Şikayet hakkı, bir suçun savcılık tarafından soruşturulması veya mahkeme tarafından kovuşturulması için suçtan zarar gören veya mağdura tanınan kişiye sıkı surette bağlı bir kamu hukuku hakkıdır. Marka hakkına karşı işlenen tüm suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabidir.
(REKABET KURUMU - Üniversiteler Mahallesi 1597. Cadde No:9 Bilkent Çankaya 06800 / ANKARA) gönderilebileceği gibi, şahsen de Kuruma teslim edilebilir. Elektronik posta, faks, telefon gibi diğer yollarla da başvuru yapılabilir. Bu tür başvurular, ihbar olarak değerlendirilebilir.
Marka hakkı sahibi, marka hakkına tecavüz fiilinin tespiti için dava açabileceği gibi, tecavüz fiilinin önlenmesini, durulmasını yahut tecavüz fiilinin kaldırılmasını da mahkemeden talep edebilir. Aynı şekilde, hakkı ihlal edilen marka sahibinin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.
Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Kanunun 30. Maddesinde marka hakkına tecavüz suçu, markayı koruyan işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisiz kullanma suçu ve yetkisi olmadan başkasına ait marka hakkı üzerinde tasarrufta bulunma suçu düzenlenmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
SMK m. 25/2'ye göre menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları markanın hükümsüzlüğünü mahkemeden isteyebilir. Marka hükümsüzlük davası, dava tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya bunların hukuki haleflerine karşı açılır.
Marka hakkı sahibinin izni olmaksızın, markayı kullanmak, taklit etmek, markanın taklit edildiği ürünleri satmak, ticari alanda kullanmak gibi marka hakkına tecavüz oluşturacak fiillerin gerçekleştirilmesine marka hakkının ihlali denir.
Markanın tükenmesi mülga MarKHK'nın 13. Maddesinde açıklanmıştır. Bu maddeye göre tükenme ilkesi, marka sahibi veya onun rızası ile yetki verilen üçüncü kişiler tarafından belli bir coğrafi bölgede piyasaya sunulan markalı malların tedavülüne marka hakkına dayanılarak engel olunamamasını ifade eder.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Herhangi bir sosyal medya platformunda markanın kötülenmesi, markanın izinsiz olarak sosyal medya üzerinde üçüncü kişiler tarafından kullanılması, sosyal medya reklamlarında markanın izinsiz şekilde kullanımı gibi durumlarda marka hakkının ihlali diğer bir deyişle marka hakkına tecavüz suçu oluşmaktadır.
Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer: a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi. b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. (2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.
Marka hakkı, hukuki açıdan sahibinin izni olmadan markanın kullanılmasının önlenmesine yarayan ve ayni etkileri olan mutlak bir haktır.
Marka sahibi, tescilden itibaren 5 yıl içinde markayı haklı neden olmaksızın kullanmazsa veya markanın kullanımına kesintisizce 5 yıl ara verirse markanın iptal edilmesi gündeme gelir. Ayrıca marka hakkında iptal veyahut hükümsüzlük kararı verilmesi halinde de marka hakkı sona erer.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170'e, ve www.alo170.gov.tr web sitesine geçen yıl toplam 20 milyondan fazla ihbar/şikayet geldi. Çalışanlar İŞVERENlerini yoğun olarak şikayet ederek ihbar etmekteler.
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Marka Devir Hizmet İçeriği
Ülkemizde ''KHK'nin 16/1. maddesi gereğince marka, temsil ettiği mal veya hizmetlerin tümü veya bir kısmı için devredilebilir.'' şeklinde bir hüküm geçmektedir. Yani sahip olduğunuz markayı birine devredebilir ya da birinden marka devir alabilirsiniz.
Bu düzenlemenin incelenmesinden sonra akıllara gelen ilk soru şöyledir: Daha önce tescil edilmiş bir markanın birebir aynısını farklı bir sınıfta tescil edip kullanabilir miyim? Bu sorunun cevabı Yargıtay'a göre evettir. Yargıtay, birebir aynı iki markanın farklı sınıflarda tesciline izin vermektedir.
Marka hakkı, bir ürün veya hizmetin benzersizliğini ve tanınabilirliğini koruyan, tescil edildiğinde yasal bir koruma sağlayan önemli bir intelektüel mülkiyet unsuru olup, marka sahiplerinin haklarını koruma ve rekabeti dengeleme amacını taşır.
Marka hukuku anlamında hükümsüzlük ise: “Tescil edilmiş bir mar- kanın, gerekli koşullara sahip olmaması nedeniyle dava yoluyla iptali ve böylece evvelce elde edilmiş marka hakkının son bulması demektir.”
Marka kullanım ispatı için markaya ait faturalar, fiyat listeleri, ürün katalogları, reklam için hazırlanan tanıtım videoları, promosyonlar, yapılan ticari faaliyetlere ait bilgiler, müşteri ya da tedarikçi gibi marka ile ilgili olanların beyanları delil olarak kullanılabilecek dokümanlardandır.
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu; başlangıç hükümleri ve beş kitap şeklinde sistemleştirilmiştir. Kanunun başlangıç hükümleri; amaç ve kapsam, tanımlar ve korumadan yararlanacak kişiler başlıklı ilk üç maddeden oluşmaktadır. Birinci kitap marka başlıklı olup; marka hakkı ile ilgili düzenlemeleri içerir.
-El konulan ürünlerin patent hakkı ihlal edilen kişinin mülkiyetine geçirilmesi de talep edilebilecek haklardandır. Sayılan talep ve davalar için görevli mahkeme fikri ve sınai haklar mahkemesidir. Bu mahkemenin kurulmadığı yerlerde fikri ve sınai haklar mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.
İtiraz TÜRKPATENT tarafından başvuru yapanın ve uzman kurum ve kuruluşların görüşü alınarak incelenir. İtirazlar TÜRKPATENT elektronik başvuru sistemi (EPATS) üzerinden yapılmalıdır (e-devlet üzerinden yapılan talep). İtirazlar Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Dairesince incelenir.
Buna göre: Tescilli marka, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, marka sahibince veya marka sahibinin iznine binaen başkalarınca haklı sebep olmaksızın Türkiye'de ciddi bir biçimde kullanılmadığı takdirde, iptal edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri