Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Marka davaları nerede görülür?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Marka davaları nerede görülür?

Marka Tecavüz Davalarında Yetkili Mahkeme Marka tecavüz davaları, davacının yerleşim yeri veya hukuka aykırı fiilin gerçekleştiği yahut bu fiilin etkilerinin görüldüğü ihtisas mahkemesi olan Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi nezdinde görülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Marka davaları hangi mahkemede açılır?

Marka Hakkına tecavüze ilişkin hukuk davalarında görevli mahkeme fikri ve sınai haklar hukuk mahkemeleridir. Bu mahkemelerin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Marka hakkına tecavüz davası nerede açılır?

Yetkili mahkeme ise, marka hakkı sahibinin yerleşim yeri veya hukuka aykırı fiilin gerçekleştiği yahut bu fiilin etkilerinin görüldüğü yer mahkemesidir. Marka hakkına tecavüz nedeniyle açılabilecek ceza davalarında görevli mahkeme Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Markamı başkası kullanıyor ne yapmalıyım?

Marka haklarına gerçekleşecek olan tecavüz durumlarında, Marka hakkına tecavüz davası açabileceğiniz görevli ve yetkili mahkemeler sınai haklar hukuk mahkemeleri olarak bilinmektedir. Bu mahkemelere başvuru yapabilir ve dava açabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: demirkolmarkatescil.com

Marka ihlali nasıl olur?

Marka hakkı sahibinin izni olmaksızın, markayı kullanmak, taklit etmek, markanın taklit edildiği ürünleri satmak, ticari alanda kullanmak gibi marka hakkına tecavüz oluşturacak fiillerin gerçekleştirilmesine marka hakkının ihlali denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Marka Hükümsüzlük Davaları - Prof. Dr. Hanife Öztürk

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Marka suçları nelerdir?

Kanun hükümlerinden de açıkça anlaşılacağı üzere yasa koyucu; marka taklitçiliği, karıştırma ihtimali yaratma, marka koruması işaretini kaldırma, marka hakkı üzerinde yetkisiz tasarruf ve markanın tanınmışlığına tecavüz eylemlerini suç olarak düzenlemiş, söz konusu eylemler için hapis ve adli para cezası uygulanmasını ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Marka tesciline itiraz gelirse ne olur?

Marka tescil başvuru sahibi, itiraz üzerine verilen red kararına itiraz ederse, dosya ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' gider. Her iki durumda da ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' giden dosya kurul tarafından her iki tarafın itirazları ve gerekçeleri ele alınarak bir karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: liderpatent.com.tr

Marka cezası ne kadar?

Marka suçunun cezası 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 30.maddesinde düzenlenmiştir. Marka hakkına tecavüz suçunun cezasının alt sınırı 1 yıldır. Marka hakkına tecavüz suçunun cezasının üst sınırı ise 4 yıldır. Ayrıca Marka hakkına tecavüz suçunu işleyen kişiye yirmibin güne kadar para cezası da verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

Marka ihlali cezası ne kadar?

Yetkisi olmadığı hâlde başkasına ait marka hakkı üzerinde devretmek, lisans veya rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aeylegal.com

Marka hakkını sona erdiren sebepler nedir?

Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer: a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi. b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. (2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Markanın hükümsüzlüğü hangi mahkemeden istenir?

Markanın Hükümsüzlüğü Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında açılabilecek hukuk davalarında görevli mahkeme, Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemeleri'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka hükümsüzlüğü davası kime karşı açılır?

SMK m. 25/2'ye göre menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları markanın hükümsüzlüğünü mahkemeden isteyebilir. Marka hükümsüzlük davası, dava tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya bunların hukuki haleflerine karşı açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Markanın iptali talebi kimden istenir?

Diğer yandan Cumhuriyet Savcıları, kamu kurum ve kuruluşları, tüketiciler de markanın iptalini talep edebileceklerdir. Davalı ise iptali talep edilen markanın sicilde kayıtlı sahibi veya hukuki halefleridir (SMK md. 26/3).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olcuhukuk.com.tr

Marka avukatı ne yapar?

“Marka Patent Avukatı Ne İş Yapar, Hangi Davalara Bakar?” başlığı altında zikredilen iş ve davalar başta olmak üzere, marka ve patent hukukunun inceleme ve düzenleme alanına giren bilumum iş, işlem, uyuşmazlık ve davada hukuki danışmanlık ve dava takip hizmeti verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Markanın hükümsüzlüğü davası nedir?

Marka hukuku anlamında hükümsüzlük ise: “Tescil edilmiş bir mar- kanın, gerekli koşullara sahip olmaması nedeniyle dava yoluyla iptali ve böylece evvelce elde edilmiş marka hakkının son bulması demektir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Bir firmayı kötülemek suç mudur?

Ayrıca marka kötüleme eylemi haksız rekabet olması nedeniyle hukuki yaptırımın yanında cezai sorumluluğun da doğmasına sebebiyet verir. Düzenlemeye göre 55 inci maddede yazılı haksız rekabet fiillerinden birini kasten işleyenler iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılırlar (TTK 62/1).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

1 gün adli para cezası ne kadar 2023?

Türk Ceza Kanunu'nda belirlenmiş bir ceza ise, 2023 yılında günlük adli para cezasının alt limiti 20 TL, üst limiti ise 100 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

50 gün adli para cezası ne kadar?

Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: capa.av.tr

Çakma ayakkabı satmak suç mu?

Taklit ürün satmak, marka hakkının ihlali olarak kabul edilir ve yasalar tarafından suç sayılır. Türkiye'de, taklit ürün satmanın cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 61. maddesinde düzenlenmektedir. Ceza kanunda, “marka hakkı ihlali” başlığı altında yer almaktadır ve “marka hakkının çiğnenmesi” suçunu tanımlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avfatihozdemir.com

Taklit ürün satmanın cezası nedir?

Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Marka hakkı kaç yıl geçerli?

Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isimtescil.net

Patent hakkı ihlal edilen kişi nereye başvurur?

-El konulan ürünlerin patent hakkı ihlal edilen kişinin mülkiyetine geçirilmesi de talep edilebilecek haklardandır. Sayılan talep ve davalar için görevli mahkeme fikri ve sınai haklar mahkemesidir. Bu mahkemenin kurulmadığı yerlerde fikri ve sınai haklar mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: citil.av.tr

Markama itiraz geldi ne yapmalıyım?

Marka tescil başvurunuza gelen itirazlar sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu markanızın ret edilmesine karar verebilir. Bu ret kararı sonucunda ise Karara itiraz işlemi yapılmalıdır. Karara itiraz işleminde ret kararına karşı itirazlarda yine "Sınai Mülkiyet Kanunu" maddelerine uygun olarak yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anlampatent.com

Marka itiraz süresi kaç aydır?

Marka bülteninde ilan süresi 2 aydır ve bu 2 ay süresince, önceki marka sahipleri tarafından itiraz gelebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: donusumpatent.com.tr

Marka itiraz süreci ne kadar sürer?

Başvuru TPE tarafından incelenir ve yayına çıkar itiraz süreci üç aylık dönemi kapsar. Tescil süreci itiraz gelmezse hemen tamamlanır üç ay sonunda ancak itirazların gelişi ve TPE'nin tekrar karar vermesinden sonra süreç şekillenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egemark.net
Önceki makale
Sabun analizi nasıl yapılır?
Sonraki makale
Boğanın sütü olur mu?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT