Marka değeri, tüketicilerin markaya atfettikleri değere bağlı olarak oluşturulan ve diğer markalar karşısında markanın finansal gücünü gösteren sayısal bir değerdir.
Marka değerinin belirlemesinde, spesifik olarak markanın pazar içindeki varoluş süresi, pazar payı, pazar pozisyonu, satışlardaki artış hızı, fiyatlandırması, fiyat elastikiyeti, pazarlama sürati ve reklam hassasiyeti ile markanın farkedilebilirliği, saygınlığı, özgünlüğü gibi parametreler de etkili olacaktır.
Marka değerlendirmesi, markanızın değeri hakkında objektif bir görüş sağlar. Ayrıca markanızla ilgili olası sorunları tespit etmenize de yardımcı olabilir. Günümüzün büyük küresel işletmeleri, marka gücünün itibar ve tüketici sadakatinden yararlanarak büyümeyi teşvik edebileceğini göstermektedir.
Marka ismi farkındalığı, marka çağrışımları, markadan algılanan kalite ve marka sadakati tüketici temelli marka değerini oluşturan boyutlardır. Bu dört boyut, tüketicilerin algıladığı marka değerini oluşturmakta algılanan marka değeri hem işletmenin müşterilerine hem de işletmelere değer sağlamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Marka değeri, bir markanın tüketicilerin zihninde sahip olduğu etki düzeyini ifade eder. Kuruluşlar, tüketicileri benzer ürünler yapan rakipler yerine kendilerinden satın almaya devam etmeye ikna eden olumlu deneyimler yaratarak marka değeri oluşturur.
Marka değeri yaratmak için ürün kalitesinden müşteri ilişkilerine kadar tüm detayların düşünülmesi gerekir. Örneğin internetten satış yapmak, e-ticarette marka oluşturmak için yeterli değildir. Satışlar ne kadar yüksek olursa olsun, değer yaratan her bir parça yerli yerinde olmadığı takdirde marka değeri yaratılamaz.
Brand Value yani marka değeri aslında markanızın finansal açıdan değeridir. Marka değerine ihtiyaç duyulan nokta ise genellikle satın alma işlemleridir. Örneğin markanız satın alınacaksa, logonuz veya marka kimliğiniz bir başka şirket tarafından kullanılmak isteniyorsa markanın gerçek sahibine bir ücret ödenmelidir.
Marka değeri ile marka ve müşterilerin ürün ve ürün performansı hakkındaki hissettikleri ve algıları ortaya çıkmaktadır. Güçlü bir markanın değeri; markanın müşteri tercihini ve sadakatini yakalayabilme gücünü göstermektedir (Kotler ve Armstrong, 2004:291). Marka, işletmeler ile müşteriler arasında ilişki kurmaktadır.
Bir markanın değer önermesi, marka tarafından müşteriye değer sağlayan fonksiyonel, duygusal ve kişisel faydaların özetlendiği bir ifadedir. Değer önermesi; müşterisini markaya yöneltmeli ve satın alma kararı için etkili bir itici güç olmalıdır.
Marka bilinirliği, tüketicilerin belirli bir markaya aşinalık seviyesini ifade eder. Tüketicilerin markanın logosunu, adını, ürünlerini ve diğer varlıklarını tanıma derecesi ile ölçülür.
Marka analizi, bir markanın güçlü ve zayıf yönlerini, pazar konumunu, tüketici algısını ve rekabet avantajlarını değerlendirmeyi amaçlayan kapsamlı bir inceleme sürecidir.
Şirketin borsada işlem gören bütün hisselerinin, hissenin piyasadaki güncel fiyatı ile çarpılmasıyla hesaplanır. Örneğin; 2 milyon hissesi olan bir şirketin hisse fiyatı 5 dolar ise, şirketin piyasa değeri 10 milyon dolardır.
Bir malın değeri, basit ortalama sosyal olarak gerekli emek-zaman birimi ile ölçülür. Bir mühendisin emeği ise, mesela beş ortalama sosyal olarak gerekli emek-zaman birimi olarak değerlendirilir.
Marka değerinin, müşterinin bilgiyi yorumlama, işleme ve satın alma kararını güvenle verme becerisini artırdığı da söylenmektedir. Böylece, yüksek marka değerine sahip bir kuruluş, rekabette ayrılmayacak sadık bir müşteri tabanı elde ederek gerekli pazar payının büyük bir bölümünü yakalayabilir ve elinde tutabilir.
Marka devir işlemi yazılı olarak ve noter huzurunda gerçekleşmelidir. Devir sözleşmesinin noter huzurunda yapılmış olması tek başına yeterli ve bağlayıcı değildir. Marka devir sözleşmesinin kuruma iletilmesi ve kurum nezdinde de marka devir işleminin yapılması gerekmektedir.
Marka değeri, marka öz varlığı ya da marka öz sermayesi; bir markanın hedef kitlesi tarafından değerlendirildiğinde ortaya çıkan bilgiler bütünüdür. Markanın bilinirliği, markaya duyulan sadakat, oluşturulan kalite algısı, marka değerine dair kriterleri sunan unsurlardır.
Marka varlığını oluşturan ögelerden biri marka unsurlarıdır. unsurlar; marka adı, logo, sembol, karakter, jingle, ambalaj, konuşma sesi ve sloganlardır. Marka unsurları marka farkındalığı yaratmak için de dikkatli bir şekilde seçilmelidir.
Marka değeri, tanımına bakıldığında bir şirketin finansal değeri anlamına gelir. Marka değeri, bir şirketin yıllık cirosu ve kârlılık değerlerinin yanında müşteri tabanı, tüketiciler ile arasındaki iletişimi ve marka bilinirliğini kapsamaktadır.
Ürün, fabrikada; marka ise, zihinlerde üretilen benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Ürün, rakipçe kopyalanabilir; marka ise benzersizdir. Bir ürünün modası çabucak geçebilir; başarılı bir marka ise sonsuzdur.
Marka sadakati, müşterilerin benzer ürün veya hizmetler sunan başka markalar bulunmasına rağmen aynı markadan satın almaya devam etmesidir. Müşteriler yalnızca aynı markayla etkileşim kurmaya ve bu markadan satın almaya devam etmekle kalmaz, aynı zamanda olumlu duygularını da bu markayla ilişkilendirirler.
Marka bilinirliği, bir markanın hedef kitle tarafından tanınma derecesini ifade eder. Bir markanın ne kadar tanındığı, tüketici zihinlerinde ve pazarda ne kadar farkındalık yarattığına bağlıdır. Marka bilinirliği, tüketicilerin markayı hatırlama, tanıma ve marka hakkında bilgi sahibi olma düzeyini içerir.
Marka yöneticilerinin ürünleri için seçebileceği dört temel strateji bulunmaktadır. Bunlar; kişisel marka adı, bütünleştirici ürün grubu adı, ayrı ayrı ürün grubu adı ve kişisel ürün adı stratejileri olarak sıralanmaktadır (Culley, 1983, s: 501-504).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri