Markanın sağladığı haklar, üçüncü kişilere karşı marka tescilinin yayın tarihi itibariyle hüküm ifade eder. marka tescilinin yayını ile anlaşılması gereken, idari işlemlerin son bulması ve markanın belgeye bağlanmasına karar verilmesi sonrası tescil ilanı aşamasıdır.
Marka tescil yayın kararı, başvuru yapılan markanın tescil edilebilirliği hakkında yapılan bir karardır. Bu karar, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından alınır ve marka tescil başvurusu yapan kişiye bildirilir.
Marka Tescil Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır.
marka tescil edildikten sonra her türlü Hukuki veya cezai talepte bulunulabilir. marka tescil edilmesi sonrası sahibine, tek başına kullanma hakkı veren ve bu yönüyle üzerinde ekonomik olarak yararlanma hakkı sağlayan bir belgedir.
İlgili 35 soru bulundu
Marka tescil başvurusunun tescil kararından sonra, marka tescil belge düzenleme ücreti ödenir. Marka tescil başvurusunun belge ücreti ödendikten sonra marka tescil belgesi düzenlenir ve marka vekili veya sahibine iletilir.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Marka tescil belgesi, tescilli bir ticari markaya sahip olduğunuzun kanıtı olarak Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen bir belgedir.
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 6 ila 8 aydır. Yayına herhangi bir itiraz gelmemesi halinde ortalama başvurudan sonra 6 ila 8 ay sonra tescil kararı verilerek tescil ödemesi ile birlikte marka tescil belgesi alınmaktadır.
Şeklî eksiklik bulunmadığına karar verilmesi hâlinde başvuru, başvurunun alındığı tarih, saat ve dakika itibarıyla kesinleşir. Şeklî eksiklik bulunması hâlinde başvuru sahibine eksikliği gidermesi için iki ay süre verilir.
Marka tescil ücretleri sadece ilk marka tescillenmesinde ödenmez. Eğer var olan tescil belgeniz 10 yılını tamamlamış ise yenilemek için de ücret ödemelisiniz. Bu yenileme ücretinin süresi ise 6 aydır. 6 ay içerisinde tescil yenileme ücretinizi yatırmadığınız takdirde markanız otomatik olarak tescilli olmaktan çıkar.
Marka Tescil başvuru tarihi itibari ile korunmaya başlar. Her 10 yılda bir marka yenilemesi yapılması koşulu ile sonsuza kadar korumanız mümkündür.
Marka tescil başvuru sahibi, itiraz üzerine verilen red kararına itiraz ederse, dosya ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' gider. Her iki durumda da ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' giden dosya kurul tarafından her iki tarafın itirazları ve gerekçeleri ele alınarak bir karar verilir.
Türkiye'de Patent/Faydalı Model başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır? Patent tescil başvuruları yaklaşık 3-5 yıl içinde sonuçlanır. Ancak Patent Tescil Başvurunuzun inceleme raporu olumsuz olması ve 2. inceleme talep edilmesi halinde Patent Tescil Başvurunuzun tescil süresi uzayabilir.
Marka tescil ücreti yatırma işlemi genellikle başvurudan altı ay kadar sonra yapılır. Markanın tesciline karar verilmişse Kurum'a ödenecek olan tescil ücreti 1.960,00 TL olup Kurum tarafından alınan bu ücret sabittir. Sınıf sayısından etkilenmez.
Tescil Ücreti Yatırma Süresi
Ödeme süresini geçirdiğiniz takdirde yayınlanan marka tescil kararı düşer ve marka halka mal olur. Markanızı isteyen bir kişi rahatlıkla alabilir. Ayrıntılı Bilgi için uzmanlarımızdan ücretsiz destek alabilirsiniz.
Tescillenmemiş markaların satışından gelir elde etmek mümkün değildir. Marka satın alma konularında tescillerin isim değişikliği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılarak marka siciline kaydedilmektedir.
Marka Tescil Ücreti; İşlem online olarak gerçekleşiyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'nun online ödeme sisteminden gerçekleştirilebilir. Marka Tescil Ücretinin tutarı 660 TL'dir. Bu ödemeyi yaptıktan sonra 10 yıl boyunca hiçbir ödeme talep edilmez.
Marka Tescili Almak İçin Şirket Gerekli Mi? Marka tescili alabilmek için şirket olmak zorunlu değildir. Gerçek kişiler de kendi markaları için bireysel olarak ya da vekil aracılığı ile başvuru yapabilir.
Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak ödemelerde şubelerde Kurumsal Tahsilat Ekranının, internet bankacılığında ise Ödemeler/Vergiler ve Resmi Kurumlar/Türk Patent ve Marka Kurumu sekmesinin, kullanılması gerekmektedir.
Tescil edilen muamelenin bedeli üzerinden nispi olarak alınan ücrete “Tescil Ücreti” denir. Tescil ücretinin oranı, malın alım satım değeri üzerinden azamî binde birdir ve bu oran meclisçe belirlenir.
260 Haklar Hesabı: İşletmelerin; patent, lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaların izlendiği ve takip edildiği hesaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri