Marjinal maliyet eğrisi veya grafiği, şirketin yönetim ekibine üretim gidişatı hakkında fikir verir. İlave bir mal üretiminde hesaplanan fiyatın marjinal maliyetten yüksek olması gelirin belirli bir ölçüde artacağını işaret eder. Böyle bir durumda işletme, kâr açısından mantıklı olduğu için ek üretime devam eder.
Bir birim daha üretmenin yarattığı maliyettir. Marjinal maliyetler üretim miktarına bağlı olarak değiştiği için değişken maliyetlerin bir fonksiyonudur.
Örneğin, bir firmanın toplam hasılatı 200 TL, toplam sabit maliyeti 100 TL ve toplam değişken maliyeti 40 TL ise firmanın kârı 60 TL olur. 200 – (100+40) = 60. Marjinal Maliyet (Marginal cost, MC)=Üretilen mal miktarında 1 birim artış olduğunda toplam maliyette meydana gelen artıştır.
Marjinal fayda eğrisi devamlı azalan bir eğridir. Kullanılan her yeni birim mal, tüketiciye bir önceki birimden daha az tatmin sağlamaktadır. Tablodaki bilgiler diyagrama aktarıldığında toplam fayda ve marjinal fayda eğrileri elde edilmektedir.
Marjinal maliyet genel olarak grafikle incelenebilen bir konudur. Grafikte genellikle yüksek maliyetten başlanır. Sonrasında bu maliyetin sırasıyla azaldığı ve tekrar artışa geçtiği görülür. Bu değer işletmeye üretim giderleri ve üretim kaynakları gelirleri hakkında açık bilgiler sunmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Marjinal maliyet eğrisi veya grafiği, şirketin yönetim ekibine üretim gidişatı hakkında fikir verir. İlave bir mal üretiminde hesaplanan fiyatın marjinal maliyetten yüksek olması gelirin belirli bir ölçüde artacağını işaret eder.
Pratik anlamda marjinal ürün, fazladan bir çalışan işe aldıklarında bir donut dükkanında üretilen ek çörekler anlamına gelebilir. Diğer yandan ek tohum eken bir çiftçinin hasat ettiği ek çilek sayısı anlamına ya da bowling salonunun fazladan kulvar inşa etmesi durumunda elde ettiği ek gelir olarak tanımlanır.
İşletmenin bir birim daha üreterek veya bir müşteriye daha hizmet vererek toplam maliyetin artması veya azalması olayına marjinal maliyet denir. Bir grafikte marjinal maliyetler incelenirse U şeklini çizdiğinizi görürsünüz.
Firmanın bir birim daha fazla satması halinde toplam hasılattaki artışı ifade eden marjinal hasılat(MR)satış fiyatına eşittir.
Bu kanuna göre bir tüketici bir malın tüketim miktarını artırırsa o mal miktarının marjinal faydası azalır. Yani tüketim miktarı arttıkça o mal tüketiminden marjinal fayda azalma gösterir. azalmaktadır. Ortaya çıkan eğriye marjinal fayda eğrisi adı verilir.
Bir işletmede en son üretilen birimin maliyetine marjinal maliyet adı verilmektedir. Maliyet kelimesi, çeşitli gayelere göre bedel ve karşılık anlamında kullanılmakla birlikte, çoğunlukla bir işletmeye belli bir mal, hizmet veya faktör şeklinde sunulan girdilerin, işletmeye olan yükü anlamını taşır.
Marjinal Hasılat Nasıl Hesaplanır? Marjinal hasılat, satılan ek bir ürünün satış fiyatına eşittir. Marjinal hasılatı hesaplamak için bir şirket, toplam gelirindeki değişikliği toplam çıktı miktarındaki değişikliğe böler. Marjinal hasılat, satılan tek bir ek ürünün satış fiyatına eşittir.
Marjinal fayda özellikle akademi alanında bulunan iktisat dersinde çokça değinilen ve önemli bir yer edinen bir terimdir. Terimsel anlamına bakıldığında herhangi bir malın fiyatının bir birim artması sonrası malın toplam faydasında yarattığı değişikliğe marjinal fayda denmektedir.
Üretim faktörünün ilave biriminin kullanımı sonucu firmanın toplam gelirinde meydana gelen değişime marjinal ürün geliri denilmektedir. Üretim faktörünün ilave biriminin kullanımı sonucu firmanın toplam maliyetinde meydana gelen değişime marjinal faktör maliyeti denilmektedir.
üretimi bir birim artırmak istediğinizde maliyette ortaya çıkan artış miktarıdır. bir diğer ifadeyle üretimin bir birim artırım maliyetidir.
Bir faaliyeti daha fazla yapmanın getireceği ek faydaya marjinal fayda ve bunun getireceği ek maliyete de marjinal maliyet denir. Bir faaliyetin daha fazla yapılıp yapılmayacağında dikkat edilmesi gereken faktörler toplam fayda ve maliyetler değil bunlardır.
Marjinal, TDK'da 2 anlamı var. İlki 'aykırı' diğeri ise matematikte son birim olması. Marjinal günlük hayatta çoğunlukla aykırı anlamında kullanılıyor. Kelimenin kökeni Fransızcadaki 'marginal' sözcüğü.
Marjinal tüketim eğilimi arttıkça fonksiyonunun eğimi de artar yani daha dik hale gelir. Bu durum aynı gelir düzeyinde daha fazla tüketim yapıldığını ifade eder.
Bir başka deyişle kullanılabilir gelir arttıkça marjinal tüketim eğiliminin azalması, ceteris paribus, marjinal tasarruf eğiliminin artması anlamına gelecektir. Marjinal tasarruf eğiliminin gelirin artan bir fonksiyonu olmasına karşın, marji- nal tüketim eğilimi gelirin azalan bir fonksiyonudur.
Fazladan bir birim daha üretirken karşılaşacağımız fırsat maliyetini marjinal maliyet olarak da adlandırılabiliriz. O zaman buraya da marjinal maliyet diyebiliriz.
Marjinal sermaye maliyeti, ilave elde edilecek bir birim fon kaynağının toplam sermaye maliyetine katkısıdır. Mükemmel piyasa koşullarında sermaye yapısı değiştirilerek firma değeri artırılamaz görüşü, teorik olarak doğru kabul edilmektedir.
Üretimin diğer birimlerde yol açtığı maliyet dikkate alınmaksızın sadece firmaya yüklediği maliyet, marjinal özel maliyet fonksiyonu MÖM(x) ile ifade edilir.
Marjinal Gider: Marjinal maliyet işletmede üretilen sonuncu birim ürünün maliyeti veya firmanın üretiminde yapacağı bir birimlik artışın toplam maliyet masraflarında yapacağı ek artış olarak tanımlanmaktadır.
(Marginal efficiency of capital, internal rate of return) 1- Bir yatırım projesi değerleme tekniğidir. Yatırımın ekonomik ömrü boyunca sağlaması beklenen net getirilerin bugünkü değerini yatırımın değerine eşitleyen indirim oranıdır.
Açık maliyetler muhasebe maliyetleri olarak da kullanılmaktadır. Örtük maliyet ise firma tarafından firmanın sahiplerine üretime yapılan katkıları karşılığında yapılması gereken ödemelerdir. İktisadi ve muhasebe karlılığı birbirlerinden farklı anlamlara gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri