Bu iki fay beklenen büyük Marmara depreminde kilit rol oynuyor. Kuzey Anadolu Fayı'nın özelliği gereği depremler sırayla doğudan batıya doğru meydana geliyor. Bu fay hattı 20. yüzyılda 7 büyük deprem üretti. 1999 depreminde oluşan kırık, İzmit Körfezi'nin denize açıldığı yerde durdu ve böylece stres Marmara'ya dayandı.
Büyük İstanbul depremi fay hattı nerede? Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi açıklarına uzanan fay hattı (batı segmenti) boyunca yapılan ölçüm sonuçlarına göre bu alandaki deprem riski Silivri'den-Büyükçekmece açıklarına uzanan orta segmentten daha düşük olarak yorumlanabilir.
Kuzey Anadolu fay hattı nereden geçiyor, hangi illeri etkiler? Saroz Körfezi'nden başlayan KAF, Marmara Denizi, Sapanca Gölü, Adapazarı, Tosya ve Erzincan üzerinden Van Gölü kuzeyine kadar uzanır. Dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir.
Haluk Özener, bölgede en son 17 Aralık'ta Yalova'nın Çınarcık ilçesinde meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin, Kuzey Anadolu Fayının kuzey kolu üzerinde olduğunu belirlediklerini söyledi.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Kuzey Anadolu Fay Hattı, yani Bingöl Karlıova'dan başlayıp Marmara Denizi'ne kadar gelen bu fay hattı, her nerede bir deprem oluşturursa oranın batısı bir sonraki deprem için hedef haline gelir, bu hep böyle olmuştur.
İlgili 25 soru bulundu
İstanbul'a en yakın olanlar Adalar ve Kumburgaz fayları. Adalar fayı kente 10 kilometre uzaklıkta. Kumburgaz fayı ise kente 15 kilometre mesafede. Bu iki fay beklenen büyük Marmara depreminde kilit rol oynuyor.
Haber Merkezi - Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası İstanbul depreminin öncelikle Kumburgaz Fayı'nda olacağını ve 7,2 ila 7,6 büyüklüğünde gerçekleşeceğini söyledi.
“Marmara fayı kırıldı, kırılacak”
“Marmara fayı kırıldı, kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek. Anadolu yakasındaki yaşlı kayalar, Avrupa yakasına göre daha yapılı ve sert. İstanbul depreminde Avrupa yakası, Anadolu yakasına göre daha fazla tahrip olacak.
Nitekim 12 Kasım 1999 Düzce depreminin bu nedenle geliştiği biliniyor ve batıdaki kesimde yani Marmara Denizi'nde de o tarihten bu yana bir büyük deprem beklentisi var.
Fay, Sapanca ile Gölcük arasında yaklaşık 55 km uzunluktadır. Gölcük-Çınarcık arasında yer alan yaklaşık 70 km uzunlukta ve K80D gidişli fay İzmit körfezinin güneyini denetler. Fay boyunca, dik bir kıyı morfolojisi, heyelanlar ve sıcak su kaynakları yer alır (Şaroğlu vd. 1987).
Haritada fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne ...
Uzmanlar bu depremde Marmara Denizi'ne kıyısı olan her şehrin etkileneceği söylüyor. Yani bu deprem sadece İstanbul'u ve Balıkesir'i etkilemeyecek. Marmara Denizi'ne kıyısı olan Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir'in depremden ağır bir şekilde etkileneceği bilinmelidir.
Türkiye'de yer alan en büyük, en aktif ve tehlikeli fay hattı Batı Anadolu Fay Hattı'dır. Bu fay hattı Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu kesen Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) bir parçası.
İstanbul, o tarihten bu yana 7 ila 7,5 büyüklüğündeki bir deprem riski altında. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin Kumburgaz ve Adalar fayının deprem üreteceğini belirterek Adalar fayı kırılırsa en fazla 7, Kumburgaz fayı kırılırsa minimum 7,2, her iki fay aynı anda kırılırsa 7,5 büyüklüğünde deprem öngörüyor.
Marmara Denizi kıyı şeridindeki diğer ilçelerde de benzer durum görülmektedir. Özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecektir.
Haritada fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne ...
Ben desem ki; 50 sene sonra olacak bizim insanımız ölecek” ifadelerini kullandı. TV5'e konuşan Prof. Dr. Görür, “İlla merak ediliyorsa 99'dan sonra 30 sene içerisinde her an olmak kaydıyla Marmara Bölgesi'nde 7'nin üzerinde depremin beklendiği bilimsel verilerle ortaya konuldu.
Alpar & C. Yaltırak; Journal of Seismology 7: 329–346, 2003) Yaklaşık 8 büyüklüğündeki 1509 İstanbul depremi Bolu'dan Edirne'ye kadar hissedilmiş ve hasara yol açmıştır. 6 m'yi geçen dalgaların Yenikapı'da surları aştığı tarihsel belgelerden anlaşılmaktadır.
İstanbul içinde fay kırılacak diye bir şey yok. Biz İstanbul dediğimiz zaman İstanbul'da olmaz bir farklılık koyuyor ya öyle bir şey yok. -Marmara Bölgesi'nin etkileyecek bir deprem. Bu da denizin içinde 160 kilometre uzunluğunda fay sistemidir, Kuzey Anadolu Fay'ının kuzey koludur.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Kuzey Marmara fay hattı 1999'da kırılmıştı. Ancak Güney Marmara'da bir kırılma olmadı bu süre içinde. Zaten gerilmiş, yükselmiş olan Güney Marmara'da 6 Şubat'taki son depremlerden sonra bölgenin gerilimi arttı. Bu 5.1 büyüklüğündeki depremi beklenen bir deprem olarak nitelendirebiliriz.
İstanbul'da şehrin altından geçen bir fay hattı yok ancak Marmara Denizi'nin altından geçen ve yaklaşık 130 km kırılmamış bir fay hattı bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü de olası büyük Marmara Depremi'ne ilişkin aralıksız çalışmalar yürüten kurumların başında geliyor.
Naci Görür, katıldığı bir panelde beklenen büyük Marmara depremine yönelik uyarılarda bulundu. Bu işin şakası olmadığının altını çizen Görür, "Size ne hangi fay kırıldı, hangisi kırılacak, kaç sene geçti, ne olacak? Siz yer bilimci misiniz? Vazgeçin bundan.
Orada çok daha fazla sıkıntı olacak. Çünkü depremin şiddeti genellikle Haliç'ten Silivri'ye kadar 9 şiddetini bulacak. 9 şiddetinde bir depremin etkisi altında kalmak şu demek: Çok iyi yapılmış binalar bile ciddi hasarlar alabilir” ifadelerini kullandı. Sözcü gazetesinden İpek Özbey'e konuşan Prof.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri