Marka stratejisi, marka değerini çoğaltmak ve bir markanın geliştirilmesini sağlamak amacıyla izlenen uzun süreli bir plandır. Bir işletmenin bütün yönlerine nüfuz eden ve direkt olarak tüketici ihtiyaçları, talepleri ve duygularına yanıt veren bir kavram, ahlak ve kültür oluşturmayı gerektirir.
Marka yaratma stratejisinin genel hedefi, tüketicinin marka hakkında bilgilendirilmesini sağlamaktır. Odak noktaya müşteri alınarak müşterinin marka hakkında bilmesi gereken her şeyin ona ulaştırılması sağlanmalıdır. Bu süreç aynı zamanda, marka bilinirliği ya da marka konumlandırma çalışmalarını da içerir.
Bir marka stratejisi oluşturmanın beş temel adımı şunlardır: 1)Markanızı tanımlamak, 2) kitlenizi anlamak, 3) markanızın görsel stilini geliştirmek, 4) marka hikayenizi anlatmak ve 5) çevik ve değişime hazır olmak.
Markalaşma sürecinde atılan adımların tutarlı ve stratejik olması gerektiği gibi; marka kalmak için de yapılan çalışmaları sürdürülebilir kılmak gerekir. Marka iletişimi de bu noktada markanın kamuoyunda itibarını korumak, geliştirmek, bir ürünü, hizmeti veya kurumu markalaştırmak için uygulanan iletişim stratejisidir.
İlgili 31 soru bulundu
Marka Stratejisti, markaların hedeflerine ulaşmalarını sağlamak için stratejik çözümler geliştirmekle görevlidir. Marka stratejistleri, markaların hedeflerini belirlemek, marka imajını oluşturmak ve marka bilinirliğini arttırmak için çalışır.
Konumlandırma stratejileri; ürünün özellikleri, fiyat, rakipler karşısındaki durumu, ürünün kullanıcıları, ürün bölümlendirilmesi vb. unsurlar göz önüne alınarak meydana getirilir. Konumlandırma yaklaşımı 1980-90'lı yıllarda reklam stratejisinin oluşturulmasında en geçerli teorilerden biri olarak sayılmaktadır.
Kişisel Marka Adı Stratejisi:
Bu stratejide bütün pazarlama çabaları sadece tek bir ad üzerine yoğunlaşmamakta, ürünler birbirinden farklı adlarla piyasaya sunulmakta, tüm pazarlama, promosyon çalışmaları bu adlar üzerine yoğunlaşmaktadır.
Marka unsurları, markayı tanımlamaya ve farklılaştırmaya yarayan ticarileştirilebilir araçlardır. Başlıcaları; marka adları, URL'ler, logolar, semboller, karakterler, sözcükler, sloganlar, reklam müzikleri, ambalajlar ve işaretlerdir.
Marka genişletme stratejisi mevcut ve güçlü bir markanın tüketiciler üzerinde yarattığı olumlu farkındalığı da kullanarak yeni ürünlere genişlemesidir.
Marka planlaması, markanın başka markalardan farklılığını ayırt, başka deyişle, markanın sahip olduğu ayrıcalığı ortaya çıkarıp marka yönetme faaliyetlerini bu doğrultuda yönlendirme sürecidir [3]. Marka planlama sürecinin ilk aşaması marka vizyonunun ve ve misyonunun belirlenmesidir.
“Markalaşma, bir ürünü veya farklılaştırılmış bir fikri pazarlama iletişimi enstrümanları (Reklam, Pr, Doğrudan Pazarlama, Fuar vs.) ile potansiyel müşterinin zihnine yerleştirme sürecidir.”
Markalaşma, bir ya da birden çok ürünün veya hizmetin, görsel ya da yazınsal ögeleriyle birlikte bir bütünlük arz edecek şekilde; nasıl algılanacağına ve etkileşim yaratacağına ilişkin sürecin stratejik olarak yönetilmesi ve sürdürülmesidir.
Markalaşma, firmanızla olan tüm etkileşimlerinin ve algıların toplamı olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte, pratikte bir markanın gücünü, firmanın itibarı çarpı hedef müşteri grubu içindeki görünürlüğü olarak düşünebilirsiniz. Markalaşmada dikkate alınması gereken boyut, hedef müşteri grubuyla olan ilgisidir.
İlk safhada marka mevcut bilgi kullanılarak analiz edilir; geçmişte yapılan müşteri araştırması, pazar, marka satış bilgileri ve modelleri, markanın tarihteki konumu ve bilinen rakip kimlik stratejileri. Bu safhada kimlik seçenekleri, konumlandırma veya uygulama yöntemleri tanımlanabilir.
Marka mantrası olarak da bilinen marka özü, markanın temsil ettiği şeyin veya yansıtmak istediği görüntünün çekirdeğini ifade eden kısa bir ifadedir. Bir marka özü ifadesi genellikle sadece iki ila üç kelimedir. Biçimler değişebilse de, ifadenin tonu en önemlisidir.
Aile markası stratejisi olarak da ad- landırılır . Buna örnek olarak Nivea ürün- leri, Milka Tablet çikolata çeşitleri gösteri- lebilir. Marka genişlemesi ise bir kuruluş veya işletmenin tüm ürünlerinin bir mar- ka altında toplanmasıdır (kuruluş marka- sı, işletme markası, company brand).
Çeşitlendirme stratejisi, yeni iş alanlarına girmek ve oradaki fırsatlardan yararlanarak ortalamanın üzerinde getiri elde etmek isteyen işletmelerde uygulanan bir büyüme stratejisidir.
Uyarlama stratejisi, iç pazarlar için geliştirilmiş olan bir ürün veya markanın dış pazarlara uygun hâle getirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır.
Konumlandırma kavramının mucitleri, Al Ries ve Jack Trout'tur. Ries ve Trout 1972 yılında yayınladıkları Positioning Era adlı makalede yazdıkları görüşlerini daha sonra, 1981'de yazdıkları Positioning, The Battle for Your Mind isimli kitaplarında topladılar.
Hedef pazar seçiminde başlıca dört strateji uygulanır:
Farklılaştırılmamış pazarlama (tüm pazar) stratejisi. Farklılaştırılmış pazarlama (çok pazar) stratejisi. Yoğunlaştırılmış pazarlama (tek pazar) stratejisi. Dar dilimli pazarlama (niş pazar) stratejisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri