Evlatlık edinmenin dini bir yönü yoktur. Yani o çocuk yabancı olur. Nikah düşer, evlenilir, yanında açık durulamaz.
Conversation. Diyanet şöyle buyurmuş: "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli yok." İnsan, evladıyla da evlatlığıyla da evlenmez. Çaresiz bir kızı evlat edinmek iyilik içindir şehvetinizi doyurmak için değil.
Diyanet, "evlatlık edilenle, evlat edinen arasında evlilik engeli doğmaz" sözleriyle ilgili yeni açıklama yaptı: "Bir çocuğun gerçek ailesi ile arasında var olan hukuki sonuç, evlatlık ilişkisinde oluşmaz. Çocuğun bu aile bireylerine mahrem olmaması da bu hükümlerden biridir."
İslam hukuku, ilgili ayet ve hadislerdeki ifadeler sebebiyle evlat edinmenin hukuken geçerli olmayacağı gerekçesiyle ve alternatif kurumlara sahip olması gibi nedenlerle evlat edinme müessesesiyle ilgilenmemiştir. Bu sebeple İslam hukukunda evlat edinme yer almamaktadır.
Muhammed, Zeyd bin Hârise'yi evlat edinmişti. Ona Muhammed'in oğlu Zeyd denilmekteydi. Zeyneb bint-i Cahş, ilk iman edenlerdendi.
İlgili 31 soru bulundu
Muhammed'in (sav) Evlatlığının Eşi Hz. Zeynep (ra) İle Evlenme Olayı | Mehmet Yıldız - YouTube.
Bu bağlamda Resulullah'a isnad edilen "Kim üç tane kız çocuğu yetiştirir, güzelce terbiye eder, evlendirir ve onlara iyilikte bulunursa, o kişi için cennet vardır." rivayeti önem arz etmektedir.
Ahzab Suresi, 4. ayet: Allah, bir adamın kendi (göğüs) boşluğu içinde iki kalp kılmadı ve kendilerini annelerinize benzeterek yemin konusu yaptığınız (zıharda bulunduğunuz) eşlerinizi sizin anneleriniz yapmadı, evlatlıklarınızı da sizin (öz) çocuklarınız saymadı. Bu, sizin (yalnızca) ağzınızla söylemenizdir.
İslam'da Evlat Edinme Yasağının Hikmetinin Hz. Yusuf ve Hz. Musa'nın Evlatlık Olmaları İle İrtibatı.
Çünkü İslâm'a göre himayeye muhtaç çocuklara bakmak, onları beslemek, büyütmek büyük sevaptır ve bir insanlık ödevidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), işaret ve orta parmağını göstererek “Ben ve yetimi himaye eden kimse cennette şöylece beraber bulunacağız.” (Buhârî, Edeb, 24 [6005]; Müslim, Zühd, 42 [2983]) buyurmuştur.
Ayrıca evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlat edinen ve akrabaları evlatlığa mirasçı olamazlar. Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesi uyarınca evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenme yasaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, kan bağı ve süt akrabalığı bulunmadığı takdirde, evlat edinen kişiyle evlatlığın evlenmesinde dinen sakınca olmadığını bildirdi.
Evlatlık edinmenin dini bir yönü yoktur. Yani o çocuk yabancı olur. Nikah düşer, evlenilir, yanında açık durulamaz.
Evlatlık ilişkisi: MK 129 b.3 uyarınca evlat edinen ile evlatlığın arasında evlenme yasaktır. Aynı şekilde bunlardan biri ile diğerinin altsoyu arasında veya bunlardan biri ile diğerinin eşi arasında evlenme yasaktır. Aksi takdirde evlilik, mutlak butlanla sakattır.
Özet: Aile, ana-baba olma arzusuyla kurulan ve içinde şefkat hislerini barındıran duy- gusal bir kurumdur. Fakat, ana-baba olma hevesiyle neslinin devamı için yuva kuran her çiftin evlat sahibi olamayabilecekleri ayetlerle açıklanmış, buna rağmen bu ailele- rin evlatlık edinmeleri de kesin olarak haram kılınmıştır.
Bu ne kötü bir yoldur.” (Nisâ, 4/22) Bir sonraki ayette nesep ve süt hısımlığıyla sıhrî hısımlıktan dolayı evlenilmesi haram olan kadınlar sıralanmıştır: “Size şunlarla evlenmek haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren ...
Yusuf (Arapça: يوسف Yūsuf), Yosef (İbranice: יוֹסֵף, romanize: Yôsēp̄, lit. "Artırmak") veya Batıdaki ismiyle Joseph (Grekçe: Ἰωσήφ, Iōsēph), Yakup'un oğlu olan İbrani din büyüğü ve atasıydı. Tevrat'a göre İsrailoğulları'nı meydana getiren on iki boydan birinin başıdır.
Yûsuf bir gün atıyla saraya dönerken Züleyha onun yoluna çıkar ve tekrar karşılaşmış olurlar. Züleyha Yûsuf'tan kendisi için dua etmesini ister, Yûsuf'un duasıyla gençleşip gözleri açılınca Yûsuf onunla evlenir.
Bazı rivâyetlere göre, Züleyhâ'nın kocası vefât ettikten sonra Allah'ın irâdesi ile eski güzelliğini kazanmış ve Hz. Yusuf (a.s) ile evlenmiştir.
Allah bir kişinin göğüs boşluğunda iki kalp yaratmamıştır, annelerinize benzeterek haram olsun dediğiniz eşlerinizi anneleriniz kılmamış, evlâtlıklarınızı da gerçek oğullarınız yapmamıştır. Bunlar sizin kendi iddianızdır; hak ve hakikati Allah söyler, doğru yolu da O gösterir.
Tek başına evlat edinilmesini düzenleyen Medeni Kanun'a göre evli olmayan kişilerin evlat edinmesi için 30 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Evlat edinme için bazı hallerde kişilerin 30 yaşını doldurması aranırken evlat edinme için azami bir yaş sınırı aranmamıştır.
Nitekim Kur'ân'da, “Göklerin ve yerin mülkü (hükümranlığı) Allah'ındır. O, dilediğini yaratır. Dilediğine kız çocukları, dilediğine erkek çocukları verir.” (eş-Şûrâ 42/49) denilmektedir.
Kendisi de dört kız çocuğu babası olan Hz. Peygamber (s.a.s), bu hadisiyle kız çocuklarının erkek çocuklarına nisbetle değerli görülmediği bir dönemde, her biri bir ailenin temelini inşa edecek üç gül goncası, üç kız çocuğu yetiştiren kişiyi cennetle müjdelemektedir.
“Kız Çocuğu Rahmet Erkek Çocuğu Nimettir. Allah Nimet İçin Sorgu Sual Eder, Rahmet İçin Sadece Ödüllendirir.” Hz.Muhammed (S.A.V) Rabbim bana kız evlat nasip etmedi ama evlatlarımın kıymetli eşleri bana kız evlat sevgisini yaşattılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri