marka tescil edildikten sonra her türlü Hukuki veya cezai talepte bulunulabilir. marka tescil edilmesi sonrası sahibine, tek başına kullanma hakkı veren ve bu yönüyle üzerinde ekonomik olarak yararlanma hakkı sağlayan bir belgedir.
Marka Tescil başvuru tarihi itibari ile korunmaya başlar. Her 10 yılda bir marka yenilemesi yapılması koşulu ile sonsuza kadar korumanız mümkündür.
Marka hakkının koruması, başvuru tarih, gün ve saat itibariyle başlar. Tescilli bir marka, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl süre ile tescilden doğan tüm hakları ile korunmaktadır.
Marka Tescil Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır.
İlgili 23 soru bulundu
Marka başvurusunun sahibi yaklaşık 11 aylık bir süre sonunda Tescil Belgesini temin etmiş olur. Marka tescil işlemleri ile ilgili TPE (Türkiye Patent Enstitüsü) tarafından belirlenen fiyatlar.
Marka Başvurusu itiraz olmadığı takdirde Başvuru tarihinden İtibaren 6-8 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Marka sahibi olmak her şeyden önce ticari bir faaliyetin bulunması gerekir. Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Marka tescil başvurusu yapmak için şirket kurmak gerekmez. Herhangi bir ticari faaliyeti olmayan şahıslar bile kısa-orta vadede kullanmayı planladığı ismin marka tescili için başvuruda bulunabilir. Ticari faaliyete başlamış olmak başvurunun kabul edilmesi şart değildir.
R işareti, kullanılan ülkede tescili alınmış markaların temsilinde kullanılmaktadır. R işaretinin bulunduğu markalara müseccel marka da denmektedir. R işareti İngilizce “registered” yani tescilli anlamına gelmektedir. R ürün satan ya da hizmet veren markaların tescilli olduğunu ifade etmektedir.
Marka tescil başvurusunun tescil kararından sonra, marka tescil belge düzenleme ücreti ödenir. Marka tescil başvurusunun belge ücreti ödendikten sonra marka tescil belgesi düzenlenir ve marka vekili veya sahibine iletilir.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Marka Tescil Patent İşlemleri
Sınai mülkiyet açısından; markanızı tescille koruma altına aldığınızda, rakip firma – ürünlere karşı bir koruma alanı oluşturursunuz. Bu koruma alanı, muhtemel taklitlere karşı sizi yasal anlamda hak sahibi haline getirir. Hukuksal anlamda ihtilaf yaşadığınızda net bir savunma aracıdır.
Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer: a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi. b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. (2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.
Türk Patent Enstitüsü gelen marka tescil başvurularını değerlendirir. Hali hazırda benzer bir isim,sembol,şekil,ürün vs. yok ise o ürünün marka tescilini yapar. Ayrıca kurum müracaatları yaparken, sizin kim olduğunuzla ilgilenmez. Yani marka tescilini, şahıs yapabilir ya da tüzel bir kişilik olan işletme yapabilir.
Tescilli markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre, başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.
Tescillenmemiş markaların satışından gelir elde etmek mümkün değildir. Marka satın alma konularında tescillerin isim değişikliği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılarak marka siciline kaydedilmektedir.
Markanın tescil ettirilmesi kanunen zorunlu bir durum olmayıp, herhangi bir satış kısıtlaması söz konusu olmamaktadır. Eskisi gibi sahip olunan marka üzerinden satışlara devam edilebilmekte, dükkânlar veya satışın yapılmış olduğu yerler faaliyetlerini sürdürebilmektedirler.
Marka Tescili Almak İçin Şirket Gerekli Mi? Marka tescili alabilmek için şirket olmak zorunlu değildir. Gerçek kişiler de kendi markaları için bireysel olarak ya da vekil aracılığı ile başvuru yapabilir.
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler.
Tescil Ücreti Yatırma Süresi
Ödeme süresini geçirdiğiniz takdirde yayınlanan marka tescil kararı düşer ve marka halka mal olur. Markanızı isteyen bir kişi rahatlıkla alabilir. Ayrıntılı Bilgi için uzmanlarımızdan ücretsiz destek alabilirsiniz.
Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak ödemelerde şubelerde Kurumsal Tahsilat Ekranının, internet bankacılığında ise Ödemeler/Vergiler ve Resmi Kurumlar/Türk Patent ve Marka Kurumu sekmesinin, kullanılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri