Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Sarımsak püresinin içerisine acı toz biber, karabiber ve kimyonu ekleyerek karıştırmalısınız. Ilık su ve tuzu ilave ederek tüm malzemeler özdeşleşene kadar karıştırma işlemini sürdürmelisiniz. Macun kıvamı elde ettiğiniz çemeni buzdolabında beklettikten sonra lezzetli pastırma ile birlikte tüketebilirsiniz.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Orta boy derin bir kap içine 4 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası koyun. Üzerine 5-6 diş rendelenmiş sarımsak, 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber, kuru nane, kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı silme tuz ve 7 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, iyice karıştırın.
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Çemen Ev Yapımı (Hatay Yöresi) Tarifi Nasıl Yapılır? Tavaya zeytinyağ ve biber salçasını ekleyelim ,pişirelim ve ayrı bir kapta peyniri ezip pişen salçanın üzerine ekleyelim. Sarımsakları küçük küçük doğrayıp ekleyelim, daha sonra nane, pulbiber, kimyon ,ekleyelim. Biraz pişince servis tabağına alalım.
-Bir kabın içerisine su doldurup eti içine koyun ve 3 saatte bir suyu değiştirip bir gece eti bu suyun içinde bekletin. -Ertesi günü etin üst bölümüne bir delik açıp sağlam bir ip geçirip eti 3-4 gün yüksek bir yere asarak kurumasını sağlayın.
Pastırmayı çemenli olarak tercih etmek daha sağlıklı. Doktorlar ve beslenme uzmanları pastırmanın mümkünse doğal haliyle tüketilmesi gerektiğini, yağda kızartılmamasını, yemek içinde pişirilmesini tavsiye ediyor. Diğer bir detay da pastırmanın ince dilimler halinde tüketilmesi.
İyi pastırma için sığırın orta yağlı ve 3 – 7 yaş arasında olması gerekiyor. Sığırların büyüklüklerine göre bir sığırdan 19 ile 26 adet pastırma üretilebilmektedir. En kaliteli ve lezzetli pastırmalar her zaman sığır etinden yapılmaktadır.
Çemen nasıl tüketilir? Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
Çemen baharatı pek çok aktarlarda ve markette satılır.
Çemen otu, aynı adlı bitkinin tohumlarının ezilmesi ile elde ediliyor. Çemen otu ile toz kırmızıbiber, kimyon, karabiber, bol sarımsak sıcak su ile karıştırıyoruz, çemenimiz hazır oluyor. Yaklaşık 25 gün sürecek pastırmayı evde yaptığınızda hiçbir şekilde teninizde çemen kokusu hissetmeyeceğinizden emin olabilirsiniz.
İçine domates salçamızı alıp biraz kavuralım. Daha sonra sarımsağı ezip tavaya ekleyelim 2-3 dk.kavuralım. Baharatları ekleyip 1-2 dk daha karıştıralım. En son tahini, cevizi ve çörek otunu da ekleyip şöyle bir karıştıralım ve ocağın altını kapatalım.
15. yüzyıldan beri sofralarımızı süsleyen acuka, Balkanlarda, Kafkasya'da ve Trakya'da en çok tüketilen kahvaltılıklardan biridir. Meze ve sos olarak da tüketilen acuka, çemene benzese de ondan daha tuzlu ve acıdır.
Yıllardır bu çemeni yapmalarına rağmen özellikle son yıllarda tanınmaya başladığına dikkati çeken Fırat, şunları kaydetti: "Kırmızı toz biber, galeta unu, sarımsak, ceviz, tuz ve yağı karıştırıp, hamur karma makinesinde yoğurarak, kokusuz çemeni elde ediyoruz.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
Buzdolabında aylarca bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
Çemen otu tohumu kurutulup öğütülerek elde edilen toz baharat olarak kullanılır.
Kullanacağınız zeytinyağının yarısı ayrılır ve çemen sürme kıvamına gelinceye kadar azar azar eklenerek karıştırılarak kavrulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri