Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. Marmara Adasında bol miktarda mermer bulunması yüzünden adaya ve denize, Yunanca mermer anlamına gelen "Marmaros" denmiştir. Denizin bir diğer eski adı da '"Propontis"'tir.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, adalar hariç Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz kıyıları olmak üzere yaklaşık 8.500 km kıyı uzunluğuna sahiptir.
- Türkiye çevresindeki en büyük deniz olan Akdeniz'in kapladığı alan 2.500.000 km²dir. - Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'na, Süveyş Kanalı ile Hint Okyanusu'na bağlanmıştır.
M.Ö. 4000 yıllarında küresel deniz seviyesinin yükselerek bugünkü düzeyine ulaşmasıyla Marmara Denizi'nin kapladığı alan genişlemiş, daha önce akarsuların kıyı kesiminde oluşturduğu vadiler sular altında kalarak tektonik çukurların dolmasıyla körfezler oluşmuştur.
Marmara Denizi tümüyle Türkiye'ye ait, dünya suları ile ilişkisi kuzeyde İstanbul ve batıda Çanakkale Boğazı ile sağlanan bir iç denizdir.
İlgili 24 soru bulundu
İstanbul Boğazı'ndan giren düşük yoğunluklu Karadeniz suyu Marmara Denizi'nin yüzey suyunu oluşturur. Üst tabakanın altında ise, Çanakkale Boğazı'ndan Marmara Denizi'ne gelen Ege Denizi'nin tuzlu, yoğun ve sıcak suları bulunur.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
''Günümüzden milyonlarca yıl önce, Türkiye diye bir ülke ortada yoktu. Afrika, Arap Yarım Adası ve kuzeydeki Kuzey Anadolu Dağları arasında 'Tetis' (Tethys) Denizi vardı. Günümüzden milyonlarca yıl önce, dünyadaki tek kıta olan Pangea'nın ayrılmaya başlamasıyla birlikte, bu deniz ilk iç deniz olarak ortaya çıktı.
Marmara Denizi'nde 4 metre ve yaklaşık 700 kilogram "pamuk" cinsi köpek balığı yakalandı.
Coğrafi konumu bakımından boğaz, Karadeniz ve Marmara Denizi'ni birbirine bağlamaktadır. Karadeniz, nehirlerle beslenmektedir ve Karadeniz'in sularının tek çıkış yeri İstanbul Boğazı'dır.
Ege Denizi, yakın bir geçmişte “Aegeis” ya da “Egeid” adı verilen bir kara parçasının, büyük bir bölümünün sular altında kalmasıyla oluşmuştur; üstündeki adaların çokluğu nedeniyle “Adalar Denizi” diye de adlandırılır.
Arapçadaki karşılığı البحر الأبيض المتوسط (El Bahre-l Ebyedu'l-Mutavassit) “'ortada yer alan beyaz deniz'” anlamındadır. Farsça'da Akdeniz için kullanılan Bahr-i Sefid ismi Osmanlı dönemi haritalarında da gözükmektedir. Romalılar da Mare Nostrum olarak tanımlanmaktaydı, anlamı ise Bizim Deniz'di.
Gerçekte geniş anlamda, Akdeniz bugünkü anlamda Adalar denizini de kapsamaktadır. Ancak ayrıntıya inildiğinde, Akdeniz'in bir iç kolu olarak “Adalar denizi” denmiştir. ATATÜRK, hayatı boyunca hiçbir zaman “Ege Denizi” adını kullanmamış, daima “Adalar Denizi” adını kullanmıştır.
Dünya üzerinde 50 civarında deniz olduğu kabul ediliir. Bunların en küçüğü net olarak bilinmemekle birlikte, Marmara Denizi bu konuda önemli bir adaydır. Akdeniz ve Karayip Denizi gibi diğer denizlerin her biri, farklı özelliklere sahiptir. Okyanusların en küçüğü Arktik Okyanusu, en büyüğü ise Pasifik Okyanusu'dur.
Guinness Rekorlar Kitabı'na göre Türkiye'de bulunan Marmara Denizi, dünyanın en küçüğüdür.
1. Yer kabuğunun çukur bölümlerini kaplayan, birbiriyle bağlantılı, tuzlu, büyük su kütlesi, umman, derya.
Ülkemizde ise özellikle Ege ve Akdeniz sularında barınan köpek balığı türleri bulunuyor. Öte yandan yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yaklaşık 100 yıl içerisinde köpek balıklarının her 3 türünden birinin artık olmayacağı... Türkiye denizlerinde 38 köpek balığı türü barındığı biliniyor.
Fethiye'de bir köpek balığı yanında yüzdüğü teknenin kaptanı tarafından görüntülendi. Turistlerin gözde tatil yerlerinden Muğla'nın Fethiye ilçesinde bir teknenin etrafında yüzen köpek balığı görüntülendi.
Katil Köpek Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur? Katil köpek balıkları okyanuslarda yaşar ve daha çok ılıman iklimleri tercih ederler. Aynı zamanda Türkiye'de Akdeniz, Ege ve Marmara'nın kıyı bölgelerinde yaşadıklarını söylemek mümkündür.
Dünyada kara parçaları bir aradaydı. Türkiye, önce bu kara parçalarının bir yerindeydi. Sonra deniz altında kaldı. 600 milyon yılllık değişim sonucu bugünkü şeklini aldı. Dünya, yüz milyonlarca yıl önce kara parçalarının bu kadar dağınık olmadığı bir yerdi.
Su döngüsü sonucunda yağan yağmur suları zaman içinde daha aşağıda bulunan bazalt çukurlarında birikti. Biriken su bazalt tabanı soğuttuğu için buharlaşma olmadı. Milyonlarca yıllık süreçte biriken su o kadar arttı ki ortaya bugün deniz dediğimiz su kütleleri çıktı. İşte denizler bu şekilde oluştu.
Atlas Okyanusu'nun yayılması ile kuzeye doğru kayan Afrika kıtası, doğudan Tetis Okyanusu'nun kapanmasına yol açmıştır. Levha hareketleri sonucu Afrika, Arap ve Hindistan levhalarının kuzeye hareketi ile eskiden Tetis'in tabanı olan alanlar Alp-Himalaya dağ kuşağını meydana getirmişlerdir.
Aşağıdaki Türkiye haritasında denize kıyısı olmayan illerimizi kahverengi renkle gösterdik. Yukarıdaki listede de görüldüğü gibi 53 tane ilimizin denize kıyısı yoktur.
İç Anadolu,Doğu Anadolu bölgelerimizdeki illerde genellikle deniz bulunmaz.Toplamda 54 ilimizde deniz bulunmamaktadır.
Samandağ ilçesinde bulunan bu sahilimiz 14 km boyu ile Türkiye'nin en uzun sahilidir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri