Marka araştırma, marka tescil çalışmaları için ilk aşamadır. Marka tescili başvurusu yapmadan önce marka araştırması yapılarak marka tescil uygunluğu tespit edilir.
Marka tescil başvurusundan önce yapılacak bu işlem tescil ettirilmek istenen markanın belirlenen alanlarda ön incelemesi yapılarak benzeri ya da aynısının başka birileri tarafından önceden tescil ettirilip ettirilmediğinin belirlenmesi işlemidir.
Marka araştırması, markaların yaratılmasına, geliştirilmesine ve güçlendirilmesine yardımcı olur. Araştırmacılar çeşitli yöntemler kullanarak bir dizi fikri keşfedebilirler. Marka araştırması yapmak, şirketinizin markanızın sağlığını keşfetmesine yardımcı olacaktır.
marka tescil edildikten sonra her türlü Hukuki veya cezai talepte bulunulabilir. marka tescil edilmesi sonrası sahibine, tek başına kullanma hakkı veren ve bu yönüyle üzerinde ekonomik olarak yararlanma hakkı sağlayan bir belgedir.
Marka ön araştırması sırasında yapılan çalışmalarda markanızın ismi, sloganı ve logosu dikkate alınarak araştırma yapılmalıdır. Aynı zamanda belirli kaynaklardan da kişisel araştırmalarınızı yürütme şansınız vardır. Marka tescili, genel itibari ile markanızın tüm hukuki haklarının korunma altına alınmasını ifade eder.
İlgili 40 soru bulundu
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Ön yazı nedir ve talep zorunluluğu var mıdır? Marka başvurusu yapan gerçek veya tüzel kişilere ihtiyaç duyulması ve istemde bulunulması halinde ilgili makamlara verilmek üzere marka başvurusu yaptığını belirtir “ön yazı” verilmektedir.
Marka Başvurusu itiraz olmadığı takdirde Başvuru tarihinden İtibaren 6-8 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Marka Tescil Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır.
Tescilli markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre, başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.
Marka tescil belgesi, tescilli bir ticari markaya sahip olduğunuzun kanıtı olarak Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen bir belgedir.
Türk Patent ve Marka Kurumu'nun Patent Araştırma sayfası üzerinden patent sorgulaması yapılabilmektedir. Online patent sorgulama seçeneği, patent başvuru süresini oldukça kısaltmaktadır. Ayrıca başvuru sahipleri dosya takibini de yine bu Patent Araştırma sayfasından yapabilmektedirler.
Marka tescili, ticaret hayatında kullanılması şartıyla 10 yıllık koruma hakkı vermektedir. 5 yılı aşkın süredir kullanılmayan markaları almak isteyen üçüncü kişiler tarafından “marka hükümsüzlük davası” açılabilmektedir. Mahkemede “marka kullanım ispatı” yapamayanlar marka haklarını kaybetmektedirler.
Marka tescil işlemi sayesinde markanın herhangi bir şekildeki taklidi yasal olarak engellenir. Markaya ait her bir unsur tescil alan kişi ya da firma tarafından kullanılır. Markanın kopyalanması, logo ya da işaretinin başkaları tarafından herhangi bir sebeple kullanılması durumunda yasal süreç başlatılabilir.
Markanızı tescil ettirmenizdeki amaç; sadece başkalarının haksız kazanç sağlamasını önlemekten öte, haksız kazanç sağlıyor iddiası ile sizin engellenmenizin de önüne geçmektir.
Marka Tescili Zorunlu Mudur? Marka tescili bir zorunluluk değildir. Markanın gerçek hak sahibi olduğunuzu, markayı sizin yarattığınızı ve uzun yıllardır kullandığınızı ispatlayabildiğiniz sürece marka hakkı korumasından yararlanabilirsiniz.
Marka tescil ücretleri sadece ilk marka tescillenmesinde ödenmez. Eğer var olan tescil belgeniz 10 yılını tamamlamış ise yenilemek için de ücret ödemelisiniz. Bu yenileme ücretinin süresi ise 6 aydır. 6 ay içerisinde tescil yenileme ücretinizi yatırmadığınız takdirde markanız otomatik olarak tescilli olmaktan çıkar.
Şeklî eksiklik bulunmadığına karar verilmesi hâlinde başvuru, başvurunun alındığı tarih, saat ve dakika itibarıyla kesinleşir. Şeklî eksiklik bulunması hâlinde başvuru sahibine eksikliği gidermesi için iki ay süre verilir.
Marka tescili; markanın ürün, servis ve hizmetlerine dair tanıtım, satış ve pazarlama gibi tüm faaliyetlerin sadece marka tarafından yapılmasını sağlayan, hak sahibi olmayan üçüncü taraflar tarafından kullanımını yasaklayarak markayı koruma altına bir sistemdir.
Marka tescil başvurularının reddedilme nedenleri genel olarak marka araştırma işlemlerinin detaylı yapılmamasından kaynaklıdır. Yani marka başvurusu yapılmadan önce detaylı bir şekilde marka sorgulama işleminin yapılmaması marka red sonucunu doğurabilir.
Her ne kadar ön yazı iş başvurusu sürecinde etkili bir araç olsa da, her pozisyon ve şirket için zorunlu olmayabilir.
(6) Tescil başvurusu yapılan markanın başkasına ait kişi ismini, ticaret unvanını, fotoğrafını, telif hakkını veya herhangi bir fikri mülkiyet hakkını içermesi hâlinde hak sahibinin itirazı üzerine başvuru reddedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri