Isıtırken içine etlerde olduğu gibi çok çok az miktarda su ilave ederek ocağın en küçük gözünde en kısık ayarda kapağı kapalı vaziyette ısıtabilirsiniz. Bekleyen pilav zaten bir miktar kuruduğu için eklediğiniz su sadece bu kuruluğunu alacak, lapa olmasına neden olmayacaktır.
Pilavı çok kısık ateşte bir çatalla havalandırarak, suyunu tamamen çekinceye kadar karıştırın. Bir ya da iki gün önceden pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıtıp yiyecekseniz, ilk günkü gibi tane tane olması için kısık ateşte, 1-2 yemek kaşığı su ekleyerek, karıştırmadan ısıtın.
Dünden kalan pilav nasıl Isıtılır? Pilavın üzerine, 2-3 yemek kaşığı kadar su ekleyiniz. Varsa, fırınınız yemek ısıtma ayarına getiriniz ve süreyi 2 dakika olarak ayarlayınız. Fırının kapağını kapatıp, çalıştırınız.
- Pirinç güzelce kavrulduktan sonra da üzerine yeterli miktarda su eklenir ve kapağı kapatılır. - Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
Bu durumda bakteriler yaşamaya devam ediyor. Bu sebeple pirinç pilavını ısıtmanın en doğru yolu tencerede karıştırmak. Öncelikle bir bardak pirinç başına bir çorba kaşığı suyu pilav tencerenize ekleyin. Pirinç topaklarını ayırın ve kısık ateşte 3 ila 5 dakika arasında ısıtın.
İlgili 33 soru bulundu
Artan pilavı tekrar ısıtıp yemek gıda zehirlenmesine yol açabilir. NHS (National Health Service), kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Araştırma sonucuna göre pilavı tekrar ısıtmak sağlığı tehlikeye atıyor. Nedeni ise pilavı pişirme esnasında ''bacillus cereus'' mikrobu ölmemiş olabiliyor. Bazı besinlerde ve toprakta bulunan bu bakteri yiyecek kaynaklı hastalıklara ve gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Rengi hafif saydamlaşınca suyu eklenir, fazla kavrulan pirincin rengi sararır ve su çekmez.
Pilav piştikten sonra sulu olduysa içerisine 4lu şeklinde rulo peçete koyup kapağı kapatılır. Bu şekilde fazla suyunu çekmiş olacak ve pilavınız tane tane olacaktır.
*Ardından tencerenin kapağı kapatılır, ocağın ateşi iyice açılır. Suyunu çekene kadar harlı ateşte, çok az suyu kaldığında ateşin altını kısarak pişirmek gerekir. *Pilav suyunu çektikten sonra, ocağın ateşi kapatılır ve pilav demlenmeye bırakılır.
NHS, artan pilavı yeniden ısıtarak yemenin, sağlık açısından tehlikeli olduğunu söylüyor. Ancak buna sebep olan pilavı yeniden ısıtmak değil, pişen pilavın doğru saklanmaması. Pişmeyen pirincin içinde 'bacillus cereus' bakteri sporları bulunuyor. Bu bakteriler, çok çabuk üreyebilen bir yapıya sahip.
Yemeğin dışı kaynamış olsa da içinde bazı bölümler hala soğuk kalmaya, buradaki bakteriler yaşamaya devam edebilir. Bunu önlemek için yemeği karıştırarak her tarafının eşit ısınmasını sağlamak önem taşır. Ayrıca hiçbir yemeği bir defadan fazla ısıtmamak gerekir.
PİRİNÇ Pişen pilavı oda sıcaklığında uzun süre bekletip buzdolabına koymak bacillus cereus bakterisinin üremesine neden olabilir. Pilav tekrar ısıtılıdğında bakteriler çoğalır.
Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
Isıtırken tencerenin dibine yapışmaması, pirinç tanelerinin tıkır tıkır olup sertleşmemesi ya da lapa olmaması senin elinde. Nasıl mı? Pilavı tencerede ısıtacaksanız ocağın altını kısık ateşte açın ve pilavın üzerine ya da dibine bir miktar su ekleyin.
Pilav için en iyi muhafaza ortamı buzdolabıdır. Çünkü pişmiş pilav oda sıcaklığında uzun süre tutulursa küflenir ve ekşi bir koku yayar. Pilav buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir. 4 günden sonra pilavın tadı değişeceğinden dolayı tüketilmesini tavsiye etmeyiz. Çünkü bu durum gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Deneylere göre yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince bu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları pirinç ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Pilav ocaktan alındıktan sonra, tencere ile kapak arasına temiz bir mutfak havlusu veya kağıt havlu koyarak demlendirilmedir. Bu işlem hem pilavın tane tane olmasını, hem de hem de lezzetlerin iyice pirince işlemesini sağlar.
1 kişilik pirinç pilavı tarifinin içerdiği malzemeler aşağıdaki gibidir: 1/3 su bardağı pirinç 1 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu. Bir tutam tuz.
Kaynar suyu pirinçin üzerine ilave edip bir yandan karıştıralım. Su pirinçin üzerine tamamen kapatsın. 1 kaşık tereyağı ve yaklaşık 2 tatlı kaşığı tuzu (isteğe göre) koyup karıştıralım ve 1-2 dk ağzı açık şekilde kısık ateşte kaynatalım sonra tencerenin kapağını kapatıp en kısık ateşte suyunu çekmesini bekleyelim.
Pilavın yavaş yavaş pişirilmesi püf noktalardan biridir. Tanelerin birbirine yapışmaması için pilavın yavaş yavaş pişirilmesi ve karıştırılması gerekir. Ayrıca, pilavın pişirdiği tencerenin de uygun boyutta olması pilavın düzgün ve güzel pişmesine katkı sağlar. Son olarak pilavın dinlendirilmesi de oldukça önemlidir.
Çünkü pilavın tekrar ısıtılması gıda zehirlenmesine yol açabilir. Beslenme uzmanları, ishalden kaçınmak için bir saat içinde yemeği buzdolabına koymanız gerektiğini açıklıyor. Akşamdan kalan pilavı ısıtıp yemeden önce bir kez daha düşünün. Çünkü pilavın tekrar ısıtılması gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Eğer pilavınızı soğuk veya tekrar tekrar ısıtarak tüketiyorsanız Bacillus cereus isimli bakteriden kaynaklı gıda zehirlenmesi riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Bu da yenildikten sonra 15-30 dakika içinde karın kramplarına, ishale ve kusmaya neden olur. Yetişme anında pirince bulaşabilen dayanıklı bir bakteridir.
Yapılan bilimsel çalışmalar buzdolabına giren pirinç pilavının besin zehirlenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ancak pirinç pilavı pişirildikten sonra soğuyunca buzdolabına atılabilir. Bu şekilde pilavı 1 gün saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri