Marka Çağrışımları: Tüketicilerin bir markayla ilgili hafızalarında yer alan her şeyin o markayı kendilerine hatırlatması marka çağrışımları olarak kabul edilir. Farklı bir ifadeyle marka ile ilgili tüm bilgi alanlarının tüketicinin hafızasında yer ederek markanın anlamlı hale gelmesidir.
Marka çağrışımı, tüketicilerin satın alma sürecinde ürün ya da hizmetlere ilişkin zihninde oluşan seçenekler kümesidir. Marka çağrışımı, İngilizce söyleyişiyle “brand association”, marka akla geldiği zaman çağrışım yapan değerler ve özelliklerin tümüne verilen isimdir.
Marka çağrışımı, bir markanın logosu, renkleri, sloganı, amblemi, ambalajı, reklam ve pazarlama kampanyaları gibi çeşitli unsurların birleşimi sonucu oluşur ve markanın değerini, kalitesini, güvenilirliğini yansıtır. Bir markanın çağrışımı, müşterilerin beklentilerine, ihtiyaçlarına ve tercihlerine uygun olmalıdır.
Marka farkındalığı, tüketicinin hafızasında markanın rakipleriyle karşılaştırmalı olarak aldığı yerdir. Marka farkındalığı, tüketicinin satın alma sürecinde önemli bir rol oynamaktadır.
Marka tutumu, tüketicilerin belirli bir markaya olumlu tutum sergilemesine yönelik duygusal tepkidir. Tutum, sadece ürün kalitesi ve değer algılarını değil aynı zamanda tüketicilerin belirli bir markayı seçmeye istekli olmalarını da etkiler (Aaker, 1991).
İlgili 42 soru bulundu
Marka denildiğinde pek çok insanın aklına ürün veya hizmet satan işletmeler gelir fakat marka tanımı bununla sınırlı değildir. Bir ürün veya hizmet sunan insanlar da marka olarak tanımlanır. Örneğin Şeyma Topaloğlu; Halkla ilişkiler, pazarlama, markalaşma, sosyal medya gibi konularda hizmet veren bir markanın adıdır.
Marka stratejisi, işletmelerin marka bilinirliği oluşturmak ve müşterilere erişip onlarla bağlantı kurmak için kullandıkları bütünsel pazarlama yaklaşımıdır. Markanın sesi, hikaye anlatımı, misyonu, değerleri ve mesajlaşmasına kadar her şeyi içerir.
Brand Purpose (Marka Amacı) esasen bir markanın para kazanmanın ötesinde olma sebebidir – iş kararlarına ve düşünce süreçlerine rehberlik eden bir çerçevedir.
Marka sevgisi tüketiciler tarafından markalara karşı sahip olunan beğeni, tatmin ve arzuların daha ötesinde markayla aşk yaşanmasını ifade etmektedir (Niyomsart & Khamwon, 2016: 263). Marka sevgisinin temelleri bireylerarası sevgi teorisine dayanmaktadır (Carroll & Ahuvia 2006: 81).
Bu düşüncelerin ve imlerin, hangi sebeplerden ötürü ve hangi bağlantılar dolayısıyle zihnimizde meydana geldikleri sorusunu ilk ortaya atan Aristoteles, hatırlatmaya yardımcı olan 3 çeşit çağrışım bağıntısını ayırt etmiştir: Benzerlik, bitişiklik ve karşıtlık.
Marka imajı, “markaya ilişkin tüketicilerde oluşan genel kanı ve izlenimler bütünü” olarak tanımlanmaktadır.
Çağrışımı, “Bir kelimenin anlam, şekil ve ses yakınlığı yoluyla başka kelimelerle kurduğu bağlantılar” olarak açıklayan Korkmaz, Gramer Terimleri Sözlüğü'nde (1992: 65), birbirini çağrıştıran; ağaç, kıraç, tokaç; gelen, gören, bilen; ağırbaşlılık, ciddiyet, ciddîlik, resmîlik, oturaklılık vb. örneklerini vermektedir.
Örneğin; konu yaz mevsimi ise, ilk kişi topu atarken 'kumsal' diye bağırır. Topu tutan kişi, yeniden atarken 'yengeç' der; devamında, 'kıskaç,' 'mandal,' 'çamaşır sepeti,' 'çamaşır makinesi,' 'elektrik,' vb. şeklinde çağrışımlar devam edebilir.
Markalaşma sürecinde atılan adımların tutarlı ve stratejik olması gerektiği gibi; marka kalmak için de yapılan çalışmaları sürdürülebilir kılmak gerekir. Marka iletişimi de bu noktada markanın kamuoyunda itibarını korumak, geliştirmek, bir ürünü, hizmeti veya kurumu markalaştırmak için uygulanan iletişim stratejisidir.
Marka varlığını oluşturan ögelerden biri marka unsurlarıdır. unsurlar; marka adı, logo, sembol, karakter, jingle, ambalaj, konuşma sesi ve sloganlardır. Marka unsurları marka farkındalığı yaratmak için de dikkatli bir şekilde seçilmelidir.
Marka hiyerarşisi, bir markanın alt ürünleri için ayırt edici unsurlarının sistematik dallanma yapısıdır. Şirketler ürünlerini yeni ürünler ve farklı konumlandırma şemaları ile çeşitlendirmeye başladıklarında, ürün ve hizmetlerinin tanımlanmasına yardımcı olmak için bir marka hiyerarşisi grafiği çizerler.
Marka; mal veya hizmetleri birbirinden ayırt etmeye yarayan ibarelere denilmektedir. Markanın fonksiyonları ise; kaynak gösterme, ayırt edicilik, reklam ve kaliteyi garanti etme fonksiyonudur.
Marka, bir işletmenin kendisini diğer işletmelerden ayırmak için kullandığı bir sembol, sözcük, logo veya herhangi bir ifade biçimidir. İşletmeler, akılda kalıcı bir marka kimliği yaratma aşamasında farklı simge ve sembol kombinasyonlarından yararlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri