Yumurta satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar: Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır. Açıkta satılan yumurtaların alınması tercih edilmemelidir. Yumurtalar 5 dereceden daha düşük sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Oda sıcaklığında saklanmamalıdır.
Yumurtayı alıp salladığınızda içinden sıvı sesi duyuyorsanız bu durum, yumurtanın taze olmadığını gösterir ve yumurtayı almaktan vazgeçmeniz gerekir. Yumurtanın tazeliğini anlamak için bir diğer yöntem de yumurtayı su dolu bir kabın içerisine bırakmaktır. Eğer ki yumurta dibe çökmüyor ise yumurta taze demektir.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 0 İle Başlıyorsa;
0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır.
Kod 0 ile başlıyorsa; organik tavuk yumurtası, Kod 1 ile başlıyorsa; serbest dolaşan tavuk yumurtası, Kod 2 ile başlıyorsa; kümeste/kapalı ortamda özgür gezen tavuk yumurtası, Kod 3 ile başlıyorsa; kafes tavuk yumurtası anlamına geliyor.
İlgili 39 soru bulundu
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
Eğer seri numarası 0 ile başlıyorsa organik yumurta, 1 ise gezen tavuk yumurtası, 2 numara köy yumurtası ve 3 numara ise endüstriyel besinlerle beslenen tavukların yumurtaları anlamına geliyor.
Denetimin sonuçları nedir? Tayvan'a gönderilen yumurtaları kimin ürettiği aslında ortaya çıktı. Gıda Dedektifi'nin paylaşımına göre yumurtaları üreten İzmir Kemalpaşa'dan Işık Yumurta adlı firma.
Yumurtanın üzerinde yazan bu kodlar, ne tür bir tavuktan alınan yumurtayı yediğimizi göstermektedir'' diye konuştu. “Kod '0' ile başlıyorsa 0 ile başlayan kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir hormon uygulanmadığını göstermektedir.
Numaralandırma sistemi ile, yumurta üzerindeki kodlardan da artık anlaşılacak şekilde, yetiştirme şekillerine göre yumurtalar dört gruba ayrılıyor; organik yumurta, serbest gezen tavuk yumurtası, kümeste yetiştirilen tavuk yumurtası ve kafeste yetiştirilen tavuklardan elde edilen endüstriyel yumurtalar.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Yumurta satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar:
Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır. Açıkta satılan yumurtaların alınması tercih edilmemelidir. Yumurtalar 5 dereceden daha düşük sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Oda sıcaklığında saklanmamalıdır.
Adetin 2. ya da 3. günü transvajinal ultrasonografi ile yapılan değerlendirmede boyutları 2-9 mm arasında olan antral foliküllerin sayılması ile yumurta rezervi değerlendirilebilir. Bu sayının 7-10 arasında olması durumunda yumurta rezervinin iyi olduğu söylenebilir.
Bakterilerden ve dış kabuğundaki pisliklerden arındırmak için yıkadığımız yumurtalar aslında bu şekilde daha fazla zarar görüyor. Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor.
Yumurta kalitesini artırmak için; mercimek, bezelye, fasulye, ceviz, fındık, muz ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca doğal maden suları da magnezyum bakımından zengin bir içecektir. Günde bir su bardağı doğal maden suyu tüketebilirsiniz.
- Organik yumurtanın iç kısmı koyu sarı renkte olmalıdır. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurta çeşitlerinden KESİNLİKLE almayınız. - Yumurtanın renginin tavuğun rengi ile alakalı olduğu için organik yumurtaya özel bir renk gözetilmemelidir. Organik yumurta beyaz ve kahverengi olabilir.
Organik yumurta, sağlıklı tavukların sağlıklı yumurtasıdır. Hiçbir şekilde kimyasal yem kullanılmadan tavuklar beslenir ve bulunduğu alanlarda da kimyasal ve yapay olan unsurlar yoktur. Tamamen doğal şekilde tavuklar beslenir ve tavuklar strese girmeden yumurta bırakır.
Yumurtaları kontrol ederken, yumurtanın sivri tarafı aşağıya doğru ve oval tarafı ise yukarıya doğru olacak bir şekilde elinizde tutmanız gerekmektedir, ve el fenerini ise sivri taraftan yumurtaya ışık salması gerekmektedir.
Eğer bir tavuk, bir horoz tarafından döllenecek olursa, yine yumurtanın genel görünümünde hiçbir fark olmaz; sadece yumurtanın sarısındaki o beyaz leke çok daha düzgün bir şekilde, daha belirgin ve daha yuvarlak olacaktır.
Yumurtanın besin değeri yüksek olan kısmı sarışıdır.
“YUMURTANIZ RAFADAN VEYA KAYISI OLMASIN”
“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Işın Sayın, “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Organik yumurta ibaresi gördüğünüzde etiketinde IMO, Ecocert, Tarım ve Köy İşleri bakanlığı tarafından onaylandığına dair etiketler bulabilirsiniz. Organik yumurtalar sağlıklı tavukların sağlıklı yumurtalarıdır, güvenle tüketebilirsiniz.
Özetle, A sınıfı yumurtalar kalite açısından daha yüksek olabilir, ancak bu damga olmayan yumurtaların besin değerleri aynı kalitede olabilir. Tavukların daha iyi koşullarda yetiştirildiği, doğal yemlerle beslendiği ve antibiyotik kullanılmadığı yumurtalar genellikle daha sağlıklı ve besleyici olacaktır.
2. A sınıfı yumurtanın özellikleri aşağıda verilmiştir:
Kabuk, hafif pütürlü olabilir. Kabuk, sağlam yapılı, çatlaksız, kırıksız ve şekli normal olmalıdır.
Yumurtanın toplanması için en az kaç mm olmalı diye merak eden anne adayları da bulunur. Yumurta toplanması işleminde de yumurtanın olgunlaşmış olması ve yaklaşık 18 mm boyuta sahip olması yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri