Mardin Kostümü Diğer illerimizden çok farklı bir kostüm olup başlıca mazemeleri şu şekildedir. Mardin Yöresel Kostümü kiralık ve satılık olarak verilmektedir Erkeklerde parçaları Başında takke üzerineşal şepik dokuma poşi kullanılır.İçerisinde Çizgili hakim yakalı poplin gömlek düğmelidir.
Yemeni: Deriden yapılan ve erkeklerin kullandıoı yemeniler, gcnJikle kahverengi deriden imal edilmektedir. ~3 Bugün bu yemeniler,in yerini kunduralar alıru. ştlr. Resim-lOIA/B: Mardin yöresi folk/or kıyafeti (L li.Erden).
Üst Giysiler: Harmani, salta, çuha, hırka, fermane, erkeklerde Cepken, yelek, içki/mintan. Alt Giysiler: Şalvar, don, erkeklerde; zıvka, çakşır. Bütün Giysiler: Çarşaf, üç etek, kaftan, bindallı, entari, cübbe feraca. Ayak Giysileri: sarı pabuç, çedik yemeni, çarık, mest, çepik, lapçin, merkap ve çorap.
Şalvar, gömlek, yelek, belkuşağı, nakışlı çorap, ayakkabı olarak da siyah renkli yemeni yörenin erkek giyimini oluşturur. b) Kadın Giyimi: Kadınlar; başa "küllük" denilen ve keçeden yapılmış, çene altından "Sakındırak" adı verilen "fes" giyerler, iple tutturulan fesin üst tepesine "tepelik" adı verilir.
Araştırmadan elde edilen birinci temel sonuç, Konya ili kadın giyiminde günümüze kadar korunabilen ve kültürel mirası yansıtan geleneksel kıyafetler içerisinde bindallı, üçetek, şalvar, kuşak, salta, mıhlama cıbba ve cepken olarak adlandırılan giysiler önemli bir yer tutmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Geleneksel giyim
Adana'nın yöresel kıyafeti şalvardır. Ayrıca bele kuşak da bağlanır. Erkekler "burma bıyık" bırakır. Kasket, göğüs açık beyaz gömlek, siyah yelek, siyah "Adana Şalvarı", beyaz çorap, yumurta topuklu ve sivri burunlu kösele ayakkabı yörede oldukça tercih edilen bir giyim biçimidir.
Sivas'ın bazı ilçe ve köylerinde kadın kıyafetleri farklılıklar gösterir. Genelde giyilenler sırayla; köynek, iç saya, dış saya, şalvar, elbise olarak bindallı, üç etek, dövme giyilir. Üzerine salta cepken, önlük, bele kuşak veya gümüş kemer, başa Bartın yazması, pullu, fes, Hindi adlı ince örtü örtülür.
Yörede üçeteğe üç peşli entari de denir. Üçetekle birlikte geniş bir şalvar, uzun keten ve bürümcük gömlekler giyilir. Belde şal kuşak, gümüş kemer kadın giyimini tamamlar. Başa peştamal, yazma sarılır, yerli tezgahlarda, ince yünden dokunan ihram (Yörede ehram denilmektedir.)
Samsun Halk Dansları Giysileri • Kadın Giysileri Çarık, corap, paçalı don, üç etek, önlük, başlık, iç yelek, cepken. Erkek Giysileri Çarık, çorap, şalvar, aba, gömlek, bel kuşağı. Samsun Halk Danslarında kullanılan yöresel çalgılar • Bağlama, tambura, cura, zurna, klarinet, kaba davul, davulbaz, tef, cümbüş, kaval.
Şanlıurfa yöresel kıyafetler nelerdir? Şanlıurfa yöresel kıyafetleri erkekler için sırmalı puşu, köynek, kuşak, kırk düğme yelek, şalvar, çorap ve yemeni; kadınlar için gümüş başlık, hıbriye başlık, köfü başlık, üçetek, köynek, ayze, şalvar önlük ve yemenidir.
Bu giyimde yörenin sert ikliminin etkisi vardır. Erkeklerde aba zıpkanın yanında çerkes kayışı, kama (belde), gümüş kamalığı (boyunda), kabalak (başta) ve çizme giyilmektedir. Erkekler il merkezinde, kıyı ve kasabalarında ceket ve pantolon giyerler, kasket takarlar. Günümüzde Giresun halkı modern giyimi kullanmaktadır.
Etekler ya geniş etek ya da küloş olur. Boyları hiçbir zaman diz üstü olmazdı diz hizasında veya 4 parmak aşağısında bulunurdu. Erkekler ister özel sektörde ister resmi bir kuruluşta pantolon gömlek ve yerine göre kravatlı gezerlerdi. Mardin' in Erkeği de kadını da kılık kıyafetine özen gösterir.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Mardin adı Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçmektedir. Kelimenin kökeni hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı görüşlere göre Mardin kelimesi, savaşçı bir kavim olan ve Ardeşir tarafından 3. yüzyılda buraya yerleştirilen Mardelerden gelmektedir.
Ankara'nın Yöresel Kıyafetleri Hakkında Kısa Bilgi
Ankara'nın yöresel kıyafetleri erkekler için; zıpka, kaleve, zevga, potur, dirdik, kuşak yelek, işlik, dizlik, cepken, camedan, kefiye, poşu, fes, yemeni, gümüş köstek, hamail, silahlık, pazvant, bozubant ve çoraptan oluşurdu.
Edirne yöresinde Giyim : Erkek giysileri; İç gömleği, (ten fanilası) iç donu (kısa ve uzun) mintan, salta, cepken, yelek, aba, çuha potur, (kara kaytan işlemeli) , kürk, içi kuzu postu ile kaplı gocuk, cübbe, bele sarılan yün kuşak, boyun atkısı, Başlıklardan; takke, sarık, kavuk, külah, yün başlık, fes .
Giyim kuşam
Dağ köylerinde kıl kumaştan yapılmış şalvar, Aba denilen ceket ve yakasız gömlekten ibarettir. Ayakta çorap ve yemeni bulunmaktadır. Şalvar ve yakalı veya yakasız gömlekle bütünleşen kıyafetin üzerine “fillik kuşak “ denilen ipek,püsküllü, beyaz renkte bir kuşak sarılmaktadır.
Gümüşhane'nin Yöresel Kıyafetleri çevre illerimiz ile benzerlik göstermektedir. Ketenden beyaz gömlek, ayaktan dize kadar beyaz çorap, gömlek üstüne ise fistan, erkeklerde ise gömlek, siyah renkli şalvar, alaçordup isimli çorap ve çorap üzerine çarık giyilmektedir.
Yöresel 10 parça kıyafet; - Melez Goynek - Morlu Tuman - Zıbın (üçetek) - Cepken - Yelek - Kuşak - Çarpana - Fes - Pullu Yemeni - Çorap - Çarık gibi parçalardan oluşmaktadır.
Mersin ili Mut ilçesi Yörük kadın ve erkek- leri, tene giyilen göynek ile iç donu, üzerine üçetek, cepken, altta şalvar veya çakşırdan olu- şan giysiler kullanmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri