "Kürtçe biliyor musun?" anlamına geliyor. "Kurmanci zane?" diye sorulan bu soru; "Kürtçe biliyor musun?" anlamına geliyor.
Soranice (سۆرانی Soranî) veya Orta Kürtçe (کوردیی ناوەندی Kurdîy nawendî), Hint Avrupa dil ailesinin Kuzeybatı Hint-İran dilleri grubundan olan bir Kürt dilidir. Ayrıca Kürdistan Bölgesel Yönetiminin resmî dilidir. Soranicenin yazımı için çoğunlukla Arap - Fars alfabesi kullanılır.
kürtçe "eşeğin amı" manasına gelir. ayrıca gündelik hayatta, hoş olmayan durumları anlatmak için kullanılır. misal: "dün gece çok içtim, baya kuzi keri oldum" gibi.
Mıdı tenyo, ağlara ve balıkçılığa dair detaylı bilgiler sağlar. "Mıdı tenyo", Türkiye'de özellikle Karadeniz bölgesindeki balıkçıların kullandığı bir terimdir. Balık avlama işlemi sırasında balıkçıların ağı denize atarken veya denizden toplarken yaptıkları işlemi ifade eder.
1. kerim, asil, necip, iyiliksever, hayır sahibi cömert, eli açık kimsel 2. ulular, büyükler.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar. Örneğin Soraniler, Kuzey Irak'ta yaşayan farklı bir etnik grup olmasına rağmen yüzlerce yıldır Kürttürler.
Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
Dil. Türkiye Kürtlerinin çok büyük çoğunluğunun ana dili Kürtçe'nin Kurmanci lehçesidir. Bunun yanı sıra Türkiye'nin güney doğusundaki Kürtlerin %1.4'ü Zazaca'yı ve %6.4'ü Türkçeyi ana dili olarak kullanmaktadir. Kürtçeyi hiç konuşamayan ya da az konuşan Kürt oranı ise %4.2'dir.
Kürt dili, kıyafetleri, folkloru ve Kürtçe isimlerin kullanımı yasaklandı ve Kürt yerleşim bölgeleri 1946'ya kadar sıkıyönetim altında kaldı. "Kürtler", "Kürdistan" veya "Kürtçe" kelimeleri Türk hükûmeti tarafından resmen yasaklandı. 1980 askeri darbesinin ardından Kürtçe resmi ve özel hayatta resmen yasaklandı.
Irak sınırları dışında, Kürtçe hiçbir devletin resmi dili değildir. Türkiye ve Suriye'de, hâkim olan lehçe Kurmancidir. Türkiye'de, aynı zamanda, Dimilkî, Kirdkî veya Kîrmancik olarak da bilinen Zazaca lehçesi de konuşulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri