KILIÇ, Mardin İlimiz, Türkiye genelinde, Antep Fıstığı üretiminde,178.00 meyve ağacı ile 1.660 ton üretimle 9. Sırada, Badem üretiminde ise 141.000 meyve ağacı ile 2.100 ton üretim ile 14.sırada bulunmaktadır.
Mardin geveni, Midyat geveni, Çomak geveni, Özmayasıl, Mardin soğanı, Ballıkurtkulağı, Ballıkurtkulağı, Hoca çiğdemi, Mardin salkımı, Sütotu, Zınnar soğanı ve Mardin çiğdemi gibi bitkiler endemik bitkilerdir. Buğdaygiller ailesinden birçok tür bölgede yetişmektedir. Yabani buğday ve arpa önemli cinslerdir.
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, pirinç, nohut ve pamuktur. Dicle Nehri kıyısında sebzecilik yapılır. Turfanda sebzecilik de gelişmiştir. En çok domates, patlıcan, hıyar, kavun-karpuz ekilir.
Mardin badem şekeri, sadece Mardin yöresine özgü mavi renkliolan badem şekerine bu rengi veren Lahor ağacından elde edilen kök boyadır. Bu kök boyadan elde edilen mürekkebin bebeklerin ağzında oluşan pamukçukları iyileştirme özelliği bulunmaktadır.
Savur ve çevresinde bol çeşit ve kalitesi ile meşhur üzümlerinin yanında, kayısı, elma, fındık, armut, erik çeşitleri, vişne, kiraz, ceviz, badem, şeftali ve fıstık, bıtım ayrıca narenciye dışında her türlü meyve sebze ve bakliyat yetişmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Mardin rakımını 1000 metre üzerinde kabul edersek Mardin'de uygun olan ceviz fidanı çeşitleri, chandler cevizi, franqueta cevizi, şebin, Bilecik, kaman, fernor, fernette çeşitlerinide rahatlıkla dikebilirsiniz.
Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir. Gümüş işlemeciliği Midyat ilçesinde de yapılmaktadır.
Datça'nın bademle meşhur olduğu konusunda Türkiye'de ve dünyada bir tereddüt yok. Datça'da 3 çeşit badem yetiştiriliyor. Bunlardan en önemlisi, 'en iyi badem' olarak nitelendirdiğimiz nurlu badem. Köylerimizin tamamına yakınının geçim kaynağı badem." dedi.
Dağlık alanda yetişen bademden şeker üretimi yaptıklarını vurgulayan Yertüm, badem şekerinin mavi rengini Lahor ağacının kökünden aldığına işaret ederek, "Ama rengi kaldıkça beyazlaşıyor. Eğer boya olsa her zaman mavi kalır." dedi.
Mardin Bademi ve lahor ağacı kökünden elde edilen mavi renk ile renklendirilmiş, pancar şekeri kullanılarak üretilmiş Mardin Badem Şekeri. Şeker miktarı en aza indirilerek, pancar şekerinden elde edilen şerbeti bademe serpilerek verilmiştir. Glikoz ve tatlandırıcı içermemektedir.
Akdeniz iklimi meyveleri Mardin Ovası'nda da yetişiyor. Kızıltepe ilçesi Ovacık köyünde ekilen muz, greyfurt, portakal gibi ürünler üreticinin yüzünü güldürdü.
Mardin denilince akla gelen meşhur yemeklerin başında sembusek, ikbebet, kibe (işkembe dolması), kaburga dolması, soğan kebabı, dobo, zingil ve irok (Mardin usulü içli köfte) gelmektedir. Bu yemeklerin bazıları için Mardin ilimize coğrafi işaret verilmiştir.
Kahraman, "Mardin'de resmi kayıtlarda 15 bin dönüme yakın fıstık ağaç bulunmaktadır. Bu 450 bin ağaca tekabül etmekte. Yıllık 2 bin 500 ton ürün alınmakta. Bölgemizin arazileri çok verimlidir.
MARDİN - Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından 2 yıl önce ekimi yapılan Mezopotamya Çilek Bahçelerinde mevsimin ilk hasadı yapılıyor. Kadınlar günlük 800 kilogram çilek topluyor.
Mardin Ovası'nda ana ürün olarak buğday, arpa ve mercimek, ikinci ürün olarak da mısır ekildiğini anımsatan Dinler, şöyle konuştu: "Mısırın sulama ve enerji maliyeti yüksük olduğundan dolayı az su tüketen soya fasulyesine yöneldik. İyi verim alırsak inşallah mısıra alternatif olacak, çiftçimiz daha fazla kazanacak.
Midyat'ta Meşe, Bitim, Antepfıstığı gibi ürünler ve kendine has acur, kavun yetiştirilir. Dünyanın en kaliteli üzümlerinin yetiştiği kavşak noktasıdır. Yukarı Mezopotamya'nın bir parçası olan ilçe, Tur-Abidin(Turabdin) Bölgesinde kurulmuştur.
Mardin'de kırsal alanlarda doğal yetişen ve rengini Lahor ağacının kökünden üretilen kök boyadan alan badem şekerlerine Kurban Bayramı dolayısıyla talep arttı Badem şekeri üreticisi Yertüm: "Çok yoğun ve hummalı bir şekilde çalışıyoruz.
Paket içerisinde 1 kg badem şekeri bulunmaktadır. 1 kg badem şekeri yaklaşık 300-310 adet badem şekeri yapmaktaıdr. Badem şekeri adı altında kayısı çekirdeği ile yapılan drajeler ile karıştırmayınız.
Detaylı Ürün Açıklaması Cevap: Toplam 440 gr dır. Cevap: Merhaba, hayır efendim badem şekerlerimiz gluten içermektedr.
Ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de Badem yetiştirmek mümkündür. Badem En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir.
Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yaygın olarak yetiştirilen badem en çok Muğla, ardından İçel, Antalya, Elazığ, Denizli ve Karaman illerinde yetiştirilmektedir.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Türkiye'deki en büyük aşiretlerden birisi yaklaşık 200 bin nüfusa sahip Kikan aşireti. Kürtçe'de 'keke'den gelen Kikan, "iki kardeş" anlamına geliyor.
Mırra. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hemen hemen her ilde bulabiliyor olsak da mırra denilince akıllara ilk Mardin geliyor.
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri