Mariana Çukuru mu
Rum Suresi'nin 3. ayetinde, Rumlar'ın “Dünyanın en alçak yerinde” yenildikleri belirtilir. Bu ifadenin Arapçası “edna-l arz(d)” dır. “Edna” kelimesi, Arapça'da “alçak” manasına da gelen “deni” kelimesinden türemiştir ve “en alçak” anlamına gelir. “Arz(d)” ise yeryüzü demektir.
25 Mart 2012'de, Kanadalı yönetmen James Cameron “Dikey Torpil (Deepsea Challenger)” adlı özel denizaltısıyla Mariana Çukuru'na tek başına inmeyi başardı. 156 dakikada dünyanın tabanına inen, 3 saat incelemelerde bulunan Cameron, beklenenden daha kısa sürede, 70 dakikada yüzeye çıktı.
Batiskafın içindeki İsviçreli bilim insanı Jacques Piccard ile ABD Donanması'ndan Teğmen Donald Walsh, Mariana Çukuru'na inebilmeyi başaran ilk insanlar olmuşlardır. Buldukları bu nokta 8.850 metrelik Everest dağını bile kolaylıkla yutabilecek olan Mariana Çukuru'ydu!
Mariana Çukuru örneğinde, Pasifik Plakası'nın batıya doğru hareketi sırasında kendisinden daha küçük olan Mariana Plakası ile çarpışması sonucu, Pasifik Plakası Mariana Plakası'nın altına doğru batmıştır. Böylece Mariana Çukuru oluşmuştur.
İlgili 37 soru bulundu
En derinde yaşayan canlılardan biri de Pseudoliparis amblystomopsis. 7.700 ile 8.145 metrede yaşayabilen bu canlılar gruplar halinde yaşıyorlar.
Dalışta gördüğü manzarayı “Düz, ıssız bir arazi, Grand Canyon'dan 50 kat daha büyük” diye tanımlayan Cameron, “Gün ışığından, herhangi bir ısı ve sıcaklıktan mahrum olan bu yerde basınç o kadar fazlaydı ki su altı aracının yüksekliği birkaç santim içeri girdi” diye konuştu.
Dünya üzerinde bilinen en derin nokta olan Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu'nda Japonya ve Endonezya arasında, Guam Adası ve Mariana adalarının güneybatısında yer alıyor. Adını Mariana adalarından alan Mariana Çukuru'nun uzunluğu 2.550 km, genişliği ise 69 km.
Mariana Çukuru, bırakın gizli bir popülasyonu, bir megalodonu bile besleyemeyecek mikroskobik yaşama sahip.” Megalodon (Carcharodon carcharias), yaklaşık 18 metre uzunluğa ulaşan, şimdiye kadar yaşayan en büyük köpekbalığıydı.
cemil çakır tayvan'dan meksika'ya. yük taşıyan bir gemide çalışıyodu. 21 ekim 2013 günü. japonya açıklarında. büyük okyanusa doğru ilerliyorlardı. yolunu kaybeden gemi bir şekilde mariana çukuruna düştü. 9 saat süren arama kurtarma çalışmalarına rağmen.
Dünyanın su altındaki en derin noktası Mariana Çukuru'nda mikroskobik düzeyde yaşam bulunduğu tespit edildi. Uluslararası bir bilim insanları topluluğu, Büyük Okyanusun 11 kilometre derinliğindeki çukurda hareketli bir misroskobik hayat bulunduğunu keşfetti.
Ortalama derinliği 3.688 metre (12.100 ft) ve maksimum derinliği Mariana Çukuru'nda 10.994 metredir. Dünyadaki deniz sularının neredeyse yarısı 3000 metrenin (9.800 ft.) derinliğindedir.
Deepsea Challenger adlı denizaltı aracı Avustralya'da yapıldı. Cameron son bir kaç yıldır gizli gizli kendisi için 11 ton ağırlığında ve 7 metre uzunluğundaki bu denizaltı aracını tasarlayan ve inşa eden mühendislerle çalışıyordu.
30.Hakka yönelen bir kimse olarak yüzünü dine çevir. Allah'ın insanları üzerinde yarattığı fıtrata5 sımsıkı tutun. Allah'ın yaratmasında hiçbir değiştirme yoktur. 6 İşte bu dosdoğru dindir.
Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da O'nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır. O'nun kanıtlarından biri de, gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olmasıdır.
600 km² civarında bir alanı kaplayan Lut Gölü'nün tabanı, su derinliği çok fazla olmasa da, göl seviyesi deniz seviyesinden 420 metre aşağıdadır. Bu büyük tuzlu göl, karşılıklı uzak noktalarından 80 km/18 km genişliktedir.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Megalodon (Otodus megalodon), yaklaşık olarak 23 ila 3,6 milyon yıl önce Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşamış, soyu tükenmiş dev bir dik burunlu köpekbalığı türü. İsmi Grekçe "büyük diş" anlamına gelir. Uzunluğu 21-22 metreyi bulan bu büyük köpekbalığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır.
Megalodon soyu tükenmiş dev köpekbalıkları içerisinde yer almaktadır. Büyük okyanus ile Atlas okyanusunda yaşamış, uzunluğu 15 ya da 16 metreye kadar uzanan bir köpek balığı olarak bilinir. Etobur bir köpek balığı olması ile beraber, aynı zamanda karanlık dip bölgelerde yaşamını sürdüren bir canlıdır.
Mariana Çukuru'na ilk dalışı, Amerikalı deniz subayı Don Walsh ile İsviçreli mühendis Jacques Piccard 1960 yılında yapmıştı. Sonrasında ise ünlü yönetmen James Cameron, 2012 yılında, tek kişilik denizaltısı ile yakın bir derinliğe inmeyi başardı.
meksika'ya yük taşıyan bi gemide çalışan. 26 yaşındaki Türk genç Demir Çakır. bu kuyuya düştü. yaklaşık 9 saat süren arama kurtarma çalışmalarından. hiçbir sonuç alınamadı. genç gemicinin ne kıyafetlerine. ne de cesedine ulaşılamadı.
Su, Everest Dağı'nın tepesinde 67 derecede, Mariana Çukuru'nda 526 derecede mi kaynar, sebebi nedir?
Denizaltının elektronik ve iletişim sisteminin aynı anda gitmesi, radyo vericisinin yanıtsız kalması… Denizaltının başına gelenleri anladım.” Cameron da Titanik'in enkazına 33 defa dalış gerçekleştirmişti.
Daha sonra ünlü ABD'li yönetmen James Cameron 26 Mart 2012'de tek kişilik denizaltı ile 10 bin 908 metre derine inerek 50 yıl aradan sonra çukura giden ilk insan olmuştu. Victor Vescovo, bu son dalışla en derine inme rekorunu 11 metre geliştirmiş oldu.
Ünlü Amerikalı yönetmen James Cameron da 26 Mart 2012'de "Deepsea Challenger" adlı tek kişilik denizaltı ile Mariana Çukuru'nun 10 bin 908 metre derinine inerek 50 yıl aradan sonra çukura giden ilk insan olmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri